Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pieknie!!!
Lisko, i kardaonowy też tak powinien urosnąć? wow!!

mój ziemniaczany wyglądał dokładnie tak jak ten Twój - identyko! Tylko rósł dłużej, ale za to w zimnie. Tak samo miałam śmeisznie skórkę popękaną
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
O jeju, moje " ciasto zakwaszone" wygląda inaczej, jest teraz po drugim karmieniu, za 2 godziny będzie trzecie, ale takich bąbli nie ma :shock:
jest w słoiku i trochę żle mi było zdjęcia zdrobić:
zakwas0011ko.jpg

zakwas0020pu.jpg

zakwas0036bm.jpg


Jak myślicie, dobre będzie?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No bo było gęste, ale Mirabelka powiedział, że za gęste jak jest, to może nie dać rady, to ciut więcej wody wlałam :oops:
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Mirabelka, to obowiązkowo jakiś zlot musi zorganizować i pokazać nam wszystkim, co i jak
icon_smile.gif
W Swojej domowej piekarni, oczywiście.
A tak na marginesie, to nigdy nie miałam większej przyjemności z pieczenia. Zwłaszcza, kiedy można wszystko skonsultować na bieżąco, na każdym etapie. Interaktywne pieczenie chleba. Bardzo fajnie O ile byliśmy kiedyś ubożsi, bez dostępu do netu i rzeczowych porad fajnych ludzi, prawda?
icon_smile.gif
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
aha, jeszcze co do ciasta zakwaszonego: po pierwszym etapie było bardzo gęste, ale już po ok 3 h zaczęło lekko bąbelkować, w środku miąższu miało jakby... hmn, korytarze jak w mrowisku. z oknami i drzwiami ;) po kolejnym dokarmieniu znowu było gęste i po paru godzinach - rzadsze. Wydaje mi się, że to o to w tym wszystkim chodzi.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Beata, masz za rzadkie to ciasto, musialaś źle zrozumeić Mirabbelkę.
Moje jest takie jak opisuje Liska.

i absolutnie się zgadzam, ze [ieczneie interaktywne jest super!
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a, no to wszystko tłumaczy

a ja mam problem z kardamonowym... ale to moze zmienie watek
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
otóż to... chociaż nawet na zaczątek trochę rzadkie jest...
Beata , moze nastepne karmienie zrób ,,obfitsze"...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o, to ciekawe, u mnie nie był spiecozny z wierzchu (zo widac na zdjeciu na tle kwiatków)
w srodku moj byl lepki i chyba o to chodzi
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Lisko, a powiedz mi, czym smarujesz (ew. obsypujesz) keksówkę przed włożeniem ciasta chlebowego?
Bo Twój chlebek tak ładnie po bokach wygląda.
icon_smile.gif
Ja kiedyś próbowałam piec w zwykłej metalowej keksówce, ale po wyjęciu upieczonego chleba - było widać na nim obsypkę z bułki tartej (lub kaszy manny). Fujjj..
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pytałam o to samo z okazji chleba z San Francisco

,,masłem i wysypuję tartą bułką."
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy