kasha
Member
- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
beata693 @ 15 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=363358A gdzie ten znacznik mozna kupić i jak dokładnie wygląda?
beata693 @ 15 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=363358A gdzie ten znacznik mozna kupić i jak dokładnie wygląda?
dobrze się Ciebie wydawado końca samego przed ostatnim wyrastaniem
bajaderka @ 21 Oct 2004 napisał:index.php?act=findpost&pid=11690Wlasnie pieklam je dzisiaj wiec tez przypominam wszystkim![]()
Chrupiace kajzerki!
3 szklanki maki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
1 1/2 lyzeczki cukru
1 lyzeczka soli
1 jajko
2 lyzki masla
Wszystkie skladniki wymieszac w misce, wyrobic az ciasto bedzie odstawac od scianek miski. Od tego momentu yrabiac przez 5 minut, zostawic aby odpoczelo na okolo 10 minut, potem jeszcze wyrobic przez chwile, okolo 5 minut. Ciasto powinno byc prezne - o wygladzie, konsystencji i lepkosci plasteliny. Przelozyc do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawic do wyrosniecia na godzine.
Wyrosniete ciasto podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac kulke, lekko splaszczyc, ulozyc na blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 45 minut, nie dluzej bo sie bardzo napusza i straca konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225ºC piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzic na drucianej siateczce.
Zrobilam te buleczki i jestem zachwycona. to moje pierwsze zetkniecie z suchymi drozdzami i musze powiedziec ze na pewno bede wracala do tego przepisu. Jest bardzo prosty a efekt... wysmienity! buleczki juz po pierwszym rsnieciu byly duze a po drugim i po upieczeniu wyszly wysokie puszyste i pysznie chrupiace na wierzchu. posmarowalam je jajkiem i posypalam sezamem i slonecznikiem gdyz maku nie mialam. dziekuje za przepis![]()
a to moje buleczki na dowod
![]()
Boshka @ 4 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=615405Caritko, oneCi wyszly bardzo piekne!BoshkoDziekuje![]()
![]()
Boshka @ 4 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=615405Czy Ty masz stempelek do kaiserek, czy robisz jakas specjalna metoda, ze te naciecia sa takie widoczne? Bo moje sie zlewaja
Tak, mam stempel i wlasnie nim robilam naciecia.
Piszesz, ze Twoje sie zlewaja...- Sprobuj przycisnac stemplem, prawie do konca bulki. Tak odwaznie- zeby praaawie "poczuc" blache![]()
![]()
Na pewno sie uda![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.