Chrupiace kajzerki

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

beata693

Member
Lip 20, 2006
124
0
0
Dziękuję Kasha
wink.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATDziewczyny jak się tym znacznikiem stempluje?
mnię się wydawa, że do samego podłoża trza dobić, aż zachrupie bo tak właśnie robię nożem
dobrze się Ciebie wydawa :D do końca samego przed ostatnim wyrastaniem

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Bajaderko ogromnie dziękuję za ten przepis, wczoraj w nocy piekłam te bułeckzi po raz pierwszy i wyszły fantastycznie! humor mi się bardzo poprawił!
wink.gif

Część posypałam sezamem, ale nie mam tego bajeranckiego sprzęciora do kajzerek..
ale co tam i tak wyszły śliczne.
Gorąco pozdrawiam.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Pyszne!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Piekne wam wychodza! Bardzo sie tez ciesze, ze smakuja
icon_smile.gif

Znacznik trzeba dosc gleboko wcisnac, prawie do "dna", ale uwazac aby nie przeciac spodu! Niektorzy radza, aby "wyrastac" je do gory nogami, wtedy podobno naciecia sie nie rozmywaja tak bardzo, no i bulki nie rosna zbyt wysokie, a wlasnie takie plaskawe powinny byc - tej medoty nie probowalam
icon_smile.gif

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
A ja zaczęłam nacinać znacznikiem po ostatnim wyrastaniu i uformowaniu, wtedy wychodzą super i nacięcie nie znika. Aha - są przepyszne, moi goście na grillu nie mogli wyjść z zachwytu.

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
Czy ktoś próbował robić je wieczorem a piec dopiero rano? Można je surowe przechować w lodówce? Jak myślicie
icon_question.gif

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Kajzerki upieczone! Rosly mi najpierw 45 min, a pozniej jakies 35 min i to chyba bylo jeszcze za dlugo. A moze sa takie puchate, bo je zrobilam z mocnej maki chlebowej (ok 12.5 g glutenu)? Czy one mialy byc ze slabszej maki?
Pieklam 15 min na termoobiegu w temp 200 C. Czy ja te bulki powinnam piec na opcji gora-dol czy moge na tym termoobiegu?
Wygladaja zupelnie niekajzerkowato ale nam to nie za bardzo szkodzi. Poza tym chyba mam kiepski aparat, bo one nie sa w naturze buraczane
icon_biggrin.gif

Załączniki

• Obraz_112.jpg
    Obraz_112.jpg
    485.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_111.jpg
    Obraz_111.jpg
    485.7 KB · Wyświetleń: 0

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Moje nie są tak piękne, jak Wasze, ale za to jakie smaczne!!
icon_smile.gif

Przed pieczeniem:
eb374ee1435942b3.jpg

Prosto z piekarnika:
76f2e3164ab4e107.jpg

Dziękuję za fantastyczny przepis
icon_smile.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
A ja się od razu rzuciłam kupić sławny stempelek i już mam! I wieczorem znowu upiekę bułki, ale teraz moje kreseczki będa profesjonalne, o!
icon_smile.gif
O ile się nie zakleją podczas pieczenia, hihi
icon_smile.gif

katie.t

Member
Cze 14, 2007
12
0
0
bajaderka @ 21 Oct 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=11690Wlasnie pieklam je dzisiaj wiec tez przypominam wszystkim
icon_smile.gif

Chrupiace kajzerki!
3 szklanki maki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
1 1/2 lyzeczki cukru
1 lyzeczka soli
1 jajko
2 lyzki masla
Wszystkie skladniki wymieszac w misce, wyrobic az ciasto bedzie odstawac od scianek miski. Od tego momentu yrabiac przez 5 minut, zostawic aby odpoczelo na okolo 10 minut, potem jeszcze wyrobic przez chwile, okolo 5 minut. Ciasto powinno byc prezne - o wygladzie, konsystencji i lepkosci plasteliny. Przelozyc do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawic do wyrosniecia na godzine.
Wyrosniete ciasto podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac kulke, lekko splaszczyc, ulozyc na blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 45 minut, nie dluzej bo sie bardzo napusza i straca konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225ºC piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzic na drucianej siateczce.
7339.jpg
Zrobilam te buleczki i jestem zachwycona. to moje pierwsze zetkniecie z suchymi drozdzami i musze powiedziec ze na pewno bede wracala do tego przepisu. Jest bardzo prosty a efekt... wysmienity! buleczki juz po pierwszym rsnieciu byly duze a po drugim i po upieczeniu wyszly wysokie puszyste i pysznie chrupiace na wierzchu. posmarowalam je jajkiem i posypalam sezamem i slonecznikiem gdyz maku nie mialam. dziekuje za przepis:) Picture_354.jpg a to moje buleczki na dowod:)

Załączniki

• Picture_354.jpg
    Picture_354.jpg
    605.7 KB · Wyświetleń: 2

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tez ladne.

Brandy

Member
Lip 22, 2007
7
0
0
Witam! Na cincin jestem od niedawna i łapczywie zbieram wszystkie te fantastyczne przepisy! Wczoraj zrobiłam kajzerki. Bułeczki były po prostu rewelacyjne i zniknęły w mgnieniu oka. Następne bułeczki niedługo- na pewno z podwojonej ilości składników
icon_mrgreen.gif

A tak prezentowały się moje bułeczki (może nie były tak piękne jak Wasze, ale i tak bylam z nich dumna
fiesgrins.gif
)

kopiabuleczki007wo9.jpg

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Upieklam te kajzerki na wczorajsze sniadanie i dzisiejsze - sa super!
Ciasto bylo, jak marzenie. Bardzo elastyczne, mieciutkie i swietnie sie je formowalo
daumen.gif

Musialam je piec troche dluzej, bo chyba na moj piekarnik 15 - 17 min. to troche za krotko
icon_wink.gif
- ale to nic
icon_wink.gif

Aha i nie wyszly mi bardzo chrupiace, tylko tak troche chrupaly
icon_mrgreen.gif
- ale nie narzekam
icon_wink.gif

- Ogolnie mowiac jestem bardzo zadowolona (Maz tez
icon_wink.gif
), sa bardzo smaczne i przepis wskakuje do niejednokrotnej powtorki
icon_wink.gif

Oczywiscie bardzo buly polecam
icon_lol.gif
daumen.gif

Bajaderko-
bussi.gif
cvety.gif
Dziekuje za przepis
anbetung.gif

PICT0008.JPG

PICT0034.JPG

Załączniki

• PICT0008.JPG
    PICT0008.JPG
    89.1 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0034.JPG
    PICT0034.JPG
    102.2 KB · Wyświetleń: 2

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Caritko, oneCi wyszly bardzo piekne! Czy Ty masz stempelek do kaiserek, czy robisz jakas specjalna metoda, ze te naciecia sa takie widoczne? Bo moje sie zlewaja
icon_neutral.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Boshka @ 4 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=615405Caritko, oneCi wyszly bardzo piekne!
Boshko
icon_biggrin.gif
Dziekuje
bussi.gif

Boshka @ 4 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=615405Czy Ty masz stempelek do kaiserek, czy robisz jakas specjalna metoda, ze te naciecia sa takie widoczne? Bo moje sie zlewaja
icon_neutral.gif
Tak, mam stempel i wlasnie nim robilam naciecia.
Piszesz, ze Twoje sie zlewaja...- Sprobuj przycisnac stemplem, prawie do konca bulki. Tak odwaznie
icon_wink.gif
- zeby praaawie "poczuc" blache
icon_wink.gif

Na pewno sie uda
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy