bajaderka @ 21 Oct 2004 napisał:index.php?act=findpost&pid=11690Wyrosniete ciasto podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac kulke, lekko splaszczyc, ulozyc na blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 45 minut, nie dluzej bo sie bardzo napusza i straca konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225ºC piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzic na drucianej siateczce.Właśnie w piekarniku wyrastają, bo na zewnątrz za zimno, ale mam nieustający dylemat - jak robicie, że wyrastające ciasto - bułki, chleb - nie wysychają? Do chleba kupiłam sobie olbrzymią michę i tym przykrywam. Ale całej blachy bułeczek nie przykryję w ten sposób, a do ściereczki się kleją jeśli jest wilgotna, wysychają pod nią, jeśli jest sucha. A wyschnięte nie rosną ładnie
Atunia
kasha @ 12 Nov 2004 napisał:index.php?act=findpost&pid=22987Robiłam na żywych drożdżach dodając ich 2,5 dkg.
Zaraz, przecież to 25g, czyli odpowiednik 7g paczki suszonych. W przepisie dajemy 1.5 łyżeczki suszonych instant, jakim cudem wyszło Ci 2.5 dkg.? Pytam, bo nijak nie wiem, jak to przeliczyć, ale 2.5 dkg to chyba dużo za dużo.
Bethan @ 14 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=362587Zaraz, przecież to 25g, czyli odpowiednik 7g paczki suszonych. W przepisie dajemy 1.5 łyżeczki suszonych instant, jakim cudem wyszło Ci 2.5 dkg.? Pytam, bo nijak nie wiem, jak to przeliczyć, ale 2.5 dkg to chyba dużo za dużo.Na pół kilograma mąki daję 2,5dag drożdży żywych, buły wychodzą fajnie i nie są przerośnięte nic nie przeliczam tyle daję i jest dobrze
atunia @ 4 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=356409Właśnie w piekarniku wyrastają, bo na zewnątrz za zimno, ale mam nieustający dylemat - jak robicie, że wyrastające ciasto - bułki, chleb - nie wysychają? Do chleba kupiłam sobie olbrzymią michę i tym przykrywam. Ale całej blachy bułeczek nie przykryję w ten sposób, a do ściereczki się kleją jeśli jest wilgotna, wysychają pod nią, jeśli jest sucha. A wyschnięte nie rosną ładnie
AtuniaZakrywam lekko naoliwiona folia przezroczysta... ciasto sie nie przykleja lub wysycha...polecam sposob...
tatter @ 14 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=362811Zakrywam lekko naoliwiona folia przezroczysta... ciasto sie nie przykleja lub wysycha...polecam sposob...Teti jaką folią, aluminiową?
kasha @ 14 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=362800Na pół kilograma mąki daję 2,5dag drożdży żywych, buły wychodzą fajnie i nie są przerośnięte nic nie przeliczam tyle daję i jest dobrzeWyszły. Za szóstym chyba razem. Nawet znacznik do kajzerek kupiłam, ale d..a, bo coś się i tak to zaciera. Pierwszy raz coś mi nie wychodzi, a taka wydawałoby się prosta rzecz - kajzerki
Bethan @ 14 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=362937Wyszły. Za szóstym chyba razem. Nawet znacznik do kajzerek kupiłam, ale d..a, bo coś się i tak to zaciera. Pierwszy raz coś mi nie wychodzi, a taka wydawałoby się prosta rzecz - kajzerkiDziewczyny jak się tym znacznikiem stempluje?
mnię się wydawa, że do samego podłoża trza dobić, aż zachrupie bo tak właśnie robię nożem
kasha @ 14 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=362972Dziewczyny jak się tym znacznikiem stempluje?
mnię się wydawa, że do samego podłoża trza dobić, aż zachrupie bo tak właśnie robię nożemWłaśnie, jak? Ale chyba faktycznie do końca trzeba, bo te wyszły lepiej, niż te, które lekko docisnęłam.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia