Chrupiace kajzerki

renarde

Member
Lis 23, 2010
397
0
0
wyszły super
icon_smile.gif
nie przypominają mi co prawda w smaku typowych kajzerek (może dlatego, że typowe są dmuchane i sztuczne ;)) a takie klasyczne bułki - nieistotne, bo są przepyszne :D TŻ był zachwycony
icon_smile.gif
wyszło mi 12 uroczych maleństw.

co bym nie robiła nie są chrupiące, ale mi nigdy żadne bułki nie wyszły chrupiące.
icon_razz.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Moje ciasto bylo jakby za suche. Nijak nie dalo sie z tego uformowac kuleczki. Ksztaltu zadnego nie dalo sie zrobic. Sezam pozlatywal bo nie mial sie do czego przyczepic. Za suche. Nie chcialam niczym ich smarowac bo w przepisie nic na ten temat nie bylo. A na koniec moje bulki wyrosly tak ze nie mozna bylo nazwac ich juz buleczkami. BULY!!! i juz. Czasow wyrastania pilnowalam z zegarkiem w lapkach.

Jedyne co sie udalo to smak, chrupkosc i kolor.
Niby wszystko co najwazniejsze. Byly naprawde chrupiace, rumiane i bardzo dobre. Zjadlam dwie na poczekaniu jeszcze gorace. Na sucho. Bez niczego.

I na pewno nie zraze sie tym pierwszym razem. O nie!!!

To ze byly pyszne przekonuje mnie do dalszych prob. I jak mi sie w koncu uda to sie pochwale.

Mayurri

Member
Cze 7, 2010
13
0
0
No więc tak: upiekłam bułeczki. Są dobre, ale za bardzo czuję w nich drożdże, właściwie mocno pachną drożdżami, a tego nie lubię. I druga rzecz to, że nie są chrupiące. Nie wiem dlaczego tak mi wyszły. Ale i tak są dosyć dobre, gdyby jeszcze te wady wyeliminować to będą naprawdę świetne. Chyba będę próbować.
icon_wink.gif

Tuncia

Member
Kwi 24, 2008
25
0
0
Witajcie, Nie kupiłam pieczywa, więc dzisiaj na kolację i jutrzejsze śniadanie upiekłam kajzerki. Są pyszne i chrupiące. Zjadłam dwie
icon_smile.gif
od razu gorące.
Dziękuję za przepis
icon_smile.gif

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Dziś tak spontanicznie zabrałam się za te bułeczki i wyszły pyszniutkie.Jedyną zmianą była zamiana jednej z trzech szlkanek mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą pszenno-żytnio-orkiszową.
Bajaderko
anbetung.gif
za przepis.Na stałe u nas zagoszczą te pyszne kajzerki.

b2.jpg
b1.jpg
b.jpg

Przepraszam za marną jakość zdjęć,ale robiłam je wieczorem telefonem
icon_redface.gif

Załączniki

• b2.jpg
    b2.jpg
    104.9 KB · Wyświetleń: 7
  • b1.jpg
    b1.jpg
    150.9 KB · Wyświetleń: 7
  • b.jpg
    b.jpg
    109.4 KB · Wyświetleń: 7

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
No i upieczone. Pyszne! Chociaż moj stary piekarnik pali spody i blade wierzchy zostawia, to i tak wyszły pyszne. Wyrosły pięknie i szybko, mimo że dziś chłodno. Wyszło mi 8 sztuk dość dużych, ale 2 już zjadłam, chrupiące skórki i miękkie środki same się do gęby pchały
icon_smile.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
smaczne ale niestety nie urosły i raczej za obwarzanki robią
rofl.gif

Załączniki

• chrupiace_kajzerki_zakalcowate.jpg
    chrupiace_kajzerki_zakalcowate.jpg
    49.4 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Doris, a ty wcześniej nie robiłaś obwarzanków? Może forma ci została w rękach!
A mi się i tak podobają milutkie takie są!

ptysza

Member
Sie 14, 2007
50
0
0
pychaa, ale jak ktos tu wczesniej zauwazyl nie przypominaja kupnych kajzerek w smaku :D te mają środek i nie sa tak puste jak kupne

zdecydowanie polecam ! ja wygniatalam w maszynie, w sumie nic sie nie narobilam :D

jekusek

Member
Kwi 23, 2006
147
0
0
Upiekłam dzisiaj z 6 szklanek mąki wyszło mi 22 bułki , takie mniejsze zrobiłam , wierzch posmarowałam jajkiem z odrobiną mleka i cukru i posypałam sezamem. Robiłam wszystko tak jak w przepisie, bułki wyszły pyszne , zostały pożarte z prędkością światła . Dzięki Bajaderko za wspaniały przepis
cvety.gif
anbetung.gif
Mam pytanie , kiedy nacinać te bułki przed wyrastaniem czy po ?Ja nacięłam przed wyrastaniem.

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Upieklam dzisiaj i mielismy na sniadanie byly bardzo smaczne
mniam.gif

Jedynie co zmienilam to dodalam 1/4 szklanki kefiru bo kefir na calego sie rozpanoszyl u mnie.
Nawet moja tesciowa dostala 3 kajzerki w prezecie i bardzo jej smakowaly.

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Zrobilam ponownie te buleczki ale tym razem wyrastaly w nocy w lodowce. Wyszly OK ale
te pierwsze ktore wyrastaly w ciepelku byly bardziej puszyste.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy