- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
W oryginale nazywa się: Chleb bananowy, ale dla mnie jest to jedno ze smaczniejszych ciast - wilgotne i aromatyczne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Ja robię je w blenderze.
Radzę cukier dodawać do smaku, bo dla niektórych podana w przepisie ilość, to zbyt wiele słodyczy.
Składniki:
500 g dojrzałych bananów, 125 g płynnego miodu, 2 średnie jajka, 125 g masła, 125 g cukru, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g wiórków kokosowych, masło do smarowania blaszki
Sposób przyrządzania:
Zmiksować w blenderze banany z miodem i jajkami na gładką masę. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Przez sito przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i dodawać po łyżce do masła z cukrem na zmianę z masą bananową, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i przełożyć do posmarowanej masłem blaszki. Piec około godziny (180 st. C), aż chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Podawać pocięty w kromki.

Radzę cukier dodawać do smaku, bo dla niektórych podana w przepisie ilość, to zbyt wiele słodyczy.

Składniki:
500 g dojrzałych bananów, 125 g płynnego miodu, 2 średnie jajka, 125 g masła, 125 g cukru, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g wiórków kokosowych, masło do smarowania blaszki
Sposób przyrządzania:
Zmiksować w blenderze banany z miodem i jajkami na gładką masę. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Przez sito przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i dodawać po łyżce do masła z cukrem na zmianę z masą bananową, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i przełożyć do posmarowanej masłem blaszki. Piec około godziny (180 st. C), aż chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Podawać pocięty w kromki.