imamcia @ 24 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=589216Zrobiłam. Tak jak pisałam wcześniej z powidłami sliwkowymi. I jeszcze na powidła starłam trochę gorzkiej czekolady, a do kremu dodałam dla przełamania słodyczy spirytusu zmieszanego z rumem. Dla mnie bardzo dobre ciasto. Słodkie, sycące. Powidła chyba spełniły swoją rolęImamciu, ciacho pyszniasto wygladaChyba się przełamię i hurtem ugotuję ze 2 puchy mleka. U nas niestety gotowego karmelu nie spotkałam. Pomysł z powidłami sliwkowymi super.
Dzięki za wypróbowanie przepisu.
Ilona @ 24 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=589322Chetnie pomasuje
A kawalek ciasta jeszcze zostal??
Juz cicho siedze bo watek zasmiecamIl, dawaj z tym masażem ciasto zawsze można drugie upiec, jakby miał ból przejść, czego się nie robi
Alisiu, wygląda, hmm, nie przyłożyłam się do ozdabiania, ale w smaku. Myslę, że dodatek alkoholu do kremu tez nie jest najgorszym pomysłem. Ja pierwszy raz w naszych osiedlowych delikatesach spotkałam gotowy kajmak i od razu skorzystałam z tej formy ułatwienia sobie pracy
frigg @ 24 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=589737ciasto piękne i ....lekkie jak mgiełkaNo, lekkie to może nie..
Ale faktycznie wygląda apetycznie. Chętnie u kogoś bym kawałek spróbowała, bo sama na pewno nie zrobię. Karmel z mleka dobry, ale w małych ilościach, niestetyNie dam rady tego pożreć
imamcia @ 25 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590069Znika w zastraszającym tempie, przynajmniej u mnie.
Goście jak zwykle czekają na jakieś nowe ciasto u mnie, i TO baaardzo im podpasowało, oj, bardzoLejesz miód na me serce ImamciuJuż martwiłam się, że nikt nie spróbuje tego ciasta.
No niestety ciasto jest dość słodkie i raczej lekkie nie jest.
Kiedy poraz pierwszy spróbowałam tego ciasta u znajomej smakowało mi okrutnie, później robiłam je wielokrotnie w domku.
Ale tak robię w tym momencie rachunek sumienia i dochodzę do wniosku, że swoje ciasta zaniedbałam, wypróbowuję przepisy z forum i końca nie widać.
imamcia @ 25 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590159Chyba musi byc naprawdę dobre, bo nawet Teściowa mnie pochwaliła, muszę na kominie zapisać
No i polecam ta modyfikację z powidłami, co prawda nie jadłam tego ciasta bez powideł, ale myslę, że po tylu latach spędzonych w kuchni potrafię sobie wirtualnie wyobrazić smak danej potrawy......Komplement od teściowej ma szczególną wagę
Bez powideł,ciasto jest dość słodkie i jest kruchutkie takie rozpływające sie w ustach. Muszę koniecznie spróbować Twojej modyfikacji, wtedy będe miała jakies odniesienie.
A tak a propos gotowego karmelu, obok jakich produktów na pólce mozna go znaleźćSpróbuję poszperać po sklepikach może cosik znajdę.
Kiedyś koleżanka obdarowała mnie gotowym karmelem takim przywiezionym z Ukrainy, no niestety nie podszedł mi, ale byłam jej wdzięczna za prezent.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.