Ciasto ciepnięte/ ciepane

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja to chyba nastepnym razem utre zoltka z cukrem... dopiero potem dodam ubite bialka... a margaryne rozpuszcze i przestudze... innego wyjscia nie widze...

nie rozumiem tylko jak wy ubijacie te cale jajka... to bialko mi sie ciagnie jak takie flaki... obwija sie dookola miksera... bleeee...

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Ja ubijam całe jajka z cukrem w malakserze, potem wrzucam margarynę w kawałkach, potem mąkę i na końcu miód.
Zawsze wychodzi, a robi się praktycznie samo
dla mnie ubijac i malakser to sa pojecia ktorych nie mozna razem uzywac... dla mnie malakser to taka plastikowa miska z nozami w srodku... wiec w tym mozna cos posiekac, z ciasta to tylko kruche w tym...

nic nie rozumiem i w zyciu bym nie pomyslalam ze mi ciasto nie wyjdzie :cry:

pzdr
yenn co to myslala ze ciasta umie piec

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
niektore malaksery maja w zestwie trzepaczka np moulinex pewnie kamila z TYCH :mrgreen:
yenn ty sie nie martw tym ciastem do trze razy sztuka ;)

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Sylion, to ja juz wole chyba makowce serniki i inne cuda na kiju ktore mi wychodza za pierwszym razem niz to ciasto jeszcze raz :mrgreen:

pzdr
yenn

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
sprobowac trza czegos nowego
jakem bywalczyni imprez rodzinnych gdzie te same ciasta i potrawy kroluja od czasow mieszka i jego zony rzepichy mowie ci ciepnij je jeszcze raz i jeszcze raz i wtedy odpusc
to to nic separacje z moim piekarnikiem przechodze ciastaa wynosze piec do tesciowej :dump: :mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dobra, kiedys tam ciepne... ale dopiero jak Kamila mi wylumaczy jak sie uciera w malakserze :mrgreen:

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
nooo to ja nie mam przystawki i nie robie :mrgreen: tzn. jak samo sie nie chce zrobic to ja nei robie :mrgreen:

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
kamila, takie dwa pokretla co widac w lewym dolnym rogu?

hr7756.jpg

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
no dobra, kiedys sproboje raz jeszcze :mrgreen:

moze najpierw te jajca same ubic tymi trzepaczkami co sie piane ubija a potem cukier wrzucic? moze wtedy sie lepiej ubije?

pzdr
yenn

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Yen, zakladając ze jajka byly swierze to wogole te gluty nie przeszkadzają. PO prostu rozmieszywujesz zeby sie cukier rozpuscil. Tam nie jest konieczne ubicie na sztywno, to nie biszkopt!

Kamila: ale ja mam nowiutki malakser, stary wsadzalam do zmywarki i mi sie zmatowil to tego nie chce, choc plastik wydaje sie inny i moze sie da myc w zmywarce. A po drguie to mi pokrywka i miska zajmuje pol zmywarki (ja mam 45-tkę )

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dobra, zrobie z glutami i ze zwarzona margaryna :mrgreen:

ale jesc tego nie bede :mrgreen:

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
uprzejmie melduje ze zrobilam po raz drugi :mrgreen:

tym razem wszystko poszlo sprytnie i szybko, ciasto juz upieczone zwiniete w rolade sie studzi, wnioskuja z pozartych ochlapow ktore wystawaly po bokach bedzie pyszne :mrgreen:

moje wielkie podziekowanie dla kamili, bo gdyby nie ona to ciasto by pewnie znowu w koszu wyladowalo :mrgreen:

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
co opowiedziec :mrgreen:

zrobilam jak mowila kamila, czyli w malakserze z ta koncowka do ubijania... najpierw jajka ubilam na kogielmogiel, potem dodawalam po kolei pozostale skladniki a maszyna ubijala - potem wyciepalam wszystko na blache... ta takie lekko rzadkie bylo... w piekarniku sie rozlalo bardziej... pieklo sie 15 minut dokladnie, na wierzchy jest takie ciemniejsze w srodku jasniejsze (dalam troche mniej miodu niz w przepisie, dlatego mam jasniejsze pewnie).

potem posmarowalam smietana, zwinelam w rolade... anwet nie popekalo :mrgreen: i zostawilam... dzis ukroilam jeden kawalek na sprobowanie, reszta w pergamin i do lodowki, bedzie lezec do jutra....

takie jest wilgotne, miekkie... ale jakos ta smietana dziwnie smakuje... czy smietana 18 % to byl dobry wybor? aha, i mnie ta smietane przez noc cala wchlonelo, nic jej juz nie widac :mrgreen:

pzdr
yenn

i nic mi sie nigdzie nie przyklejalo chcialam powiedziec :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy