Ciasto cytrynowe Alki

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dwa pytania: dlaczego nasącza się po posypaniu cukrem - cukier chyba się zrobi papka wtedy....
Joannas - czy babka Ci się równo nasączyła?

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
dwa pytania: dlaczego nasącza się po posypaniu cukrem - cukier chyba się zrobi papka wtedy....
Joannas - czy babka Ci się równo nasączyła?
Ja cześć cukru mieszam z sokiem cytrynowym. Resztę wysypuję na ciasto i polewam sokiem. Miałam obawy przed nasączaniem baby, bo w keksówce jednak łatwiej. Jak lekko przestygła wyjęłam, posypywałam i polewałam sokiem. Baba była cała pysznie wilgotna. :lol: Zostawiłam odkrytą do następnego dnia, sok na górze lekko wysycha i z cukru tworzy się chrupiąca skorupka.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Baba wyszła świetna - choć sam średek się nie nasączył dobrze - i jest znacznie gorszy niz reszta - to ciasto koniecznie musi być nasączene, nie ma wyjścia innego
icon_smile.gif

Alka, super!

Joannas dzięki!

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Piecze się :mrgreen: bo nie mogłam już wytrzymac przez to wasze zachwalanie. Zakupy cytrynowe stały sie jakąś obsesją :dump:

Częśc skórki dałam do środka a reszte z cukrem pomięszałam... fajnie sie wilgotny cukier zrobił i pachnie chyba na całe osiedle... Najgorsze to tarcie skórki :roll: ale niech bedzie w intencji spalenia choc jednego okruszka :mrgreen:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Ale dzióby wykrzywia :mrgreen: wiudać cytrynki były czadowe. Bardzo smakowite ciesto i takie delikatne. Nastepnym razem zrobie chyba syropek z cukru i soku żeby wsiąkało już troche wymieszane :lol:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Idę trzeć cytryny, bo jutro rano do tatuńcia wpadaja koledzy. Mam niejakie wątpliwości, że ciasto doczeka rana, ale nie mam zamiaru zrywać się skoro świt, żeby tyrac w kuchni dla stadka tatowych znajomych :lol:

No i starłam tę skórkę (paskownikiem idzie to bardzo szybko, znowu się przydał :mrgreen: ), wycisnęłam sok, ciasto się piecze. Wyrosło jak głupie :shock: Martwię się, czy takie wysokie dobrze się nasączy. Do soku dodałam pół szklanki cukru i nieco metaxy. Mnium mnium.

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
i ja sie skusilam na to ciasto - mialam mase obiekcji (nie czytalam Waszych komentarzy ;) ) i wyszla rewelacja!!!- ciasto jest proste jak drut i calkiem nietypowe

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
mam zamiar piec to ciasto w formie baby

Forma ma wymiary: Wymiary formy: 23,75 cm x 11,90
pojemność: 2,5 litra

myslicie, że będzie ok?
gruebel_2.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Zrobiłam. Według mnie tortownica 32 cm tak jak w przepisie to chyba pomyłka. Moje robiłam w 23 i wydaje mi się akurat wysokie. Dałam 3 cytryny i 2 limonki. Połową cukru posypałam, a połowę zmieszałam z sokiem. Bardzo smaczne - nie za kwaśne i nie za słodkie. Takie akurat. Gdyby ktoś wymyślił podobne tylko bez proszku to byłoby coś dla mnie.

DSC02476.JPG

Załączniki

• DSC02476.JPG
    DSC02476.JPG
    93.8 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Hazo, ależ Ci zazdroszczę, to ciasto jest przepyszne
lecker.gif

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Ja tez zrobilam w formie babki ale chyba za bardzo nasaczylam,bo oklapla.
I kwassssna taka,ze zeby bola.

018.JPG

Załączniki

• 018.JPG
    018.JPG
    121.8 KB · Wyświetleń: 4

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy