Kermidt, tak myślę, że jeśli jaglana jest bardzo gorzka, to świadczy to o jej starości. Blanszowanie może usunie nieco ten posmak, ale nie zmieni tego, ze kasza jest zjełczała. Ja od razu gotuję kaszę, tak, jak inne, w podwójnej ilości wody, ok. 20 minut.
Słód wytwarza się ze skiełkowanego ziarna pszenicy, ryżu, jęczmienia. W przepisach podaje się nazwę słód, ale w zasadzie chodzi o syrop słodowy. Wygląda i smakuje jak miód, jest półpłynny, smaczny, delikatny w smaku. Ja bardzo go lubię. Można oczywiście dawać melasę lub miód, jak kto lubi. Jutro podam przepis na naleśniki ryżowe. One są nieco inne, ale to już wyjaśnię pod konkretnym przepisem.
Villanelle, to ciasto ma wygląd "normalnego" (co by to nie znaczyło) ciasta z białej mąki. Można nic nie mówić, tylko je upiec i postawić na stole. Ja tak zwsze robię z moją dalszą rodziną. Smakuje im gdy nie wiedzą, że to zdrowe, jak nieopatrznie powiem co to jest, to niektórzy nie spróbują.