Ciasto kruche laskowe, spód mazurka

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mysle, ze ten przepis przyjmie wszelkie zmiany
icon_wink.gif
Korci mnie aby dopisac w pierwszym poscie info o Waszych doswiadczeniach z tym ciastem.

Hazo, bedzie pyszne z kajmakiem.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tak zrobie, poczekam jednak jeszcze na opinie Joanny o ciescie z orkiszu i maki owsianej
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Specjalnie z myślą o tym watku machnęłam kilka fotek ciasta laskowego w mojej wersji:

ciasto_laskowe.jpg

ciasto_laskowe1.jpg

ciasto_laskowe2.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_laskowe.jpg
    ciasto_laskowe.jpg
    81.8 KB · Wyświetleń: 34
  • ciasto_laskowe1.jpg
    ciasto_laskowe1.jpg
    89.3 KB · Wyświetleń: 27
  • ciasto_laskowe2.jpg
    ciasto_laskowe2.jpg
    82.7 KB · Wyświetleń: 22

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,428
3,132
113
Moje orzechy miały trochę skórek i ciasto wyszło w ciemne punkciki, ale bardzo smaczne.
Kajmak z dodatkiem kawy bardzo dobrze pasuje do orzechowego spodu.

mazurek_kawowy.JPG
 

Załączniki

  • mazurek_kawowy.JPG
    mazurek_kawowy.JPG
    108.6 KB · Wyświetleń: 23

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Też je wykorzystałam wczoraj do mazurka bakaliowego Joanny, zamieniłam orzechy laskowe na migdały, a mąkę ryżową na skrobię kukurydzianą (braki w zaopatrzeniu), ale na pewno kiedyś zrobię wersję oryginalną, bo ciasto mi bardzo smakuje, dobrze się kroi, ale jest takie "sypkie", rozpływa się w ustach, od siebie dodałam cukier z prawdziwą wanilią (wliczyłam to do ogólnej ilości cukru). Dziękuję Pusiu za świetny przepis
cvety.gif
.

Joanno, Hazo, piękne mazurki
icon_smile.gif
.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Izolda @ 20 Apr 2014, 11:34 ) index.php?act=findpost&pid=1518521Też je wykorzystałam wczoraj do mazurka bakaliowego Joanny, zamieniłam orzechy laskowe na migdały, a mąkę ryżową na skrobię kukurydzianą (braki w zaopatrzeniu), ale na pewno kiedyś zrobię wersję oryginalną, bo ciasto mi bardzo smakuje, dobrze się kroi, ale jest takie "sypkie", rozpływa się w ustach, od siebie dodałam cukier z prawdziwą wanilią (wliczyłam to do ogólnej ilości cukru). Dziękuję Pusiu za świetny przepis
cvety.gif
.

Joanno, Hazo, piękne mazurki
icon_smile.gif
.
Alez prosze cie bardzo, Iza
icon_wink.gif
Musze kiedys Delii sie wpisac z pochwala od nas wszystkich. Zrob z laskowymi jak tylko nadarzy sie okazja bo w smaku jest rewelacyjne, chociaz, jak pisalam, nadaja sie wszystkie orzechy zmielone.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,256
2,706
113
Czy to ciasto w miarę dobrze się kroi? Robiłam kiedyś tartę cebulową na orzechowym spodzie i ten spód strasznie mi się sypał. Smak, przyznaję, był rewelacyjny, ale mimo to, więcej prób nie podejmowałam.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,428
3,132
113
Moje kroiło się bardzo dobrze. Nic się nie kruszyło, a przy tym nie było twarde tylko kruche. U mnie zamiast mielonego ryżu była semolina.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (yrsa @ 26 Apr 2014, 07:47 ) index.php?act=findpost&pid=1519505Czy to ciasto w miarę dobrze się kroi? Robiłam kiedyś tartę cebulową na orzechowym spodzie i ten spód strasznie mi się sypał. Smak, przyznaję, był rewelacyjny, ale mimo to, więcej prób nie podejmowałam.
Ciasto jest kruche ale tylko tak kruche jak byc powinno
icon_wink.gif
Inaczej mowiac nie jest sypkie po upieczeniu - ma odpowiednia wilgotnosc i ilosc tluszczy.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,256
2,706
113
To kiedyś wypróbuję. A jak byście je przerobiły na słone? Bo jak wywalę cukier, którego tu sporo, to wpłynie to na konsystencję.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Przerobim, czasu tylko nam daj
icon_wink.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Sir, yes, sir!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bede testowac jutro nieslodka wersje ciasta.

edit: zagniotlam ciasto, chlodzi sie, na surowo smakuje niezle. Dam znac po upieczeniu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
W tym roku wersja z orzechów włoskich, mąki orkiszowej i gryczanej (zamiast mielonego ryżu).
Pyszna pod mazurkiem czekoladowym i jeszcze lepsza pod sernikiem z różą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,750
646
113
u mnie był jako spód do mazurka z pasta z czarnego sezamu i masy fiołkowej

Zamiast masła dałam olej kokosowy ,a maki tylko 130g bo 20 g było kakao , mazurek poezja

wielkan17_020.JPG
 

Załączniki

  • wielkan17_020.JPG
    wielkan17_020.JPG
    257.4 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Przerobiłam sobie znany i lubiany od dawna spód do mazurka na tartę bezglutenową, ale z ciekawości sprawdziłam w necie, czy może znajdę jakiś inny przepis, bo nie mam doświadczenia z ciastem bezglutenowym. I co się okazało? Tatterowe ciasto widnieje jako bezglutenowy kruchy spód do mazurka na znanym blogu, przerobione podobnie, jak ja to zrobiłam, tylko bez podania źródła inspiracji....
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy