Ciasto kruche laskowe, spód mazurka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Robiłam dwie wersje tego ciasta (z orzechami włoskimi zamiast laskowych). Jedna z dodatkiem mąki orkiszowej wyszła jak zwykle znakomicie, niestety druga całkiem bezglutenowa rozsypała się po upieczeniu w mokry piasek. Wydaje mi się, że dałam za dużo orzechów i ciasto było przez to za tłuste. Ale to moje pierwsze doświadczenie z bezglutenowym kruchym; trochę potrenuję i kiedyś się uda. ;)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
No właśnie nie, żadnej rewolucji. Zrobiłam prawie zgodnie z przepisem, tylko orzechy laskowe zamieniłam na włoskie, a zwykłą mąkę na orkiszową. Zamiast cukru dałam dużą szczyptę soli i dodałam jedno żółtko plus łyżkę zimnej wody.
 
  • Like
Reakcje: Eweralda
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy