Ciasto na czerwonym winie

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - miesięcznik Kuchnia - wyd.Agora

Składniki
25 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru
20 dkg miękkiego masła
4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
1 gorzka czekolada ( 10 dkg )
1/2 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina (125 ml)
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła i 2 łyżki mąki do wysmarowania i wysypania formy

Czekoladę drobno posiekać. Z białek ubić sztywną pianę i wstawić do lodówki, żeby nie opadła. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie kolejno dodawać żółtka, wcierając każde, dopóki całkowicie nie połączą się z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao oraz czekoladą i dodawać do masy na przemian z czerwonym winem. Potem ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej, wyrównać wierzch i wstawić na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 50 minut. Pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Tak mnie zaintrygował dodatek wina do tego ciasta, że postanowiłam je upiec. Jest bardzo smaczne, puszyste i wilgotne. Połączenie cynamonu, czekolady, kakao i wina nadaje mu cudownego aromatu. Najbardziej smakowało moim dzieciom
icon_lol.gif

Seniorko, bardzo dziękuję za przepis!
cvety.gif

DSC04374.JPG

Załączniki

• DSC04374.JPG
    DSC04374.JPG
    98.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo się ciesze Maraa, że upiekłaś to ciasto. Ja też robiłam je po raz pierwszy i wyszło bezbłędnie. Połączenie smaków trafne. Pozdrowienia.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Krystyna9 @ 29 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=756710Przepraszam, ale po raz pierwszy wylazła ze mnie wścibskość ale ciekawość mnie wręcz zżera. Czy można dowiedzieć się o adres bloga ?
icon_redface.gif
Ja też bym bardzo chciała obejrzeć i poczytać.
cvety.gif
Proszę
Koffee @ 29 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=756750http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Nic tylko podziwiać :D
Margot, wrzuciłabyś sobie do podpisu, bo co chwilę, gwarantuje, ktoś będzie dopytywał się o adres
icon_wink.gif

I tak btw, fajnie że masz bloga, bardzo fajnie, starałam się zostawić adekwatny komentarz, ale zapomniałam hasła do swojego nicka
icon_mrgreen.gif

Seniorko, przepraszam za OT
cvety.gif

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Upiekłam,wyrosło i pózniej lekko opadło,tak ma być? Bo zakalcem to nie jest
icon_mrgreen.gif
.W smaku pycha ale ja cynamon uwielbiam ,taki cynamonożerca ze mnie
icon_mrgreen.gif
.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
U mnie nie opadło, ale jeśli to nie był zakalec, to nie ma sprawy. Może trochę dłużj trzymaj w piecu, wtedy nie opadnie, no i wyjąć z blaszki po lekkim ochłodzeniu. Cukrem pudrem z kakao lub cynamonem sypać na gorąco. Przyznasz jednak, że jest smaczne. Powodzenia.

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Było smaczne seniorko,bo już nie ma mój M.tak uwielbia takie wilgotne ciacha,ze zjadł sam cały prawie placek i zapytał czemu w keksówce piekłam ,keksówka to dla niego zamała .
Na normalnej blaszce kazał mi wypiec
icon_mrgreen.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu, bo ja też lubię wilgotne ciasta. Nawet babkę wielkanocną tak staram się utrafić ze składnikami żeby była wilgotna i puszysta. Życzę smacznego.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cieszę się, że Cię zainteresował ten przepis, Joanno. A ja przy okazji z rozbawieniem zauważyłam, że większość przepisów, które proponuję, jest z alkoholem w najróżniejszej postaci. Tak gotowałam od lat i te najbardziej mi smakowały. Po prostu alkoholiczka kulinarna.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Elu, zwykle w takich sytuacjach sprawdzam, na jaką ilość mąki jest przeznaczone opakowanie proszku.
Jeśli np. na kilogram, to daję 1/4 opakowania, czyli około półtorej - dwóch płaskich łyżeczek od herbaty. W tym przypadku raczej dwie ze względu na ciężką czekoladę.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dziękuję Joanno za odpowiedzenie za mnie. Nie widziałam tego posta, a poza tym prawie cały dzień nie było mnie w domu (walczyłam z dentystką). Jeszcze raz serdeczne dzięki. Jesteś prawdziwą opatrznościową podporą. Pozdrowienia.
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy