Żródło - miesięcznik Kuchnia - wyd.Agora
Składniki
25 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru
20 dkg miękkiego masła
4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
1 gorzka czekolada ( 10 dkg )
1/2 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina (125 ml)
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła i 2 łyżki mąki do wysmarowania i wysypania formy
Czekoladę drobno posiekać. Z białek ubić sztywną pianę i wstawić do lodówki, żeby nie opadła. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie kolejno dodawać żółtka, wcierając każde, dopóki całkowicie nie połączą się z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao oraz czekoladą i dodawać do masy na przemian z czerwonym winem. Potem ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej, wyrównać wierzch i wstawić na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 50 minut. Pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Składniki
25 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru
20 dkg miękkiego masła
4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
1 gorzka czekolada ( 10 dkg )
1/2 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina (125 ml)
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła i 2 łyżki mąki do wysmarowania i wysypania formy
Czekoladę drobno posiekać. Z białek ubić sztywną pianę i wstawić do lodówki, żeby nie opadła. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie kolejno dodawać żółtka, wcierając każde, dopóki całkowicie nie połączą się z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao oraz czekoladą i dodawać do masy na przemian z czerwonym winem. Potem ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej, wyrównać wierzch i wstawić na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 50 minut. Pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć i zostawić do ostygnięcia.