Ciasto szachownica

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,215
0
0
Dziewczyny jaka blacha
icon_question.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Mała_Mi @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702652Więc tak: moje jajka były gigantyczne
fiesgrins.gif
, zatem zamiast 4 dałam 2.
Dałam 1/2 kostki masła, to moja wypróbowana ilość na taka ilość mąki.

Do całej masy dałam 2 łyżki gestej smietany i ok. 6 łyzek mleka. Trudno mi to określać, bo ja daje "na oko", wiedząc jaką konsystencję chcę uzyskać. tu chodzi o taką, by ciasto swobodnie dawało się wyciskać, ale jednocześnie pozostawało w sym kształcie po wyciśnięciu, a nie rozpływałao sie na boki.
Dopiero potem podzieliłam masą na 2.
Do części z kakao dodałam jeszcze "chlapkę" mleka, jak móei Małgosimi
icon_wink.gif
, bo kakao dodatkowo zagęszcza.

Wyciskałam na papier do pieczenia z torebek śniadanoiwych z obcietym rożkiem. dobrze szło.
icon_biggrin.gif


Piekłam 20 min w temp. 180 stopni, bo to 170 z przepisu nie przekonuje mnie
icon_wink.gif


Warstwy sklejałam za pomoca nutelli, na wierzch zrobiłam polewę czekoladową ( masło, culier, ciemne kakao, doprowadzone do wrzenia razem )
Posypałam wiórkami.

Jest super i wchodzi do stałego repertuaru!

Roboty nie dużo, a wyględa tak, jakby ktoś spędził nad nim dzien i noc, układając te paseczki
icon_wink.gif


Paski nie zchodzą się idealnie, bo się spieszyłam przy wyciskaniu, nastepnym razem zrobie już a matematyczną precyzją.
icon_mrgreen.gif

Pokaż załącznik 25947
Ja jestem bardzo zadowolona
mniam.gif
tak się cieszę że mój przepis się spodobał
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

i pomyśleć że ja poniołam porazkę aż 4 razy
icon_mrgreen.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,807
0
0
Wyglada bardzo dobrze.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
iwona44 @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702659Dziewczyny jaka blacha
icon_question.gif
Nie blacha, tylko papier do pieczenia, rozłozony na tej dużej blasze z piekarnika. Potem sobie ustalasz, jaką chcesz długość ciasta - tzn., jak długa paterę w domu posiadassz.
icon_mrgreen.gif
Moje ciasto miało (!) jakieś 26 cm, została połowa
icon_mrgreen.gif
. Szerokość natomiast osiągasz poprzez wyciskanie nowych pasków. Zależy, jak grube robisz paski, tyle Ci wyldzie na szerokość.

Ewelinko, przyszła mi na myśl jeszcze jedna bardzo istotna kwestia: czy Ty robiłaś dokładnie jak mówią w przepisie tzn.:
ewelinka111 @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=7023202)masło ,3/4 szklanki cukru (reszte zachować ) , cuk.waniliowy ,jajka , mąkę i mąkę ziemniaczaną ,mleko utrzeć mikserem na gładką masę
czyli wszystkie składniki miksowałaś na raz?

Bo ja nie potraktowałam tego dosłownie i robiłam jak za kazdyn razem: najpierw masło z cukrem, potem do tego jajka, miksowanie, potem partiami przesiewana mąka z proszkiem.

Bo inaczej to faktycznie, nie ma szansy na naprrawdę dobre rozmieszanie i może być zakalec.

Składniki były prawie pokojowe: pokojowe masło, pokojowe mleko, jajka prosto z lodówki, śmietana też.
icon_mrgreen.gif


Tyle, że maslo to ja zawsze najpierw zospuszczam w rondelku, trochę przestudzam i daję takie rozpuszczone, a nie prosto z kostki.



Linn @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702676Wyglada bardzo dobrze.
bussi.gif





Ewelinko, ja także trzymam, kciuki, ze się uda.
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Mała_Mi @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702692Nie blacha, tylko papier do pieczenia, rozłozony na tej dużej blasze z piekarnika. Potem sobie ustalasz, jaką chcesz długość ciasta - tzn., jak długa paterę w domu posiadassz.
icon_mrgreen.gif
Moje ciasto miało (!) jakieś 26 cm, została połowa
icon_mrgreen.gif
. Szerokość natomiast osiągasz poprzez wyciskanie nowych pasków. Zależy, jak grube robisz paski, tyle Ci wyldzie na szerokość.

Ewelinko, przyszła mi na myśl jeszcze jedna bardzo istotna kwestia: czy Ty robiłaś dokładnie jak mówią w przepisie tzn.:
czyli wszystkie składniki miksowałaś na raz?

Bo ja nie potraktowałam tego dosłownie i robiłam jak za kazdyn razem: najpierw masło z cukrem, potem do tego jajka, miksowanie, potem partiami przesiewana mąka z proszkiem.

Bo inaczej to faktycznie, nie ma szansy na naprrawdę dobre rozmieszanie i może być zakalec.

Składniki były prawie pokojowe: pokojowe masło, pokojowe mleko, jajka prosto z lodówki, śmietana też.
icon_mrgreen.gif


Tyle, że maslo to ja zawsze najpierw zospuszczam w rondelku, trochę przestudzam i daję takie rozpuszczone, a nie prosto z kostki.
bussi.gif

Ewelinko, ja także trzymam, kciuki, ze się uda.
daumen.gif
Mała Mi wszystkie składniki wkładałam po kolei jak należy
icon_wink.gif
piekłam bardziej złożone ciasta i nie miałam problemu
icon_wink.gif
ważne żę innym się udało i smakowało
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
ja spróbuję upiec dziś wieczorem lub jutro
lecker.gif
dam 1/2 kostki masła zamiast całej lub nie dodam mleka jeszcze nie wiem
gruebel_2.gif
icon_question.gif
 

pantera

Member
Lut 24, 2008
210
0
0
Wyglada efektownie.
Jednak ja korzystam z innego przepisu na szachownice .Ciasto na oleju , krem z dodatkiem kaszy manny.Uwielbiam,zawsze wychodzi
lecker.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
Mała_Mi @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702692Ewelinko, przyszła mi na myśl jeszcze jedna bardzo istotna kwestia: czy Ty robiłaś dokładnie jak mówią w przepisie tzn.:
czyli wszystkie składniki miksowałaś na raz?

Bo ja nie potraktowałam tego dosłownie i robiłam jak za kazdyn razem: najpierw masło z cukrem, potem do tego jajka, miksowanie, potem partiami przesiewana mąka z proszkiem.

Bo inaczej to faktycznie, nie ma szansy na naprrawdę dobre rozmieszanie i może być zakalec.

Składniki były prawie pokojowe: pokojowe masło, pokojowe mleko, jajka prosto z lodówki, śmietana też.
icon_mrgreen.gif


Tyle, że maslo to ja zawsze najpierw zospuszczam w rondelku, trochę przestudzam i daję takie rozpuszczone, a nie prosto z kostki.
bussi.gif

Ewelinko, ja także trzymam, kciuki, ze się uda.
daumen.gif
Cinka @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702743Caritka wrzuciła wsio na raz do miski zmiksowała i też wyszło
icon_wink.gif
Cinka juz za mnie odpowiedziala, ale potwierdzam jeszcze raz, ze wszystko rzucilam do miski i miksowalam razem.
Nawet dlugo nie mieszalam, gdy sprobowalam surowa mase ( czy aby nie za slodkie) czulam wyraznie nierozpuszczony cukier.
Olalam, bo nie chcialam za dlugo mieszac w ciescie, w ktorym jest juz proszek do pieczenia, bo wiadomo, ze jesli proszek zacznie "pracowac" w surowym ciescie ( czy jakos tak... ) , -rowniez moze wyjsc zakalec.
Nie bawilam sie takze w zadne rozpuszczenie masla, poprostu, jak odmierzylam maslo, tak ten kawalek wrzucilam.

Wlasnie, Ewelinko, a moze za dlugo "bawisz sie" z tym ciastem, jesli juz jest proszek w srodku?
Ja staralam sie w miare szybko uwinac, zeby jak najszybciej ciasto po wymieszaniu znalazlo sie w piekarniku.

A blache mialam ok. 38x25 i wyciskalam paski wzdluz dluzszego boku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
p.s. Zapomnialam dopisac
icon_biggrin.gif

Mala_Mi- ciacho wyszlo Ci super
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Caritka @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702775Cinka juz za mnie odpowiedziala, ale potwierdzam jeszcze raz, ze wszystko rzucilam do miski i miksowalam razem.
Nawet dlugo nie mieszalam, gdy sprobowalam surowa mase ( czy aby nie za slodkie) czulam wyraznie nierozpuszczony cukier.
Olalam, bo nie chcialam za dlugo mieszac w ciescie, w ktorym jest juz proszek do pieczenia, bo wiadomo, ze jesli proszek zacznie "pracowac" w surowym ciescie ( czy jakos tak... ) , -rowniez moze wyjsc zakalec.
Nie bawilam sie takze w zadne rozpuszczenie masla, poprostu, jak odmierzylam maslo, tak ten kawalek wrzucilam.

Wlasnie, Ewelinko, a moze za dlugo "bawisz sie" z tym ciastem, jesli juz jest proszek w srodku?
Ja staralam sie w miare szybko uwinac, zeby jak najszybciej ciasto po wymieszaniu znalazlo sie w piekarniku.

A blache mialam ok. 38x25 i wyciskalam paski wzdluz dluzszego boku.
sama nie wiem
icon_question.gif
gruebel_2.gif
Caritko
icon_question.gif
( kolezanka się śmiała że to "klatwa " ciachowa
icon_eek.gif
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,215
0
0
ewelinka111 @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702845jesteś kochana
bussi.gif
bussi.gif
bussi.gif
( oby twoje słowa się spełniły
bussi.gif
) Caritko
Nie martw się na pewno sie spełnią,od kiedy po raz pierwszy weszłam na cina wiele takich klątw ze mnie zeszło,nawet drożdżowe umię upiec a myslałam,że dla mnie jest to nie do opanowania,dla tego głowa do góry,a za szachownice biorę się w tygodniu i zdam relację co i jak
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Dziękuję Caritko
bussi.gif
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
dziewczyny upiekłam
banana.gif
icon_mrgreen.gif
dzieki wam
icon_mrgreen.gif
bussi.gif
bussi.gif
dodałam 1/2 kostki masła ( zapomniałam dodać mleka , było pózno i mała żle się czuła a ja musiałam odreagować
pinggrins.gif
) zamiast całego i upiekam
ccgb.gif
nie wyrosło tak wasze łakocie i nie jest miciutkie ale w smaku pycha
mniam.gif

teraz wiem że ciasto nie wyrosło w moim piekarniku ponieważ było za tłuste ( kostka masła to za duzo )
mleko dodam nastepnym razem ( a nastepne ciasto upiekę jak zjem obecne a juz dużo nie zostało
lecker.gif
)
dziekuję za porady i wasze wpisy
icon_mrgreen.gif
bussi.gif

mam nadzieję że skusicie się na powtórkę z ciasta
banana.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
Alllle wiadomosc z samego rana!
dance.gif

Ewelinko- bardzo, bardzo sie ciesze, ze wreszcie Ci sie udalo!
knuddel.gif

Normalnie- kamien spadl mi z serca!
Super!

Ja na pewno tez przepis powtorze nie raz, - Mala_Mi- z tego, co pisala- rowniez
icon_wink.gif
icon_lol.gif


Ale sie ciesze!
banana.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy