Mała_Mi @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702652Więc tak: moje jajka były gigantyczne, zatem zamiast 4 dałam 2.![]()
Dałam 1/2 kostki masła, to moja wypróbowana ilość na taka ilość mąki.
Do całej masy dałam 2 łyżki gestej smietany i ok. 6 łyzek mleka. Trudno mi to określać, bo ja daje "na oko", wiedząc jaką konsystencję chcę uzyskać. tu chodzi o taką, by ciasto swobodnie dawało się wyciskać, ale jednocześnie pozostawało w sym kształcie po wyciśnięciu, a nie rozpływałao sie na boki.
Dopiero potem podzieliłam masą na 2.
Do części z kakao dodałam jeszcze "chlapkę" mleka, jak móei Małgosimi, bo kakao dodatkowo zagęszcza.![]()
Wyciskałam na papier do pieczenia z torebek śniadanoiwych z obcietym rożkiem. dobrze szło.![]()
Piekłam 20 min w temp. 180 stopni, bo to 170 z przepisu nie przekonuje mnie![]()
Warstwy sklejałam za pomoca nutelli, na wierzch zrobiłam polewę czekoladową ( masło, culier, ciemne kakao, doprowadzone do wrzenia razem )
Posypałam wiórkami.
Jest super i wchodzi do stałego repertuaru!
Roboty nie dużo, a wyględa tak, jakby ktoś spędził nad nim dzien i noc, układając te paseczki![]()
Paski nie zchodzą się idealnie, bo się spieszyłam przy wyciskaniu, nastepnym razem zrobie już a matematyczną precyzją.![]()
Pokaż załącznik 25947
Ja jestem bardzo zadowolona
tak się cieszę że mój przepis się spodobał![]()
![]()
![]()
i pomyśleć że ja poniołam porazkę aż 4 razy![]()
Caritka @ 10 May 2008 napisał:
iwona44 @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702659Dziewczyny jaka blacha
Nie blacha, tylko papier do pieczenia, rozłozony na tej dużej blasze z piekarnika. Potem sobie ustalasz, jaką chcesz długość ciasta - tzn., jak długa paterę w domu posiadassz.Moje ciasto miało (!) jakieś 26 cm, została połowa
. Szerokość natomiast osiągasz poprzez wyciskanie nowych pasków. Zależy, jak grube robisz paski, tyle Ci wyldzie na szerokość.![]()
Ewelinko, przyszła mi na myśl jeszcze jedna bardzo istotna kwestia: czy Ty robiłaś dokładnie jak mówią w przepisie tzn.:
ewelinka111 @ 10 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=7023202)masło ,3/4 szklanki cukru (reszte zachować ) , cuk.waniliowy ,jajka , mąkę i mąkę ziemniaczaną ,mleko utrzeć mikserem na gładką masęczyli wszystkie składniki miksowałaś na raz?
Bo ja nie potraktowałam tego dosłownie i robiłam jak za kazdyn razem: najpierw masło z cukrem, potem do tego jajka, miksowanie, potem partiami przesiewana mąka z proszkiem.
Bo inaczej to faktycznie, nie ma szansy na naprrawdę dobre rozmieszanie i może być zakalec.
Składniki były prawie pokojowe: pokojowe masło, pokojowe mleko, jajka prosto z lodówki, śmietana też.![]()
Tyle, że maslo to ja zawsze najpierw zospuszczam w rondelku, trochę przestudzam i daję takie rozpuszczone, a nie prosto z kostki.
Linn @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702676Wyglada bardzo dobrze.![]()
Ewelinko, ja także trzymam, kciuki, ze się uda.![]()
Mała_Mi @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702692Nie blacha, tylko papier do pieczenia, rozłozony na tej dużej blasze z piekarnika. Potem sobie ustalasz, jaką chcesz długość ciasta - tzn., jak długa paterę w domu posiadassz.Moje ciasto miało (!) jakieś 26 cm, została połowa
. Szerokość natomiast osiągasz poprzez wyciskanie nowych pasków. Zależy, jak grube robisz paski, tyle Ci wyldzie na szerokość.![]()
Ewelinko, przyszła mi na myśl jeszcze jedna bardzo istotna kwestia: czy Ty robiłaś dokładnie jak mówią w przepisie tzn.:
czyli wszystkie składniki miksowałaś na raz?
Bo ja nie potraktowałam tego dosłownie i robiłam jak za kazdyn razem: najpierw masło z cukrem, potem do tego jajka, miksowanie, potem partiami przesiewana mąka z proszkiem.
Bo inaczej to faktycznie, nie ma szansy na naprrawdę dobre rozmieszanie i może być zakalec.
Składniki były prawie pokojowe: pokojowe masło, pokojowe mleko, jajka prosto z lodówki, śmietana też.![]()
Tyle, że maslo to ja zawsze najpierw zospuszczam w rondelku, trochę przestudzam i daję takie rozpuszczone, a nie prosto z kostki.
![]()
Ewelinko, ja także trzymam, kciuki, ze się uda.
Mała Mi wszystkie składniki wkładałam po kolei jak należypiekłam bardziej złożone ciasta i nie miałam problemu
ważne żę innym się udało i smakowało![]()
![]()
ja spróbuję upiec dziś wieczorem lub jutro
dam 1/2 kostki masła zamiast całej lub nie dodam mleka jeszcze nie wiem![]()
![]()
![]()
pantera @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702748Wyglada efektownie.
Jednak ja korzystam z innego przepisu na szachownice .Ciasto na oleju , krem z dodatkiem kaszy manny.Uwielbiam,zawsze wychodzi
pantera podziel się z nami swoim przepisem![]()
![]()
Mała_Mi @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702692Ewelinko, przyszła mi na myśl jeszcze jedna bardzo istotna kwestia: czy Ty robiłaś dokładnie jak mówią w przepisie tzn.:
czyli wszystkie składniki miksowałaś na raz?
![]()
Ewelinko, ja także trzymam, kciuki, ze się uda.
Cinka @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702743Caritka wrzuciła wsio na raz do miski zmiksowała i też wyszło
Cinka juz za mnie odpowiedziala, ale potwierdzam jeszcze raz, ze wszystko rzucilam do miski i miksowalam razem.
Nawet dlugo nie mieszalam, gdy sprobowalam surowa mase ( czy aby nie za slodkie) czulam wyraznie nierozpuszczony cukier.
Olalam, bo nie chcialam za dlugo mieszac w ciescie, w ktorym jest juz proszek do pieczenia, bo wiadomo, ze jesli proszek zacznie "pracowac" w surowym ciescie ( czy jakos tak... ) , -rowniez moze wyjsc zakalec.
Nie bawilam sie takze w zadne rozpuszczenie masla, poprostu, jak odmierzylam maslo, tak ten kawalek wrzucilam.
Wlasnie, Ewelinko, a moze za dlugo "bawisz sie" z tym ciastem, jesli juz jest proszek w srodku?
Ja staralam sie w miare szybko uwinac, zeby jak najszybciej ciasto po wymieszaniu znalazlo sie w piekarniku.
A blache mialam ok. 38x25 i wyciskalam paski wzdluz dluzszego boku.
Caritka @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702775Cinka juz za mnie odpowiedziala, ale potwierdzam jeszcze raz, ze wszystko rzucilam do miski i miksowalam razem.
Nawet dlugo nie mieszalam, gdy sprobowalam surowa mase ( czy aby nie za slodkie) czulam wyraznie nierozpuszczony cukier.
Olalam, bo nie chcialam za dlugo mieszac w ciescie, w ktorym jest juz proszek do pieczenia, bo wiadomo, ze jesli proszek zacznie "pracowac" w surowym ciescie ( czy jakos tak... ) , -rowniez moze wyjsc zakalec.
Nie bawilam sie takze w zadne rozpuszczenie masla, poprostu, jak odmierzylam maslo, tak ten kawalek wrzucilam.
Wlasnie, Ewelinko, a moze za dlugo "bawisz sie" z tym ciastem, jesli juz jest proszek w srodku?
Ja staralam sie w miare szybko uwinac, zeby jak najszybciej ciasto po wymieszaniu znalazlo sie w piekarniku.
A blache mialam ok. 38x25 i wyciskalam paski wzdluz dluzszego boku.sama nie wiem
Caritko
( kolezanka się śmiała że to "klatwa " ciachowa![]()
![]()
ewelinka111 @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702816sama nie wiem
Caritko
( kolezanka się śmiała że to "klatwa " ciachowa![]()
To ja zaklinam i zrzucam z Ciebie ta klatwe![]()
![]()
![]()
![]()
Caritka @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702826To ja zaklinam i zrzucam z Ciebie ta klatwe![]()
![]()
![]()
jesteś kochana![]()
( oby twoje słowa się spełniły
) Caritko![]()
ewelinka111 @ 11 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=702845jesteś kochana![]()
( oby twoje słowa się spełniły
) Caritko
Nie martw się na pewno sie spełnią,od kiedy po raz pierwszy weszłam na cina wiele takich klątw ze mnie zeszło,nawet drożdżowe umię upiec a myslałam,że dla mnie jest to nie do opanowania,dla tego głowa do góry,a za szachownice biorę się w tygodniu i zdam relację co i jak
Mała_Mi @ 12 May 2008 napisał:
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.