Ciasto toffi -bez pieczenia

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
To ciasto jest wspaniale. Moja rodzina pochlaniala na wyscigi z portugalskimi goscmi ( a to juz cud , ze im smakowalo cos nieportugalskiego :!: ).
Takie mi wyszlo:
ciastokrakersowewyslac0rh.jpg

Z koniecznosci zrobilam 2 innowacje ( tzn. po zorientowaniu sie w ostatniej chwili, ze nie mam nietorych produktow):
1. uzylam tylko krakersow
2. mialam malo takiej gotowej masy kajmakowej, wiec podzielilam smietane na pol - i czesc ubilam z ta masa, a reszte z cukrem.
Wyszlo pyszniackie
icon_smile.gif

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Agusia- sliczne wyszlo to twoje ciacho

I pomysl z masa, pomimo, ze "wymuszony" ladnie sie prezentuje.....taka puszysta warstwa :mrgreen:

czyli ubijasz najpierw smietane a potem dodajesz mase : : : : : :

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Agusia- a ile to mniej masy kajmakowej : : :

Wlasnie gotuje puszke mleka i bede robila twoja wersje :mrgreen: - moja puszka ma 400g :dump: :dump: :dump: :dump: :dump:

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Nesia, boje sie , ze juz za pozno na odpowiedz- ja dalam tak troche na oko ;) , choroba i nie mam tego sloika. Tak mysle, ze z 150-200g tego bylo (mowie o gotowej masie).

Moze zrob tak - dodawaj po lyzce i jak bedzie wystarczajaco slodkie i o ladnym kolorze i gestosci to przestan.

Boze, jak ja Ci bez skladu i ladu poradzilam :oops:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Agusia- juz zrobione :mrgreen: - troche za duzo dalam toffi, bo nie chcialo sie ladnie ubic :dump: :dump: :dump: :dump: .....ale i tak wywalilam to na krakersy :mrgreen: :mrgreen: .......dzisiaj jest ladnie zastygniete, tylko co z tego......maz wyjadl 2/3 lyzka, w polplynnej postaci :dump: :dump: :dump: :dump: :dump:
No, ale to chyba znaczy, ze bylo smaczne ;) ;) ;) ;) ;)

Mialas racje, w takiej postaci jest mniej slodkie....sprobuje jeszcze raz dodawac pomalutku, jak piszesz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Agusiu, bardzo proszę o przypomnienie, bo coś mi świta, że ty mleko skondensowane gotujesz w szybkowarze i to duuuużo krócej trwa. Możesz podać szczegóły - jak długo i czy puszka zamknięta?

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Nadiu, ja teraz ide na latwizne i kupuje taka gotowa mase kajmakowa, ktora tu sie nazywa dolce de leche.

Ale rzeczywiscie kiedys gotowalam w szybkowarze i bylo to 45 min do 1 godz, zamiast tradycyjnych 3 godz. Moja portugalska znajoma nawet twierdzi, ze wystarczy 30min, ale tak krotko nigdy nie probowalam.

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
A ja wczoraj zrobilam to ciasto z biszkoptem, bo nie mialam herbatnikow, a jestem uziemiona choroba synka.....

Wyszlo bardzo ladnie i bardziej udekorowane nadaje sie na tort urodzinowy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_552804_n.jpg

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Skuszona szybkością wykonania zrobiłam i naprawę super.Wcale nie bardzo słodkie ,mięciutkie i wszystkim smakowało szczególnie dzieciom.Polecam!

Jeny77

Member
Lis 18, 2005
48
0
0
zrobiłam wczoraj to pyszne ciachoo
jest baaardzo słodkie
jedyne z czym mialam "problem" to gorna warstwa - smietana nie chciala zrobic sie sztywniejsza wiec dodalam wiecej cukru pudru,

moj mąż nie przepada za masa budyniowa i za zimnymi ciastami, wiec jak dalam mu kawalek ciasta to krzywil sie jak tylko mogl - w koncu sprobowal kawaleczek i zanim cos powiedzialam nakladal sobie jeszcze i jeszcze ... :lol:

Jeny77

Member
Lis 18, 2005
48
0
0
a zdjecie zrobilam - aparatem z telefonu - wiec nie wiem czy zalaczac ;)

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jeny dawaj fotke, nie wybrzydzaj ;) :mrgreen:

Jeny77

Member
Lis 18, 2005
48
0
0
ok

siedze teraz w pracy.. fotka jest u męża w komórce .. ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy