Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Aha, o tym samym Małgosimi zastanawiala sie czy nie zrobic z kruszonką Bajaderki. Liczę, że wyprobowała i podzieli sie wrazeniami, bo ja strachliwa jestem i boję sie ze zatopie w masie
W tym gąszczu pochwał pytanie Gabki zatonęło więc jeśli nie jest za późno to odpowiem bo świeżo po lekturze całego wątku jestem
icon_smile.gif

Nie Małgoś, tylko Kasha robiła ciasto takie, iż sam kruchy spód z przepisu na to ciacho, potem smażony rabarbar i kruszonka Bajaderki z przepisu np na ciasto drożdżowe z owocami. Taka inna wersja szarlotki :lol: a na ten krem kruszonka to chyba zły pomysł, bo właśnie skoro rzadki jest to kruszoneczka utonie na bank.

A czytałam wątek od początku, bo mam zamiar zrobić to ciasto Tacie na Dzień Taty jutro albo dziś
icon_smile.gif
i mam taki pomysł: kruche podpieczone posypałabym delikatnie bułeczką tartą, na tym rozłożyła rabarbar, wylała masę i na masę truskawki, upiekła i na te truskaweczki bezę
icon_smile.gif
będzie takie ładne warstwowe, ale może lepsza taka kremowo-owocowa ciapaja jak w przepisie?
icon_smile.gif
hm jak sądzicie? tylko prooosze niech ktoś sie wypowie bo już chyba dziś wieczorem bede robić.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Aha ok
icon_smile.gif
no własnie skoro ta masa rzadka to truskawki i tak utoną... dzięki Kamilko, zrobie jak w przepisie i dam znac jak poszło.
icon_smile.gif

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Dziękuję Paulinko za odpowiedz:))) Ciasto jest pyszne, ale tak jak BeataSz, pianke lubie najmniej i kombinowałam czym by tu ją zastapic. Nie zajarzylam ze chodzilo o Kashę i o rabarbar z innego przepisu :dump:
Ciekawa jestem jak tobie wyjdzie i czy bedzie smakowac z pianką
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
No mi wyszło bardzo dobre- tak mówią wszyscy- ale tego kremu wyszło mało, cienka warstwa (może tak trzeba) a pianka nie wyszła mi w ogóle bo chyba nie ubiłam porządnie białek i zrobił mi sie taki milimetrowy glutek :lol: ale wszystkim smakuje, planuję powtórkę niedługo, tym razem mam nadzieje że sie powiedzie w 100%
icon_smile.gif

ogólnie- bardzo proste, fajne, oryginalne ciasto.

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
no to ja jutro bede piec ;) bo maz mi przywiozl znowu darmowego rabarbaru :mrgreen: :dump:
dobrze ze czasem daleko jedzie do pracy ;)

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
A ja widze rabarbar dziki na lakach, chetnie bym zerwala tylko nie wiem czy jadalny jest taki dziko rosnacy? :dump:

Fajnie masz belle z tym darmowym rabarbarem - ja chyba wreszcie posadze sobie kilka krzakow :mrgreen:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Oj u nas jest tak że za ten rabarbar do ciasta zapłaciłam 60 gr
icon_smile.gif
aż sie sama niesamowicie zdziwiłam, ze to takie tanie :lol: ale Wy tam macie pewnie inaczej
icon_smile.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
we wtorek kupilam(a niewiedzialam ze bede miala z ogrodu) to placilam $1.99 za takich cieniutkich 8 lodyg

ciasto bede miala dzis rabarbarowe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :cheers: a i moze te babeczki zrobie z rakarbarem
jak J . zrywal rabarbar to sie na niego patrzyli i pytali czy to jest jadalne :dump: tylko jedna osoba w robocie u niego wiedziala co to jest ;)

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
we wtorek kupilam(a niewiedzialam ze bede miala z ogrodu) to placilam $1.99 za takich cieniutkich 8 lodyg

ciasto bede miala dzis rabarbarowe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :cheers: a i moze te babeczki zrobie z rakarbarem
jak J . zrywal rabarbar to sie na niego patrzyli i pytali czy to jest jadalne :dump: tylko jedna osoba w robocie u niego wiedziala co to jest ;)
belle, jak mi jeszcze powiesz, ze masz agrest w tej cenie i porzeczki to sie do ciebie przeprowadzam
icon_smile.gif
U mnie rabarbar $4.99 za funt!!! :dump:

Ide zrywac dziki z laki....

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
CYTATU mnie rabarbar $4.99 za funt!!!
:shock: :shock: :shock: :mrgreen:
CYTATbelle, jak mi jeszcze powiesz, ze masz agrest w tej cenie i porzeczki to sie do ciebie przeprowadzam
Bajaderko mam prawde powiedziec czy klamac??
chcialbym zebys blizej mnie mieszkala alez to bylby zaszczyt
ale niestey nie ma u mnie ani porzeczek ani agrestu :| :| :roll:
nawet jak jezdzimy na poludnie stanu to tam tez nie ma

a ten rabarbar z laki to smakuje jak ten co w sklepie
pozdrawiam

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
piekę
icon_smile.gif
ale... spód musialam piec dłuzej bo mi sie nie chcial zbrązowiec... teraz minęła godzina i jeszcze nie nakładam bezy bo zlekka mokre jest to ciasto... przytrzymam je jeszcze z 15 minut w piekarniku, mam nadzieje, ze spód nie dostanie i sie nie przypali :dump: .... temperature zwiekszyłam do 200 stopni
icon_smile.gif
Idę ubijac pianę na bezę

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
no to upiekłam, a ciasto wygląda tak

jem własnie kawalek :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy