Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Chciałam kupic dzisiaj rabarbar, ale w Tesco był po 10 zł
zwinker.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Lis
- budka pod Halą 5zł/ kg. Jutro będzie mieć otwarte
(pani sprzedająca mocno zaciąga, budka niemal na samym końcu bazaru- patrząc od skrzyżowania, z prawej strony stoisko z kwiatami balkonowymi)
- Marcpol na Ursynowie 3.90/kg, więc może na Jelonkach tez jest
gruebel_2.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pytałam się kilka dni temu pani zaciągającej, ale nie miała. Do marcpola sie przetuptam. Ale dycha w tesco to rozbój w biały dzień.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
W mojej wsi na ryneczku, gdzie zawsze warzywka kupuję rabarbar mieli po 4 zł/kg, a w sklepiku, który zawsze wszystko miał drogie i jako taki zakodował się w mojej głowie - dwa kroki od mojego domku - 2,5 zł/kg. Lecz może pani się pomyliła - tyle co z targu przyjechała
icon_smile.gif
Ale teraz myślę, że trzeba było brać, nie patrzeć!
icon_smile.gif

Dziś polecę, może wczoraj wszystkiego nie sprzedała i jakies resztki się ostały - zaśliniłam się czytając ten watek i też chcę to ciasto! Kocham rabarbar, mogłabym tonami na surowo, w kompocie, na plackach i w każdej innej postaci!
icon_smile.gif

Fenix01

Member
Gru 12, 2006
12
0
0
Wbrew ostrzeżeniom mrożone truskawki też się nadają. Wystarczy pod konec robienia masy - kremu dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Ciasto wyszło pęknie i szybko znika z formy.
daumen.gif
lecker.gif
mniam.gif

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
TO NAJLEPSZE CIASTO Z RABARBAREM JAKIE JADłAM W ZYCIU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BAJADERKO, i love you! Przepis jest świetny
icon_smile.gif

Załączniki

• ciasto_z_rabarbarem_i_trusk_1.jpg
    ciasto_z_rabarbarem_i_trusk_1.jpg
    550.5 KB · Wyświetleń: 1
  • ciasto_z_rabarbarem_i_trusk_2.jpg
    ciasto_z_rabarbarem_i_trusk_2.jpg
    525.3 KB · Wyświetleń: 1

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o mniam...ale fotki
mniam.gif

Papużka

Member
Maj 10, 2007
16
0
0
Witam po raz pierwszy;)

Po raz pierwszy trafiłam do Was parędni temu i od razu zachwycił mnie przepis Bajaderki i Wasze zdjęcia z wykonania tej rabarbarowo-truskawkowo-bezowej fantazji.
Zrobiłam dzisiaj z okazji imienin "tesciowej". Była zachwycona. Koszt rabarbaru u mnie to 3 zl/kg
Ciasto nie do konca wystudzone jeszcze rozplywalo sie w ustach. Po wystudzeniu rowniez- ale, dla mnie jest troszeczke za slodkie.
I tu moje pytanie - czy mozna do kremu-masy dac troszke mniej cukru? Smietanke dalam 18% z kartonika.
Jajka mialam chyba mniejsze niz byc powinny bo po dodaniu 1,5 szkl cukru do ubitej piany, wytworzyla sie delikatna acz bardzo dekoracyjna rosa.
Raz jeszcze wielkie dzieki Bajaderko za przepisik;)

Pozdrawiam

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
I ja zrobiłam
icon_mrgreen.gif
Jak dla mnie troszkę za słodkie. Zrobiłam w dużej blaszce takiej 28x35 cm (albo coś koło tego
icon_wink.gif
).
Truskawki miałam mrożone, połałam gorącą wodą żeby dalo się kroić.
Do piany dałam kisiel jabłkowy, bo lubię gumową pianę
icon_lol.gif
Wcale go nie czuć.
Bardzo dobre, będą powtórki, tylko z mniejszą ilością cukru. Tylko skąd ja wezmę w zimie rabarbar? Da się go mrozić?
fiesgrins.gif

W Lidlu ładny rabarbar za 2,90
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie ma 1 kg. Mi poszło 3 pałki
icon_mrgreen.gif

mar7ini

Member
Maj 13, 2007
27
0
0
Chcialabym upiec to ciasto na Dzien Matki i nie moge zdecydowac sie, ktorej smietany uzyc (mam tylko trzy, ktore specjalnie przywiozlam z Polski, wszystkie w kubku)

1. smietana, 18%, Piatnicy, "do zupy"
2. Smietana w luksusowa, 18% (homogenizowana)
3. Smietana 36%, do deserow, Piatnicy, ponoc jest slodka...

Wszystkie trzy wygladaja dosc gesto... ale kompletnie nie wiem ktorej uzyc. W przepisie jest "slodka smietanka" - moze chodzi o zupelnie inna?
Co radzicie?

mar7ini

Member
Maj 13, 2007
27
0
0
ROBIE...
fiesgrins.gif

Wlasnie wstawilam kruche ciasto.. ale bardziej ono sypkie niz kruche, prawie jak maka... boje sie, ze sie rozleci. Mam nadzieje, ze maslo sie troche rozplynie i polaczy make i cukier ze soba, bo jak na razie, czarno to widze
no_shakinghead.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
mar7ini @ 25 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=511626ROBIE...
fiesgrins.gif

Wlasnie wstawilam kruche ciasto.. ale bardziej ono sypkie niz kruche, prawie jak maka... boje sie, ze sie rozleci. Mam nadzieje, ze maslo sie troche rozplynie i polaczy make i cukier ze soba, bo jak na razie, czarno to widze
no_shakinghead.gif
I moje było sypkie, ale po ugnieceniu w formie stalo się bardziej zwarte.

mar7ini

Member
Maj 13, 2007
27
0
0
ufff, moje tez, i odstaje lekko od brzegu.. pewnie bedzie sie kruszyc przy krojeniu, ale co tam!
Masa w piekarniku (uzylam tej 36% smietanki, ale w smaku wcale nie byla slodka, po prostu jest bardziej kremowa niz inne). Teraz pora na beze...

mar7ini

Member
Maj 13, 2007
27
0
0
Ok. Zrobione i sprobowane. Zaraz jakies zdjecie machne...

Ciasto jest pyszne - beza urosla pod sufit, potem troche opadla. Ciasto kruche daje sie ladnie kroic, masa owocowa jest kremowa i dosc rzadka ale idealnie komponuje sie z reszta.

Nastepnym razem dam jednak mniej cukru do tej masy - wydaje mi sie niebywale slodka.

mar7ini

Member
Maj 13, 2007
27
0
0
Zdjecia kiepskiej jakosci, bo robione w zlym swietle... Ale ciasto wyborne
daumen.gif

Załączniki

• DSC09066.jpg
    DSC09066.jpg
    108.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC09060.jpg
    DSC09060.jpg
    107.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy