Ciasto z żurawinami

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,553
2,679
113
Świat stanął na głowie! :) Studentom łapówki! :shock:
Cukru nie odejmuj, dla nich im słodsze, tym lepsze. :mrgreen:
Chodzi nam o wieksza frekwencje na zajeciach prowadzonych przez lekarzy przyjezdzajacych do nas specjalnie, na wolontariat. Glupio mi, ze taki lekarz zostawi pacjentow, przyjedzie na wydzial (40 min w jedna strone), a w sali wykladowej siedzi 7 osob. Wiec probujemy ich zachecic jedzeniem, zobaczymy czy zadziala.
Ten przepis jest amerykanski, wiec na pewno slodszy niz polskie ciasta.
 
  • Haha
Reakcje: Buka

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,858
669
113
Aniutko, w końcu upiekłam to ciasto i jest cudowne, dałam 1 szklankę brązowego cukru, z szklankę orzechów włoskich wymieszanych z pekanami , bo znalazłam dwie torebki z tymi orzechami, żurawina ta wielka, amerykańska z Lidla, ona jest dużo bardziej słodka niż ta polska z bagien(ale nie mam gdzie tej polskiej kupić).
W pracy koledzy też zachwyceni i resztki jakie serwowałam siostrze i szwagrowi też bardzo chwalone.
Już dumam czy dało się je przerobić na wersję wegańską, moja Siostrzenica byłaby zachwycona
 
  • Like
Reakcje: Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,149
8,532
113
W sobotę upiekłam wersję kanoniczną z żurawinami i orzechami włoskimi, a dziś kolejną, ze szklanką żurawin i drugą borówek amerykańskich. Bez orzechów, bo wzięłam ją na zajęcia, a jedna z nowych koleżanek jest na nie uczulona. Bardzo wszystkim smakowała i zniknęła w oka mgnieniu. :)
 
  • Like
Reakcje: AnkaP i Margot
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy