Może się przyda.....
Jadłospis orientacyjny na cztery pory roku
(Kuchnia Polska początek ubiegłego wieku - doskonałe propozycje)
OBIADY ZIMOWE
1. Barszcz czerwony z kartoflami, polędwica wieprzowa
z knedlami z bułki, kapusta z grzybami, legumina z jabłek.
2. Rosół z makaronem, sztuka mięsa z sosem chrzanowym
i kartoflami, omlet z konfiturami.
3. Zupa cytrynowa z ryżem, befsztyki z kartoflami i czerwoną
kapustą, kompot ze śliwek.
4. Zupa Julienne, pieczeń wołowa z makaronem i buraczkami
jabłka pieczone z waniliowym kremikiem.
5. Zupa rybna z łazankami, sandacz w szarym sosie, kluseczki
kładzione i kompot, naleśniki z marmoladą.
6. Zupa pomidorowa z ryżem, zając z buraczkami, i włoskim
makaronem, kruche babeczki.
7. Zupa piwna ze śmietaną, pierożki z mięsem, sałatka zimowa,
kompot z jabłek.
8. Grochówka z grzankami, polędwica wołowa z jarzynkami,
makaron z parmezanem, kompot mieszany.
9. Zupa kartoflana ze śmietaną, kiełbasa w szarym sosie,
kluseczki krajane, bliny.
10. Zupa ogórkowa, pieczeń cielęca z czerwoną kapustą, Strudel
z jabłkami.
11. Zupa grzybowa z perłową kaszą, szczupak faszerowany
z chrzanem pierożki drożdżowe z masą orzechową.
12. Flaki, barszcz w filiżankach z krokietem, placek angielski
z kwaśną śmietaną.
OBIADY WIOSENNE.
1. Kartoflanka, pieczeń wołowa z makaronem, szpinak,
naleśniki z jabłkami.
2. Zupa grochowa z grzankami, mostek cielęcy z kalarepą
i kartoflami, kisiel czekoladowy.
3. Barszcz czysty z uszkami, indyk z zieloną sałatą, angielski
placek z truskawkami.
4. Zupa cytrynowa, zrazy z kaszką krakowską, legumina
z jabłek.
5. Kapuśniak z kartoflami, polędwica z garniturem, Strudel
z jabłkami.
6. Rosół z pulpetami, sztuka mięsa z kwaszonym ogórkiem,
omlet ze szpinakiem, kompot z jabłek.
7. Zupa szczawiowa z jajami, klops z makaronem i sałatką wiosenną, kompot z rabarbarem.
8. Zupa pomidorowa z ryżem, szparagi, zrazy z cebulowym
sosem, galaretka cytrynowa.
9. Botwinka, kurczęta j : sałatą, grzybek z rodzynkami.
10. Krupnik, befsztyki z kartoflami, zielona sałata.
OBIADY LETNIE.
1. Zupa jagodowa z grzankami, szczupak z młodemi kartoflami,
zielona sałata, kompot z agrestu.
2. Zupa pomidorowa z ryżem, polędwica z jarzynkami,
fasolka szparagowa, placek angielski z poziomkami.
3. Zupa szczawiowa z młodymi kartoflami, liny w śmietanie,
kluski kładzione z masłem, pierogi z czereśniami.
4. Zupa wiśniowa, befsztyki z młodymi kartoflami, zielona
sałata, ciastka z malinami.
5. Chłodnik, kurczęta z mizerią, lody.
6. Zupa jarzynowa, sandacz w szarym sosie z kartoflami,
naleśniki z kapustą.
7. Zupa truskawkowa, rostbef z młodemi kartoflami, fasolka
szparagowa na kwaśno, kompot z wisien.
8. Zupa śliwkowa, kuropatwy z kompotem z agrestu, omlet
z kwaśną śmietaną.
9. Czernina z kluskami, pieczeń wieprzowa, grzyby duszone,
kisiel wiśniowy.
10. Zupa owocowa, kaczka z kompotem z jabłek
OBIADY JESIENNE
1Zupa kartoflana, kurczęta z sałatą, omlet z konfiturami.
2. Zupa z fasoli, kotlety wołowe siekane, z sosem musztardowym,szarlotka.
3. Barszcz zabielany z kartoflami, pieczeń cielęca, kalafiory,
babeczki śmietankowe.
4. Zupa Julienne, gęś nadziewana kapustą, kompot ze śliwek.
5. Zupa rybna z łazankami, karp z jajami, naleśniki z kapustą,
kompot z jabłek.
6. Zupa jabłkowa, comber barani z kapustą, kisiel żurawinowy.
7. Zupa pomidorowa, befsztyki z kartoflami, szarlotka.
8. Zupa grzybowa z kluseczkami, zrazy a la Nelson, pomidory
smażone, ryż ze śmietaną.
9. Rosół z fasolką, sztuka mięsa z sosem chrzanowym, Strudel.
10. Grochówka, kuropatwy z sosem kaparowym, kruche ciasteczka.
PS. Nie podejmuję się przepisywać całej książki sposobów wykonania potraw, bo wywaliliby mnie z forum, a autorzy książki lub ich spadkobiercy (o ile żyją) zaskarżyli o łamanie praw autorskich. Natomiast doskonale zdaje egzamin wpisywanie w google poszczególnych potraw. Po naciśnięciu "enter" pojawia się całe mnóstwo przepisów. Może nie wszystkie są w stylu staropolskim, ale doskonałe. Próbowałam. W najbliższym czasie wpiszę je w odpowiednich wątkach.