Czekolada plastyczna do wykonania róż

STANLEY

Member
Sty 29, 2008
55
0
0
Pyłek zamówiony może tym razem dojdzie
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
tak się zastanawiam czy nie dołożyć jakiegoś utwardzacza np CMC do masy czekoladowej aby kwiaty nie były takie podatne na temperaturę. co Wy o tym myślicie? może ktoś wypróbuje, ja niestety nie posiadam tego środka...

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Ale CMC nie utwardza... powoduje, że masa jest bardziej plastyczna i tak szybko nie zastyga
icon_smile.gif

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Witam,
jestem zupełny amatorem w słodkich ozdobach a chciałam popisać się przed rodzinką ślicznym torcikiem z czekoladowymi różyczkami i jak sama doświadczyłam nie jest to wcale tak prosta sprawa, z dotąd nieznanych mi przyczyn masa za każdym razem mi się ważyła, miałam problem z poprawnym odmierzeniem 74 gramów syropu ( w moim przypadku był to miód sztuczny ), poszperałam troszkę po internecie i znalazłam przelicznik gramów na mililitry i w przypadku miodu 74 gramy to 46,25 mililitra. Tym razem masa się nie zważyła zobaczymy co z niej będzie po 5 godzinach
gruebel_2.gif

Poniżej wklejam link do strony z przelicznikiem
http://www.smaczny.pl/index.php?name=Calc
mam nadzieję że komuś się przyda
fiesgrins.gif

Pronia

Member
Sie 25, 2010
4
0
0
Czy to normalne, że masa czekoladowa w momencie wylewania gęstnieje? Kiedy wylałam już ją na papier miała konsystencje jakby budyniu i musiałam ją rączkami rozpłaszczać. Mam przeczucie, że nic z tego nie wyjdzie.
Możecie powiedzieć jaka jest najlepsza czekolada? Zmieszałam milkę i alpen gold. Może to wina złej czekolad.
Czy muszę wkładać czekoladę do lodówki jeśli chcę od razu robić kwiatki?

Pronia

Member
Sie 25, 2010
4
0
0
Dziękuję, troszkę mnie uspokoiłaś. Wstawiłam masę do lodówki, ale jest twarda jak kamień. Trudno ją pokroić, a co dopiero coś z niej lepić. Jeszcze nie minęła doba, ale pewnie nic się nie zmieni
icon_sad.gif

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Pronia ta masa będzie twarda, przed lepieniem musisz ją wyjąć z lodówki na jakąś godzinę conajmniej, potem trochę popracować łapkami i będzie dobrze. Właśnie oglądam allegro i kilka rzeczy by mi się przydało do tych róż z czekolady ech... tylko kasy niet
icon_sad.gif

Pronia

Member
Sie 25, 2010
4
0
0
Dziękuję bardzo Hokusik za wsyztskie dobre rady
lecker.gif
Różyczki wyszły jak trzeba. Jutro robię tort dla przyjaciółki na którym je umieszczę. Chcę go obłożyć lukrem plastycznym, mam tylko nadzieję, że czekolada go nie pobrudzi. To będzie moje pierwsze takie dzieło. Dziękuję dziewczyny za inspiracje.
icon_wink.gif

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Helen wiele rzeczy już mam ale chodzą za mną te wykrawaczki patchwork, zwłaszcza że dzieć do przedszkola poszedł więc będzie trochę można poszaleć :D zastanawiam się też nad gumą CMC czy kupować małą czy 100? bo pędzelki to kupiłam sobie komplet do makijażu za 19zł i się sprawdzają super. ale może podpowiecie czym zastąpić drut do kwiatów?

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Hokusik...tylko patrzec az zacznie bic Twoje serduszko...
icon_smile.gif
Sliczne róze...widze motyla... A powiedz, czerwona powłoka jest z..... ?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy