- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Czerwona kapusta na zimę
Przepis wpisuję na prośbę Izoldy.
Składniki:
- 2kg czerwonej kapusty
- 50 dag jabłek
- 30 dag cebuli
- sok z małej cytryny
Na zalewę:
- 2 litry wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, skropić sokiem z cytryny, ugnieść i odstawić do zmięknięcia na 2-3 godziny.
Cebulę drobno pokroić, sparzyć na sitku gorącą wodą. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i przełożyć do wyparzonych uprzednio słoików.
Składniki zalewy zagotować (łącznie z przyprawami) i zalać nią warzywa. Słoiki szczelnie zakręcić, pasteryzować 15-20min.
Smacznego!
Smak kapusty można modyfikować gatunkiem jabłek i cebuli, jak również ich ilością.
Przepis wpisuję na prośbę Izoldy.

Składniki:
- 2kg czerwonej kapusty
- 50 dag jabłek
- 30 dag cebuli
- sok z małej cytryny
Na zalewę:
- 2 litry wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, skropić sokiem z cytryny, ugnieść i odstawić do zmięknięcia na 2-3 godziny.
Cebulę drobno pokroić, sparzyć na sitku gorącą wodą. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i przełożyć do wyparzonych uprzednio słoików.
Składniki zalewy zagotować (łącznie z przyprawami) i zalać nią warzywa. Słoiki szczelnie zakręcić, pasteryzować 15-20min.
Smacznego!

Smak kapusty można modyfikować gatunkiem jabłek i cebuli, jak również ich ilością.