Czerwona kapusta

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Czerwona kapusta na zimę

Przepis wpisuję na prośbę Izoldy.
wink.gif

Składniki:
- 2kg czerwonej kapusty
- 50 dag jabłek
- 30 dag cebuli
- sok z małej cytryny

Na zalewę:
- 2 litry wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty

Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, skropić sokiem z cytryny, ugnieść i odstawić do zmięknięcia na 2-3 godziny.
Cebulę drobno pokroić, sparzyć na sitku gorącą wodą. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i przełożyć do wyparzonych uprzednio słoików.
Składniki zalewy zagotować (łącznie z przyprawami) i zalać nią warzywa. Słoiki szczelnie zakręcić, pasteryzować 15-20min.

Smacznego!
icon_smile.gif

Smak kapusty można modyfikować gatunkiem jabłek i cebuli, jak również ich ilością.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Jeszcze raz dziękuję, ja ją zrobię ale bez jabłek i bez cebuli, jakoś nie smakuje mi czerwona kapusta z dodatkami.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Izoldo, jak uważasz, tak zrób.
icon_smile.gif
ja też nie przepadam, gdy smak kapusty jest zdominowany przez inne dodatki, dlatego często zmniejszam proporcje składników, żeby zostawić tylko delikatny posmak np. jabłek- no ale wiadomo, de gustibus...
icon_smile.gif

Dziuniu, kapusta jest delikatna, zwróć uwagę, że w zalewie nie ma octu, który w niektórych przetworach dostępnych w sklepie jest dodany aż w nadmiarze.
jeśli szukasz czegoś ostrzejszego, to ta będzie bardziej odpowiednia.
wink.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
z podanych proporcji wychodzi 8 słoików o pojemności 0,72l.
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
vana @ 7 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1177407Dziuniu, kapusta jest delikatna, zwróć uwagę, że w zalewie nie ma octu, który w niektórych przetworach dostępnych w sklepie jest dodany aż w nadmiarze.
jeśli szukasz czegoś ostrzejszego, to ta będzie bardziej odpowiednia.
wink.gif
Ale jest kwasek
icon_mrgreen.gif
jeszcze jak jabłka kwaśne dać, to może być bardzo dobre
fiesgrins.gif
Wolę chyba taką łagodniejszą kapustę, więc chyba skuszę się na ten przepis, cebulę dam cukrową, jej nie trzeba parzyć bo jest prawie zupełnie nieostra.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
z jabłkami polecam eksperymentować, w tym roku robiłam z szarą renetą i wyszła bardzo smaczna przed włożeniem do słoików.
to samo z cebulą, próbowałam nawet robić z czerwoną i również była dobra.
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
To jestem już po
icon_wink.gif
słoiki zapasteryzowane stygną sobie
icon_smile.gif
Tylko wyszło mi mniej, 3 słoiki 720 i 2 słoiki 500 ml, zalewy też została mi duża ilość, w zasadzie zużyłam tylko 1/2 litra
gruebel_2.gif
Kapusty zjedliśmy trochę wcześniej (ale to nie było dużo, no i główka ważyła na pewno ponad 2 kg), akurat udało mi się kupić bardzo smaczną, skropiona cytryną ładnie zmiękła i o dziwo smakowała świetnie bez niczego więcej. Poszatkowałam ją bardzo cienko, na włos prawie że
icon_wink.gif
dodałam 2 duże cebule cukrowe i 4 duże jabłka, dość ciasno upychałam w słoikach i może dlatego zmieściła się tylko do 5
gruebel_2.gif

Zalewę trochę jednak podrasowałam bo wyszła mi trochę za kwaśna i za mało słona, dodałam więc jeszcze łyżeczkę soli (używam morskiej, a ona jest IMO mniej słona od zwykłej drobnej) i sporo więcej cukru bo cały czas jakies kwasne wszystko było. Dodałam też mielonych goździków tak na czubek łyżki, mało czuć je w smaku ale w zapachu już tak. Ostatecznie kapusta będzie chyba faktycznie delikatna w smaku ale to dobrze, bo można ją będzie doprawić potem, dobra baza do surówek, a w zasadzie chyba już sałatek
icon_wink.gif
Kupię jeszcze ze dwie główki i wykorzystam do końca tę zalewę.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
dziękuję za komentarze i własne uwagi, na pewno się przydadzą.
proporcji zalewy również nie trzymam się dokładnie, za każdym razem doprawiam do smaku, bo gusta mi się zmieniają za każdym razem, gdy jest sezon i robię kapustę.
icon_razz.gif

miło mi, że skorzystałaś z tego przepisu.
icon_smile.gif

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Tak mi się spodobał ten przepis, że zrobiłam 8 litrowych słoikow. Tylko zalewę musialam dorabiać, bo miałam jej za mało. Właśnie się studzą.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Dorotko, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu- mogłabyś podać ilość zalewy, którą musiałaś dorobić?
jestem pewna, że w razie wątpliwości osób, które chciałyby zrobić tą kapustę, byłaby to trafna wskazówka.
wink.gif

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Dorabiałam dwa razy po pół litra, bo za pierwszym razem myślałam, że jeśli dorobię pół litra to wystarczy, ale nie wystarczyło. Ale od razu zaznaczam, że ja zrobiłam z prawie trzech kilogramow czerwonej kapusty, bo taką główkę udało mi się kupić, a szkoda byłoby jej nie wykorzystać. Sorry, że nie napisałam o tym we wcześniejszym poście.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ilośc zalewy zalezna jest tez chyba od tego, jak się poszatkuje kapustę, im cieniej, tym zalewy trzeba mniej.
W weekend zawiozłam kapustę do wypróbowania mamie i ciotce, zachwycały się bardzo
fiesgrins.gif
Mama dołożyła jeszcze świeżych jabłek, cebuli, trochę doprawiła i mówiła, że pyszna surówka wyszła
fiesgrins.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
niezmiernie mi miło.
icon_smile.gif

mam w planach zakup małej główki i dorobienie paru główek, ale to raczej w weekend, bo w tygodniu kompletnie nie mam czasu.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ha!
Jak Wy robicie czerwona bez octu to ja sobie zrobie biala bez octu na slodko.
Kwasek cytrynowy musi byc, czy moze wystarczy tylko sok z cytryny?

ciekawe czy mieliby kwasek w polskich deli....

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy