jean @ 28 Nov 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1551260Pytanie techniczne : czy lukrujecie od razu po upieczeniu tj. na drugi dzień na przykład?
Zależy, jak mam czas to w ten sam dzień,a jak nie to zapuszkuje i potem w inny dzień dekoruje![]()
joka @ 1 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1551608Mam gorąca prośbę o szczegółową instrukcję jak zrobić /łączyć elementy w świecznikach?????
Naszła mnie ochota na zrobienie takich pięknych prezencików ,ale nie wiem czy mi wyjdą.
Wyjdą napewno, a robiłam tak , pieke podstawę z dziurka na świeczke i resztę elementów, trzeba pamiętać żeby spody miały proste, będzie łatwiej przytwierdzic do podstawy.Upieczone i zimne dekoruje i odstawiam do całkowitego zasięgnięcia lukru. Potem robię karmel na suchej patelni takiej mniejszej . Wsypuje parę łyżek cukru i rozpuszczam, ale tylko do zmiany w stan płynny i wtedy trzeba szybko działać ,bo szybko zastyga. Wczesniej wszystkie elementy gromadzimy w jednym miejscu i wstępnie ustalamy gdzie przytwierdzimy stojące pieniążki,potem maczamy dol pierniczka w patelni z karmelem i przykładamy do podstawy za sekundę będzie przyklejony. Problem może być taki,że raz przylozony nie da się już poprawić.Można też przytwierdzać na gęsty lukier,ale nie wiem jak z trwaloscia , bo na karmel to trzyma ,że cho cho![]()
sabuto @ 1 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1551616Wyjdą napewno, a robiłam tak , pieke podstawę z dziurka na świeczke i resztę elementów, trzeba pamiętać żeby spody miały proste, będzie łatwiej przytwierdzic do podstawy.Upieczone i zimne dekoruje i odstawiam do całkowitego zasięgnięcia lukru. Potem robię karmel na suchej patelni takiej mniejszej . Wsypuje parę łyżek cukru i rozpuszczam, ale tylko do zmiany w stan płynny i wtedy trzeba szybko działać ,bo szybko zastyga. Wczesniej wszystkie elementy gromadzimy w jednym miejscu i wstępnie ustalamy gdzie przytwierdzimy stojące pieniążki,potem maczamy dol pierniczka w patelni z karmelem i przykładamy do podstawy za sekundę będzie przyklejony. Problem może być taki,że raz przylozony nie da się już poprawić.Można też przytwierdzać na gęsty cukier,ale nie wiem jak z trwaloscia , bo na karmel to trzyma ,że cho cho
Sabuto wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź ,na pewno zrobię ,właśnie tego karmelu mi brakowało.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.