Czeskie pierniczki tradycyjne

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Cóż, mnie to zostaje tylko zrobić tak:
eek2.gif
eek2.gif
eek2.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja, jak co roku zaglądałam jakimi cudami Maraa nas zaskoczy. Tak idealnie wykonanych detali chyba jeszcze nie widziałam. Gratuluję talentu. Maraa, jesteś Wielka!
 

AERDNA

Member
Gru 20, 2013
3
0
0
Marra brak mi słów! Co roku zaskakujesz czymś nowym, jak nie koniki "niedokończone i na szybko", to taka piękna choinka... Szkoda, że na żywo nie uczysz innych
icon_smile.gif
Bo wykupiłabym od razu cały pakiet lekcji u Ciebie
cvety.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Dziewczyny, bardzo, bardzo Wam dziękuję!
bussi.gif
Cieszę się, że ta choinkowa improwizacja podoba się Wam.
icon_smile.gif


A tutaj pomocny link, gdybyście chciały w przyszłym roku robić piernikowe choinki.
 

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
A ja już zaczęłam sezon piernikowy i to właśnie od Twojego przepisu na czeskie pierniczki. Będę robić 3 choinki piernikowe podobne do Twoich... narazie dekoruję mini pierniczki, zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jedna będzie śnieżynkowa a'la choinka Bekerlady i 2 z mini piernikami... ideał jest nie do doścignięcia, no ale coś tam zawsze wyjdzie, a pierniki mają taki urok, że nawet te ozdobione minimalistycznie dają tą magię i urok, że po prostu chce się je piec...
Cieawe jakie Maraa ma dla nas propozycje na ten rok ? ;)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
To ciasto nie jest rzadkie; mnie się wałkowało bez podsypywania mąką. Dobrze je schłodziłaś?
Piekłam w 170 stopniach 10 -11 minut w zależności od wielkości i grubości ciastek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agnstep

Member
Sty 10, 2008
4
0
0
Pierniczki piękne.

Mam pytanie jak długo mogą leżkować w puszce po przyrzadzeniu i kiedy najpóźniej trzeba je zrobić żeby były dobre na święta?
Wszyscy zachwycają się wyglądem ale ja mam pytanie czy są równie smaczne co ładne?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Leżakować mogą długo, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, a o smaku było w wielu wcześniejszych postach, choćby w moim:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1058056
Ale oczywiście - de gustibus....
icon_smile.gif

Dla mnie z założenia są ciastkami do dekoracji, ale w smaku nie ustępują innym tego typu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Mam gorąca prośbę o szczegółową instrukcję jak zrobić /łączyć elementy w świecznikach?????
Naszła mnie ochota na zrobienie takich pięknych prezencików ,ale nie wiem czy mi wyjdą
gruebel_2.gif
.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
joka @ 1 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1551608Mam gorąca prośbę o szczegółową instrukcję jak zrobić /łączyć elementy w świecznikach?????
Naszła mnie ochota na zrobienie takich pięknych prezencików ,ale nie wiem czy mi wyjdą
gruebel_2.gif
.
Wyjdą napewno, a robiłam tak , pieke podstawę z dziurka na świeczke i resztę elementów, trzeba pamiętać żeby spody miały proste, będzie łatwiej przytwierdzic do podstawy.Upieczone i zimne dekoruje i odstawiam do całkowitego zasięgnięcia lukru. Potem robię karmel na suchej patelni takiej mniejszej . Wsypuje parę łyżek cukru i rozpuszczam, ale tylko do zmiany w stan płynny i wtedy trzeba szybko działać ,bo szybko zastyga. Wczesniej wszystkie elementy gromadzimy w jednym miejscu i wstępnie ustalamy gdzie przytwierdzimy stojące pieniążki,potem maczamy dol pierniczka w patelni z karmelem i przykładamy do podstawy za sekundę będzie przyklejony. Problem może być taki,że raz przylozony nie da się już poprawić.Można też przytwierdzać na gęsty lukier,ale nie wiem jak z trwaloscia , bo na karmel to trzyma ,że cho cho
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
sabuto @ 1 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1551616Wyjdą napewno, a robiłam tak , pieke podstawę z dziurka na świeczke i resztę elementów, trzeba pamiętać żeby spody miały proste, będzie łatwiej przytwierdzic do podstawy.Upieczone i zimne dekoruje i odstawiam do całkowitego zasięgnięcia lukru. Potem robię karmel na suchej patelni takiej mniejszej . Wsypuje parę łyżek cukru i rozpuszczam, ale tylko do zmiany w stan płynny i wtedy trzeba szybko działać ,bo szybko zastyga. Wczesniej wszystkie elementy gromadzimy w jednym miejscu i wstępnie ustalamy gdzie przytwierdzimy stojące pieniążki,potem maczamy dol pierniczka w patelni z karmelem i przykładamy do podstawy za sekundę będzie przyklejony. Problem może być taki,że raz przylozony nie da się już poprawić.Można też przytwierdzać na gęsty cukier,ale nie wiem jak z trwaloscia , bo na karmel to trzyma ,że cho cho
icon_mrgreen.gif
Sabuto wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź ,na pewno zrobię ,właśnie tego karmelu mi brakowało.
anbetung.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
U mnie w pracy wysprzedały się już choinki, świeczniki i zwykłe pierniczki z 4 porcji ciasta. I chcą jeszcze
icon_smile.gif
A ja nic tylko piekę i piekę. Przepis fantastyczny !!!

Edit:Dodaję zdjęcia.
20141129_163056.jpg
20141201_145427.jpg
20141201_145812.jpg
20141207_134832.jpg
 

Załączniki

  • 20141129_163056.jpg
    20141129_163056.jpg
    135.2 KB · Wyświetleń: 4
  • 20141201_145427.jpg
    20141201_145427.jpg
    73.7 KB · Wyświetleń: 4
  • 20141201_145812.jpg
    20141201_145812.jpg
    120.3 KB · Wyświetleń: 4
  • 20141207_134832.jpg
    20141207_134832.jpg
    129.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ania227

Member
Kwi 6, 2009
3
0
0
Maraa to co tu wyprawiasz to prawdziwe mistrzostwo! gratuluję talentu
icon_smile.gif


a ja błagam o jakąś instrukcję jak zrobić takie dziergane sweterki jakie miały bałwanki w pośce 412, proszę, proszę, proszę
icon_smile.gif
 

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Ja też w tym roku pokusiłam się o pierniczki / oczywiście w zeszłym -na święta/

I jeszcze takie

Do Mistrzyni Mary jeszcze mi daleko ale chyba wyszły całkiem nieźle.
 

Załączniki

  • 100_1435.JPG
    100_1435.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 0
  • 100_1434.JPG
    100_1434.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy