Czeskie pierniczki tradycyjne

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Upieklam, uff, nawalkowalam sie, ale mam za to pokazny stos pierniczkow o ksztaltach przeroznych. Jutro lukruje a potem sie pochwale. Teraz jednak musze przepis doskonaly, droga Pani, pochwalic - gniecie sie i walkuje pieknie to ciasto, wycina tez. Pierniczki w piecu przyrastaja jedynie odrobine wiec ciasteczka trzymaja pieknie ksztalt. Moze ciasto jest odrobine za slodkie, ale to zawsze mozna zmienic i dosypac tyle cukru, albo dolac tyle miodu ile sie uwaza
icon_wink.gif

Bardzo zatem za przepis dziekuje
bussi.gif

 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
tatter @ 7 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1058635Upieklam, uff, nawalkowalam sie, ale mam za to pokazny stos pierniczkow o ksztaltach przeroznych. Jutro lukruje a potem sie pochwale. Teraz jednak musze przepis doskonaly, droga Pani, pochwalic - gniecie sie i walkuje pieknie to ciasto, wycina tez. Pierniczki w piecu przyrastaja jedynie odrobine wiec ciasteczka trzymaja pieknie ksztalt. Moze ciasto jest odrobine za slodkie, ale to zawsze mozna zmienic i dosypac tyle cukru, albo dolac tyle miodu ile sie uwaza
icon_wink.gif

Bardzo zatem za przepis dziekuje
bussi.gif
Bardzo się cieszę, że jest Pani zadowolona z tego przepisu.
icon_smile.gif
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia polukrowanych pierników.

Testowałam ostatnio kilka nowych ciast do dekoracji piernikowych ale to okazuje się być najlepszym. No przynajmniej na dzień dzisiejszy.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
To super wiadomość
icon_smile.gif
. Nie muszę się stresować. Czy z podanej ilości wychodzi kilkadziesiąt czy kilkaset pierników? W zeszłym roku całkiem sporo mi ich wyszło (z innego przepisu). Zapomnianą puszkę z piernikami odkryłam w lipcu-powiem że smaczniutkie do kawki były
icon_smile.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Maara ,Margot,H-elen żówik
icon_mrgreen.gif

lubię obdarowywać ludzi słodkościami ale pierniczki muszą mieć w sobie coś czarodziejskiego ,bo wszyscy obdarowani tak jakoś się rozjaśniają jak je dostają
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Maraa @ 7 Dec 2010, 18:00 ) index.php?act=findpost&pid=1058689Bardzo się cieszę, że jest Pani zadowolona z tego przepisu.
icon_smile.gif
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia polukrowanych pierników.

Testowałam ostatnio kilka nowych ciast do dekoracji piernikowych ale to okazuje się być najlepszym. No przynajmniej na dzień dzisiejszy.
icon_wink.gif
Pani, bardzom zadowolona...mam ich tyle! Juz ocieram pot z czola myslac tylko ile czasu zajmie mi ich lukrowanie
icon_wink.gif


Zdecydowanie dodaje ten przepis do moich ulubionych i stawiam je zaraz obok moich "goldenow", ktore rowniez walkuja sie dobrze, a po upieczeniu sa zwyczajne pyszne, no i ozdoby z nich wychodza tez...piekne
icon_biggrin.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Ile to jest 220g jajek, przeliczając na sztuki?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Maraa @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920874... Ciasto podczas pieczenia sporo rośnie ale zachowuje nadany mu wcześniej kształt,...
tatter @ 7 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1058635... Pierniczki w piecu przyrastaja jedynie odrobine wiec ciasteczka trzymaja pieknie ksztalt.
Chciałam dopytać jak to jest z rośnięciem tych ciastek w piekarniku? Maraa pisze, że sporo rosną, a Tatter, że odrobinę i nie wiem jak gęsto mogę je układać na blasze.
icon_question.gif
gruebel_2.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
tatter @ 7 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1058797Pani, bardzom zadowolona...mam ich tyle! Juz ocieram pot z czola myslac tylko ile czasu zajmie mi ich lukrowanie
icon_wink.gif


Zdecydowanie dodaje ten przepis do moich ulubionych i stawiam je zaraz obok moich "goldenow", ktore rowniez walkuja sie dobrze, a po upieczeniu sa zwyczajne pyszne, no i ozdoby z nich wychodza tez...piekne
icon_biggrin.gif
E, szkoda tyle dobrej energii marnować na ocieranie czoła. Może dzieci Ci pomogą, bo moje bardzo chętne do tej zabawy.
icon_smile.gif

A pocieszy Cię fakt, że ja mam cztery razy tyle i nie widzę jeszcze końca lukrowania?
icon_mrgreen.gif

"Goldeny" wypróbuję jak tak je zachwalasz, może nawet w tym roku.
icon_wink.gif


Hiena @ 8 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1058918Ile to jest 220g jajek, przeliczając na sztuki?
U mnie 4 jajka, a czasami 4 plus jedno żółtko.
Trzeba chyba jednak ważyć, bo na sztuki widzę różnie wychodzi.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
hazo @ 8 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1059019Chciałam dopytać jak to jest z rośnięciem tych ciastek w piekarniku? Maraa pisze, że sporo rosną, a Tatter, że odrobinę i nie wiem jak gęsto mogę je układać na blasze.
icon_question.gif
gruebel_2.gif
Hazo, jak rozwałkujesz cieniutko ciasto to nie urosną dużo. Z grubiej wałkowanego rosną bardziej ale nie na boki ( no może odrobinę) tylko do góry.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Rybk, jesli bedzie tylko troche to nic, ale jesli sporo (a nie bedziesz o tym wiedziala) to wtedy skonczy sie dosypywaniem maki.

Goldeny to pierniczki z golden syrup lub syropem kolnowym (ja uzywam golden syrup), a znajdziesz je w watku pod nazwa "Jadalne ozdoby choinkowe".


Maraa, "goldeny" z pewnoscia Ci podpasuja, skoro z czeskich jestes zadowolona. Gdyby ciasto bylo za suche dodac odorbine lodowatej wody.


hazo, moje ciacha walkowane sa zawsze cienko 3-4 mm i moze sa nieco mniej oporne na lamanie, ale za to wzory wychodza z nich wyjatkowe. Poza tym ja lubie cienkie pierniczki jako ozdoby, a grube do podjadania
icon_wink.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
tatter @ 8 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1059127hazo, moje ciacha walkowane sa zawsze cienko 3-4 mm i moze sa nieco mniej oporne na lamanie, ale za to wzory wychodza z nich wyjatkowe. Poza tym ja lubie cienkie pierniczki jako ozdoby, a grube do podjadania
Dziękuję, Tatter. U mnie 4 mm to są grube, miękkie z przepisu Bakerlady. Do ozdabiania wałkuję cieniutkie, prawie prześwitujące. Twoich "goldenów" mam już 2 pudełka.
daumen.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (hazo @ 8 Dec 2010, 17:56 ) index.php?act=findpost&pid=1059138Dziękuję, Tatter. U mnie 4 mm to są grube, miękkie z przepisu Bakerlady. Do ozdabiania wałkuję cieniutkie, prawie prześwitujące. Twoich "goldenów" mam już 2 pudełka.
daumen.gif
Mowiac, grube, Haniu, mialam na mysli takie 1 cm minimum i mieciutkie. Takie rzadko ozdabiam, lukruje jedynie, albo roztopiona czekolada je traktuje.