tatter @ 8 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1059169Mowiac, grube, Haniu, mialam na mysli takie 1 cm minimum i mieciutkie.weerka @ 9 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1059613nie odważyłam się nigdy piec takich grubasków.jak je piec żeby upiec a nie przypalić spodów?Weerko, ale takie grube to nie z tego ciasta. Ja grubsze piekę z przepisu Bakerlady. Nie mają może 1 cm, ale od tych chrupiących, do dekorowania, ciasteczkowych bardziej niż pierniczkowych, są zdecydowanie grubsze i miękkie cały czas. Piekę około 10-11 minut, są upieczone i nie przypalone. Właśnie niedawno skończyłam piec 8 blach.
Mirabbelko, piękne śnieżynki!
Jaco @ 9 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1059754Niestety ciasto wyszło mi za suche i nie chciało się zagnieść - musiałam zwiększyć ilość miodu i masła i dopiero wtedy jakoś poszło. Czy to wina tego niepudrowego cukru? Co powinnam zrobić w takiej sytuacji - rozpuścić cukier razem z masłem i miodem?Mi też nie chciało się zagnieść - dałam wtedy łyżkę zimnej wody. Myślę, że odrobina śmietany też mogłaby pomóc bez szkody dla ciasta.
Joanna @ 5 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1057749Przed chwilą zrobiłam ciasto. Zagniotło się wspaniale, nie musiałam podsypywać mąką. Faktycznie można je od razu wałkować, ale u mnie poleży w chłodzie lodówki do jutra.
Nie miałam cukru pudru, więc dorzuciłam zwykły cukier do miodu i masła.mirabbelka @ 9 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1059605polukrowane ! świetnie sie z nimi pracuje
próbowałam się troche zbiżyć do oryginału, ale gdzie mi tam do mistrzostwa Maraa yMirabbelko, gdzie mi tam do mistrzostwa! A Twoje śnieżynki cudne są, takie bielusieńkie elegantki.![]()
Margot @ 10 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1060080niech ktoś teraz zaprzeczy ,że Maraa nie robi naj, najpiękniejsze na świecie pierniki?
Margot @ 10 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1060086ja juz sie zastanowiłam ja tam nie chcę pod choinkę tego Pana od foremek ( no chcę ale mniej) ja chcę ciebie Maraa![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.