Elka @ 9 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1479019... (u nas naprzyklad to oznacza sie jako do kawy)Ja ostatnio przestawiłam się ze śmietany 22 czy 30 procentowej na śmietankę 12% do kawy. Świetnie się sprawdza. Nigdy nic po jej dodaniu mi się nie zwarzyło.
skanna @ 9 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1479125Samanto, a pieczenie też nie wchodzi w rachubę? Bo moim zdaniem upieczone nadadzą się równie dobrze - jak ma być dietetycznie, to bez skóry i tłuszcz odciąć, ile się tylko da.Naprawdę nietrudno mi pogodzić wymagania diety męża i mojej. Nic smażonego, pieczonego, wędzonego, bez cukru. Mąz bezpszenny a ja , która jadłam tylko zytni chleb - wręcz przeciwnie, teraz tylko psznne białe pieczywo. Ale przepraszam, to nie ten wątek.
Elka @ 9 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1479019ma byc slodka smietana. Jak nie ma 10-12-13-15 proc, (u nas naprzyklad to oznacza sie jako do kawy) to mozna wziac 30 proc i wiecej i rozcienczyc mlekiem
Możesz to dopisać przy przepisie? Mnie śmietana "dwunastka" kojarzy się wyłącznie z kwaśną śmietaną i taką dałabym do tego dania gdyby nie Twoje wyjaśnienia.![]()
Elka @ 10 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1479278Samanto, i tak ma byc![]()
Joanno, to wynika z roznicy produktow u nas i w PolsceAlbo tez i niepolskosci mego polskiego. Na Wilenszczyznie - smietana - to kwasna i nie wazne czy 12 czy 40 proc., smietanka - slodka i nie wazne czy 10 czy tez 36![]()
![]()
Dopisalam
No to ja tez niepolskość uprawiam, bo jak żyję, to śmietanka jest słodka a śmietana kwaśna.
Elka, ja znowu ugrzęzłam u Ciebie, zamiast na jakimś dietetycznym forum![]()
Ale masz tam takie smakowite zdjęcia, że chcąc czy nie chcąc, rozum idzie precz.
No i translator mi działa!
Maria z Łeby @ 10 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1479289Elka mnie też kusi nie tylko Ciebie Samanto, zrobię odchudzoną wersję - pozbawię udka skóry i tłuszczu, zresztą od jakiegoś czasu tak postepuję z ptactwem.Ja natomiast napewno ugotuję te obdarte ze skóry udka a potem zrobie jednak ten sos śmietanowy. Najwyżej nie tyle zjem, co spróbuję![]()
a transaltor juz nie działa, niepotrzebnie go pochwaliłam![]()
samanta @ 10 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1479291a transaltor juz nie działa, niepotrzebnie go pochwaliłam
Heh, otworzyłam elkowego bloga, kazałam translatorowi przetłumaczyć, bo litewskiego to ja nawet z widzenia nie kojarzę (wiem tylko, jak wygląda słowo twaróg), i co mi powiedział![]()
"nożownik denerwuje uprzejmości w domach docenić miłych słów "proszę, dziękuję."
Ja nie wiem, co Elka ma wspólnego z nożownikiem, ale chyba oczekuje uprzejmości jednak![]()
Elka @ 10 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1479306Samanto, jest taki cytat zloty z jednego filmu - "Nie winowataja ja, on sam priszol"wiec... nie winowataja ja ze weszlas na bloga
Tak mysle, ze Ci pasowalby ten oto przepis baranine na indyczyne zamienic i voila![]()
![]()
Mario - tak-tak, trzeba zrobic![]()
Scanno))))) tak bedzie - jak ktos nie bedzie uprzejmy, to nozownikiem, nozownikiem![]()
Napewno, skoro tak mówisz, ale... po litewsku?![]()
No nie ma tłumaczenia, nie ma!
Elka @ 10 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1479278Joanno, to wynika z roznicy produktow u nas i w PolsceAlbo tez i niepolskosci mego polskiego. Na Wilenszczyznie - smietana - to kwasna i nie wazne czy 12 czy 40 proc., smietanka - slodka i nie wazne czy 10 czy tez 36
Staralam sie napisac po "czysta pulskiemu", ale nie uwzlednilam, ze produkty moga roznic sie.
U nas tak samo, przynajmniej mnie się tak wydaje. Tylko, że napisałaś śmietana, nie śmietanka![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.