Hiena @ 21 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1359266Ależ dla wykorzystania żółtek jest tyle możliwości, że to białka sa IMHO produktem ubocznym.
Ciasta kruche, lody, pączki, wszelakie drożdżowe, wachlarz możliwości jest ogromny. Do szarlotki bajaderki idzie 6 żółtek, akurat na porcję dacquoise.właśnie do bajaderkowego ciasta kruchego ostatnio zużyłam podaquoise'owe żółtka
sabuto @ 21 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1359267Na surowo odpadają bo mam jakąś fobię i normalnie mi się wydaje,że z żółtek salmonella się na mnie gapi![]()
A szarlotki to i owszem mogą być. U mnie lubią kokosowe na białkach to mi żółtek ciągle zostaje![]()
Białka jak zostają to zamrażam i spoko,a żółtka to jeszcze nie zamrażałam,a ponoć można.próbowałam zamrażać, ale po odmrożeniu wyglądały jak ugotowane, więc nie do wszystkiego się później nadadzą.
Hiena @ 3 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1364473Jena, trolluję ale zapomniałam napisać, że wyszło! Wyszło jak z obrazka.
Wzięłam je sposobem, na poczatek żeby nie zmarnować białek zrobiłam jeden blat i na to położyłam wzorem pavlowej masę.
Przeczytałam instrukcję obsługi piekarnika i wreszcie (!) ustawiłam go jak powinnam, posłuchawszy Jothy skręciłam temperaturę do 60st i dlugo, bo ponad trzy godziny suszyłam. Pianę też ubijałam ok pół godziny, a cukier starłam w moździerzu i wyjścia nie miał(-o?) wyszło.Zuch![]()
hazo @ 3 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1364529Ja też nie miałam problemu z papierem. Używam najczęściej na rolce z Lidla albo w arkuszach Jana N. Obydwa papiery białe.Hmm, tez uzywam tylko tego z Lidla i jednak blaty się przyklejają![]()
A dziś upiekłam wersję z suszonymi wiśniami z Lidla (świetne swoją drogą) i migdałami w słupkach, do tego ma być krem kawowy i jakoś nie do końca mi to pasuje, bo chętniej widziałabym tam coś o migdałowym smaku ale takie zamówienie było![]()
dziunia @ 3 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1364689Hmm, tez uzywam tylko tego z Lidla i jednak blaty się przyklejająDziuniu, spróbuj tego w arkuszach. Według mnie on jest rewelacyjny. Szkoda, że trzeba go szukać, bo nie wszędzie jest. Ostatnio go używam najchętniej i pewnie blaty bezowe właśnie na nim piekłam.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.