Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Ależ dla wykorzystania żółtek jest tyle możliwości, że to białka sa IMHO produktem ubocznym.
Ciasta kruche, lody, pączki, wszelakie drożdżowe, wachlarz możliwości jest ogromny. Do szarlotki bajaderki idzie 6 żółtek, akurat na porcję dacquoise.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Na surowo odpadają bo mam jakąś fobię i normalnie mi się wydaje,że z żółtek salmonella się na mnie gapi
icon_mrgreen.gif

A szarlotki to i owszem mogą być. U mnie lubią kokosowe na białkach to mi żółtek ciągle zostaje
icon_mrgreen.gif

Białka jak zostają to zamrażam i spoko,a żółtka to jeszcze nie zamrażałam,a ponoć można.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Hiena @ 21 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1359266Ależ dla wykorzystania żółtek jest tyle możliwości, że to białka sa IMHO produktem ubocznym.
Ciasta kruche, lody, pączki, wszelakie drożdżowe, wachlarz możliwości jest ogromny. Do szarlotki bajaderki idzie 6 żółtek, akurat na porcję dacquoise.
właśnie do bajaderkowego ciasta kruchego ostatnio zużyłam podaquoise'owe żółtka

sabuto @ 21 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1359267Na surowo odpadają bo mam jakąś fobię i normalnie mi się wydaje,że z żółtek salmonella się na mnie gapi
icon_mrgreen.gif

A szarlotki to i owszem mogą być. U mnie lubią kokosowe na białkach to mi żółtek ciągle zostaje
icon_mrgreen.gif

Białka jak zostają to zamrażam i spoko,a żółtka to jeszcze nie zamrażałam,a ponoć można.
próbowałam zamrażać, ale po odmrożeniu wyglądały jak ugotowane, więc nie do wszystkiego się później nadadzą.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Trzymajcie kciuki.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Jena, trolluję ale zapomniałam napisać, że wyszło! Wyszło jak z obrazka.
Wzięłam je sposobem, na poczatek żeby nie zmarnować białek zrobiłam jeden blat i na to położyłam wzorem pavlowej masę.
Przeczytałam instrukcję obsługi piekarnika i wreszcie (!) ustawiłam go jak powinnam, posłuchawszy Jothy skręciłam temperaturę do 60st i dlugo, bo ponad trzy godziny suszyłam. Pianę też ubijałam ok pół godziny, a cukier starłam w moździerzu i wyjścia nie miał(-o?) wyszło.
Mam natomiast pytanie, co robicie żeby je przenieść z papieru, maty czegokowlwiek na czym pieczecie nie uszkadzając go?

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,949
2,293
113
Mnie się bezproblemowo odkleja od papieru do pieczenia. Opisywanych przez Dziunię w pierwszym poście sztuk nie czynię.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Jakiej firmy uzywasz papieru?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja też bez problemu oddzielam papier od blatów, ale pod warunkiem, że mam papier brązowy ( jakiś najtańszy nawet), z białym papierem mam zawsze jakieś przeboje, ostatnio musiałam odrywać po kawałku, nie bez uszczerbku dla bezy...

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Ja też nie miałam problemu z papierem. Używam najczęściej na rolce z Lidla albo w arkuszach Jana N. Obydwa papiery białe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Hiena @ 3 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1364473Jena, trolluję ale zapomniałam napisać, że wyszło! Wyszło jak z obrazka.
Wzięłam je sposobem, na poczatek żeby nie zmarnować białek zrobiłam jeden blat i na to położyłam wzorem pavlowej masę.
Przeczytałam instrukcję obsługi piekarnika i wreszcie (!) ustawiłam go jak powinnam, posłuchawszy Jothy skręciłam temperaturę do 60st i dlugo, bo ponad trzy godziny suszyłam. Pianę też ubijałam ok pół godziny, a cukier starłam w moździerzu i wyjścia nie miał(-o?) wyszło.
Zuch
fiesgrins.gif

hazo @ 3 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1364529Ja też nie miałam problemu z papierem. Używam najczęściej na rolce z Lidla albo w arkuszach Jana N. Obydwa papiery białe.
Hmm, tez uzywam tylko tego z Lidla i jednak blaty się przyklejają
gruebel_2.gif

A dziś upiekłam wersję z suszonymi wiśniami z Lidla (świetne swoją drogą) i migdałami w słupkach, do tego ma być krem kawowy i jakoś nie do końca mi to pasuje, bo chętniej widziałabym tam coś o migdałowym smaku ale takie zamówienie było
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy