Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Krem był sztywny. Bardzo fajnie się ubił. Nic nie płynęło. Porównując ze zdjęciem Ivy (wyzej) mam wrażenie, że ma mniejsze blaty. Tzn ich średnica jest mniejsza. Moje wypełniały dużą blachę z piekarnika. Zdjęcie jest jednego z ostatnich kawałków, to też ma znaczenie w przypadku bezy, wiadomo - chłonie wilgoć. Ale obiektywnie, jak pisałąm wyżej, mało mi tych daktyli było kremu też mało, czyli... bezy za dużo.
icon_mrgreen.gif

W sumie, nie ważne, całość pyszna, warta grzechu.
icon_wink.gif

Sabuto, piękna góra bezy.
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Jotha, ale każdy był na całą blachę czy dwa na jadnęa blachę?
gruebel_2.gif

Ja robię dokładnie takie jak w przepisie i kremu jest tak grubo jak u Ivy. U Ciebie za 3-4 razy cieniej.
gruebel_2.gif
Ciekawe czemu tak?
gruebel_2.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
JotHa, ja jak daję taki na jedną blachę, to z podwójnej porcji, czyli jeden blat z 5-6 białek, a masy wtedy też robię dwa razy więcej. Kremu zawsze jest tak na ok. 3 cm minimum,często więcej. Z proporcji podanych w tym wątku dwa blaty raczej powinny się zmieścić na jednej blaszce piekarnikowej.

Asiuńka

Member
Sie 27, 2012
23
0
0
Bardzo dziękuję za ten przepis - na stałe torcik wszedł do mojego repertuaru.
Przede wszystkim za to, iż jest mało pracochłonny. No i oczywiście tempo, w jakim znika
lecker.gif

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Zabierałam się do tego ciasta (?) jak kot do jeża, a wcale niepotrzebnie.
Rzeczywiście jest smaczne bardzo, ten krem kawowy doskonale równoważy słodkość bezy (sam w sobie ten niesłodki krem nie za bardzo jest smaczny
icon_wink.gif
).

W mojej wersji tylko z daktylami, i to też w okrojonej ilość, bo całe 2 sztuki dałam, ale tak to jest, jak się ma dziecko wybredne kulinarnie.
Na pewno do powtórki, jak się uzbiera odpowiednia ilośc białka.

Dziuniu, dzięki za przepis i wszelkie sugestie dotyczące całego procesu produkcji
icon_wink.gif

To ja jeszcze edytuję i wtawię zdjęcia swojej bezy. Normalnie język mi ucieka jak patrzę na zdjęcia i przypomnę sobie smak tego cuda.

beza1.jpg

beza2.jpg

Załączniki

• beza1.jpg
    beza1.jpg
    216 KB · Wyświetleń: 4
  • beza2.jpg
    beza2.jpg
    202.6 KB · Wyświetleń: 4

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Zrobiłam z żurawiną i chyba mi nie wyszło. Tzn mam dwa płaskie placki białkowe z żurawiną ;)

Nie mam problemu z pieczeniem bez, Pavlova wychodzi mi zawsze, a tu, przez dodanie bakalii, siadają mi te placki i nie wyglądają, tak jak powinny.

Tak sobie rozmyślałam nad pomieszaniem smaków w tym deserze, bo brakuje mi tu czegoś słonego, dla przełamania słodyczy. I wymyśliłam, że następnym razem zrobię dwa bezowe placki i albo posypię wierzch ciasta słonymi orzeszkami (moja mam tak robi, gdy piecze snickersa), albo dodam posiekane orzeszki do kremu. I taką wersję zrobię w niedługim czasie.

Tak sobie piszę tu ku pamięci, najwyżej dziunia mnie wywali ;)

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Siedmokropko, a nie miksujesz/mieszasz zbyt długo po dodaniu bakalii? Ja raz tak zrobiłam, o czym zresztą tu pisałam, i też miałam klapę
zahnlos.gif

Tylko moje białka się lały, więc nawet do pieczenia się nie nadały.

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
O nie nie nie, mieszam łyżką jak dziunia kazali ;)
moja piana nie chciała się od szpatułki oderwać
icon_smile.gif

Piana piękna jest, taka jak w opisie i gdybym piekła bez bakalii byłaby super, a tak nie jest wysoka , tylko płaska.
Goście nigdy na oczy nie widzieli oryginału, więc zjedzą co będzie. Powiem, że tak ma być i już
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Może te bakalie za mokre, za duże kawałki czy cuś
icon_wink.gif
Skoro piana sztywna, to powinno wyjść, chociaż mnie czasem te placki rozlewają się bardziej, czasem mniej nawet bez dodatków w środku, nie wiem w sumie dlaczego tak, pianę zawsze ubijam na super sztywno.

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Kupiłam w biedronce na wagę, może i tłuste. Smak żurawiny mnie rozczarował, owoce były jakby puste w środku, jadałam lepiej wysuszone-kwaskowate w smaku, a te były jakby bez smaku.

Ale! wracając do kwestii ciasta-na paterze nie wygląda źle;) za jakiś czas popełnię wersję z orzeszkami, może wtedy się uda.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Czy ktoś może wie ile mniej więcej może ważyć białko z dużego jajka, ale nie ogromnego tylko zwykłej sklepowej L-ki?
Mam białka zamrożone w słoiku, ale nie podpisane ile ich tam jest i nie wiem jak do nich dopasować ilość cukru. Gdybym znała chociaż przybliżoną wagę jednego to bym sobie przeliczyła.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
hazo @ 9 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429247Czy ktoś może wie ile mniej więcej może ważyć białko z dużego jajka, ale nie ogromnego tylko zwykłej sklepowej L-ki?
Mam białka zamrożone w słoiku, ale nie podpisane ile ich tam jest i nie wiem jak do nich dopasować ilość cukru. Gdybym znała chociaż przybliżoną wagę jednego to bym sobie przeliczyła.
W necie znalazłam, że:
60g-całe jajko
11/20 (części całości) 60g = 33g-białko
2/5 * 60 = 24g - żółtko
60-33-24=3g-skorupka

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Dziękuję, ale w necie znalazłam to samo (i nie tylko, zresztą). Mnie chodziło raczej o wiedzę z własnego doświadczenia. Dzisiaj rozbiję chyba jedno jajko i zważę.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy