Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja bym się raczej obawiała ubijać samo mascarpone, jako że ma więcej tłuszczu niż śmietana i szybciej można toto przebić. Najłatwiej wyczuć odpowiednią konsystencję ubijając masę na wolnych obrotach miksera, wtedy prędzej można zauważyć, że masa jest sztywna.

Dziś znów robiłam dla znajomej, z malinami i borówkami. Zmodyfikowałam też czas pieczenia, wydłużyłam go o godzinę, wstawiłam do 180*, od razu zmniejszyłam do 120 i włączyłam wiatrak (nie mam tam grzałki tylko sam wiatrak, więc nie podnosi to temperatury jak termoobieg) co pół godziny przekładałam blachy na zmianę, co pozwoliło na wypuszczenie wilgoci. Blaty wyszły dużo lepsze niż zazwyczaj, bardziej stabilne, łatwiej było je przenieść na talerz i teraz będę piec już tylko w ten sposób. Zdjęcie niestety nieostre bo robione w biegu.

1238387_380075255454798_1374357969_n.jpg

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,081
404
83
WoW! jaki piękny!
A u mnie otwierają cukiernię Sowa. Co tam jest dobrego?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
Dziuniu dziekuje za odpowiedz
icon_smile.gif
! Zrobilam wg przepisu, miksowalam krociutko, moze 5-7 min i bylo geste. Balam sie zeby sie maslo nie zrobilo, wiec juz wiecej nie mieszalam. To tak szybko gestnieje ?

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Upiekłam
icon_mrgreen.gif
muszę przyznać, że strasznie bałam się zdejmowania z pergaminu. zdjęła się bardzo łatwo nic się nie pokruszyło. idę robić masę

Edytowalam bo mam już przełożone
lecker.gif

A z żółtek zobiłam faworki

Załączniki

• DSCF1314.JPG
    DSCF1314.JPG
    108.7 KB · Wyświetleń: 0

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Pyszne, po prostu pyszne ciacho. Delikatne, miękkie a jednocześnie chrupiące, niebo w gębie......
kawę dodałam do śmietany, rozpuściła się dobrze. Forma troszkę za duża była (28) i ciasto niższe jest ale lepiej się porcjuje.
A co tam jeszcze kawałek zjem
mniam.gif

k.asiunia

Member
Lut 22, 2005
46
0
0
Witam

Pisałam kiedyś w tym wątku, że beza mi wyszła zbyt mokra mimo, że robiłam wszystko według przepisu. Spróbowałam jeszcze raz i już wiem, gdzie tkwił problem. Po pierwsze musiałam wydłużyć czas suszenia. Po drugie po pierwszej godzinie suszenia co godzinę uchylałam piekarnik. Studziłam w uchylonym piecu. Blaty bezowe wyszły takie jak trzeba: chrupiące z wierzchu i piankowe w środku. Nic z nich nie wypływało. Bardzo dziękuję za wszystkie rady i przy okazji chciałam się podzielić sposobem ubijania białek z cukrem, który podpatrzyłam na jakimś amerykańskim blogu. Może już go znacie, a może nie. Otóż do płynnych białek, zanim zacznie się je ubijać wsypuje się cały cukier. Początkowo myślałam, że wyjdzie totalna klapa, bo białka długo pozostawały płynne, ale jednak ubiło się koncertowo i nieśmiało twierdzę, że nawet lepiej niż ubijając tradycyjnie. Ameryki pewnie nie odkryłam, ale chciałam się podzielić takim sposobem, może komuś się przyda. Pozdrawiam serdecznie
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
O, a ja niespecjalnie zwracam uwagę kiedy cukier wsypuję, i zawsze mi beza wychodzi ładna.

Im mniej sie do roboty przykładam, tym lepiej wychodzi
icon_lol.gif

gohha

Member
Sty 12, 2005
2,824
0
0
czy na wierzchu jest beza czy czymś posmarowane? i czy to sie trzyma w lodówce? (eee to chyba goopie pytanie)
mniam.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,081
404
83
imp_act @ 8 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1466544Polecam kostkę hiszpańską orzechową, w środku ma warstwę bezową i kostkę Marcello mocno wilgotne czekoladowe ciasto z wiśniami. Nie polecam kostki firmowej.
Dacquise oczywiście polecam, ale najlepiej samemu sobie zrobić
icon_smile.gif
.
Dzisiaj otworzyli cukiernię, akurat byłam w pasażu i się okazało. Spróbowałam loda jogurtowego - może być, szału nie ma. Dacquise widziałam, ale było bardzo połamane i nie było ceny. Ciasta z wyglądu takie sobie, ale było zamieszanie, więc się zabrałam. Muszę podejść na spokojnie.
W czwartek ma być pokaz baristy i jakieś zabawy dla dzieci, to może zajrzę i na spokojnie popatrzę.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
gohha @ 21 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1469450czy na wierzchu jest beza czy czymś posmarowane? i czy to sie trzyma w lodówce? (eee to chyba goopie pytanie)
mniam.gif
W wersji bakaliowej jest tak jak w przepisie:

dziunia @ 24 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1246440Wyłożyć łyżką masę na spód w miarę równomiernie i nakryć drugim blatem odklejonym od papieru w sposób opisany wyżej.
Przez sitko posypać całość kakao i podawać.
A w wersji owocowej jest jeszcze masa śmietanowa i na to owoce położone.
Przechowuje się oczywiście w lodówce ze względu na masę.

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Potrzebuję pomocy. Mam w słoiku białka, stawiałam sobie kreski na słoiku jak dodawałam białko żeby były policzalne. Jako typowa blondynka wstawiłam słoik do ciepłej wody i się kreski zmyły. Jak mogę policzyć ile mam białek w słoiku.
Zważyć, na mililitry jakoś? Ile ja mam białek w tym słoiku? Ratunku!!!!

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Dziękuję zawsze pomocna Cinko
anbetung.gif

Płakać mi się już zachciało.
Idę ważyć i będę piec a później płakać że się w ubrania nie mieszczę.

Wyszło mi 5,5 białka
Pewnie dlatego że zawsze kupuję jajka M

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy