Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Oj, to trzeba byo do kremu dać
icon_smile.gif

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
bietko, to tak jak ja. orzechy zdazylam dodac tylko do drugiego krazka.....lezaly grzeczniutko w szklance na wprost mnie wiec je w ostatnim momencie zobaczylam. Wyszlo pycha ale raaaany jakie to slodkie. Dziuniu dziekuje za przepis i lopatologiczne wytlumaczenie. Nie moglam uwierzyc, ze dodaje sie smietane nie ubita i to sie udaje. A udalo sie swietnie. Moj syn wrzucil do kremu czekoladowego jeszcze rodzynek bo mu tam pasowaly, naprawde super.
2013_446.jpg

Załączniki

• 2013_446.jpg
    2013_446.jpg
    155 KB · Wyświetleń: 5

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Elżuniu, cieszę się, że się udało i smakowało ale bardzo słodkie było pewnie przez tę czekoladę, bo chyba dobrze zrozumiałam, że dodałaś do kremu mleczną czekoladę? W sumie pomysł dobry ale ja bym dodała gorzką, beza jest jednak bardzo słodka i do tego słodki krem, to może być już zbyt wiele
icon_wink.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Daktyle są w biedronce po 1.50 i orzechy też.Ciasto zjedliśmy w 2 dni.Dałam 7 białek i 250 g cukru.Syn początkowo nafąfronił się bo widział maskarpone i liczył na tiramisu.Spróbował samego kremu i stwierdził że bojkotujen takie ciasto jednk potem dał się przekonac.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Po raz trzeci upiekłam ten boski przysmak
icon_smile.gif
. Na drugi dzień został tylko mały kawałek, ale stało się z nim coś dziwnego: krem troche popłynął. W dalszym ciągu było jednak bardzo smaczne.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Joanna @ 18 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402216U mnie czasem pod koniec nie krem płynie, a beza, ale i tak znajduje amatorów.
icon_wink.gif
dziunia @ 18 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402220U mnie jak u Joanny, czasem beza robi się mokra.
Mokro było na paterze, na której leżał ten ostatni kawałek. Pomyślałam, że to pewnie od kremu bo górna bezowa część była zupełnie sucha.
Poprzednio, piekąc dwa razy, nie dodałam ani octu, ani skrobi. tym razem zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Beza była tak samo sztywna i tej samej wielkości.
Nie miałam uzbieranych białek, wiec przymusowo upiekłam ciasteczka, by zużyć żółtka. A może pasowałaby do tych płatów bezowych jakiś krem z żółtkami, jak myślicie? Na niedzielę znowu będę to cudo piekła i już się zastanawiam, co z nich zrobić.
Moja rodzina zgodnie uznała, że, obok trianona, to będzie nasze ciasto nr 1
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mimil

Member
Lis 13, 2012
53
0
0
U mnie nie zdążyła zmoknąć 4 osoby słodko lubiące ,kawka i po deserku .Pychota to by pierwszy ale na pewno nie ostatni raz
dance.gif

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
A u mnie wstali w niedziele rano i zamiast sniadania to kawe z Dacquoise mielismy - ciastko poszlo w tri migi.
Dziuniu dalam do kremu tylko pol tabliczki gorzkiej czekolady (bo nie wiedzialam czy mi sie krem nie zwarzy). Nie wiedzialam tez czy moge tam jakies% dodac, nastepnym razem sprobuje kremik "wzmocnic".PYCHOTA. Jeszcze raz dziekuje.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
puuuuu, mam je robic w weekend na urodziny DAvida, mam nadzieje, ze nie spatrosze i mam nadzieje, ze bede mogla zrobic taki piekny napis "happy birthday" jak BeataSz

prosze powiedzcie jak sie poprawnie wymawia nazwe tego tortu? ja tam dla siebie mowie "dakize" ale to chyba zle bedzie:))
aaa i jeszcze jakis pomysl na zutylizowanie tylu zoltek-szkoda wywalac.....nie mam ikonek wie dziekuje strasznie

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,954
2,296
113
dakłaz, z akcentem na drugą sylabę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy