Dacquoise kawowo-orzechowe

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
http://leitesculinaria.com/2982/recipes-ha...ingue-cake.html

6 duzych białek
1/4 szkl cukru
2 łyżki skrobi kukurydzianej, mozna zastapic maka ziemniaczana, ja akurat mialam kukrydziana, bo ja lubie
2 łyżeczki waniliowego olejku
1/4 łyżeczki migdałowego olejku

WYMIESZAĆ
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych (ja dalam wloskie)
1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka cukru

Ubić białka ze szczyptą soli, az będą białe, ale nie sztywne, dodać 1/4 szklanki cukru, ubić na sztywno, dodać zapachy, skrobię. Kiedy sztywne, wmieszac delikatnie miksturę cukrowo orzechową. Naładowac rękaw cukierniczy i zrobic na pergaminie 3 okręgi o srednicy 26 cm, albo 4 o srednicy 22 cm (w przepisie są 3 okręgi o średnicy 22 cm ale ja jakos strasznie duzo tej masy mialam, bylyby strasznie grube, gdyby były trzy takie małe). Piec w 150 st. przez około godzinę ( trzeba ogladac blaty i samemu wyczuc. dobrze w polowie pieczenia zamienic blachy miejscami)

KREM 1. maślany-kawowy
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
4 żółtek
330 g zmiękczonego masła (dałam mniej)
3 łyżki kawy rozpuszczonej w łyżcze gorącej wody

mleko i cukier doprowadzić do wrzenia w KĄPIELI WODNEJ, lekko ubić żółtka, dodać zółtka do mleka (ale najpierw łyzke mleka wymieszac z żółtkami), gotować w kąpieli wodnej, az zgęstnieje porządnie (gęsty syrop ma być), przełozyć do miksera i wmikswać masło i kawę, az stanei sie puszystym dosc kremem.

przekałdać 3 blaty tym kremem. wierzchni blat można położyć spiralą do góry, albo spiralą do dołu i wtedy jest gładziutki i idealny do posmarowania kremem.

KREM 2. (ubite ganache kawowe)
225 g czekolady gorzkiej/deserowej posiekac naprawde drobno, kawalki ponizej 0,5 cm! wrzucić do malaksera
2 szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia
zalac wrzącą smietanką czekoladę, wsypac 2 łyżki kawy,
wymalakserowac, az bardzo gładkie
chłodzić 5 godzin. Ubić jak bita śmietanę. Naladować rękaw cukierniczy i ozdobic boki i górę.

Ciasto wstawic do lodówki na kilka godzin (ja krem ganache nalozylam dopiero na 1 godzine przed podaniem )

UWAGA: krem 1. mial wg oryginalnego przepisu (http://www.leitesculinaria.com/recipes/cookbook/dacquoise.html) starczyc na całe ciasto. Mi nie starczył na boki, a wierzch był posmarowany bardzo cienko. I cale szczescie, bo dorobilam drugi krem, ktory jest boski.W kazdym razie dla bezpieczenstwa mozna zrobic obu kremow trochewiecej. I tak sie nie zmarnuja, bo na bank znajda sie chetni do wyjadania palcem ;)

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA DZIUNI, za uswiadomienie mi, ze mozna w domu calkiem prosto takie wyszukane (!!!) ciasto zrobic.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Malgosimi
Piękne!
clapping.gif
clapping.gif
clapping.gif
clapping.gif
clapping.gif
clapping.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziękuje dziewczyny :mrgreen: - następnym razem będzie ładniej - bo własnie studiuję te filmiki o zdobieniu :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wstawiam zdjecie przekroju na prośbę Ilony... nie jest dobre, bo nie mialam czasu ukroic ladnego kawalka, nei bylo dobrego swiatla i w ogole bylo to chybcikiem robione w kuchni - zeby specjalnego obciachu gospodarzom nie robic 8) :mrgreen:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Super, dziękuję :anbetung:

Bo ja wzrokowiec jestem :oops:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:oops: :oops: :oops:

Liska, goscie podobno myśleli, ze to ze Słodkiego, bo u moich nie-tesciow na przyjeciach zawsze są słodkosci własnie od niej, i chyba to miał byc komplement ;) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
a ja z zapytaniem :oops:
jak udalo sie pokroic ten torcik bez ukruszenia czy polamania?
bezy maja to do siebie ze jednak latwo sie krusza
Malgosia jaka masz ozdobnice do wyciskania kremu?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ciasto lezy w lodówce cała noc i bezy choc nadal sa kruche, sa bardziej sklejone z kremem i wcale sie nie łamały. Oczywiscie kroilam nozem z ząbkami, co kawałek czyszcoznym maczanym w cieplej wodzie. No i duzo ostrozności

nie mama - mam tylko nabijaczkę do pączków z wymiennymi końcami. Mała ona jest , wiec ozdoby to sie nia da zrobić, ale blaty wyciskałam torebką z reserved ( jedyna mocna i z ROGIEM a nie tym poszerzanym dnem, jaką mialam w domu). Następnym razem zrobie to koszulką segregatorową.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Małgosia,nie wiem tylko czy te folie się nadają do spożywczych rzeczy a szczególnie do tłuszczów-to może być szkodliwe.Lepiej kup worki do mrożenia 3 litrowe Melitty albo Jana Niezbędnego-są prosto zakończone i się nadają idealnie do wyciskania kremu,kiedys ich też używałam
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Super, dzięki - bo już więcej torebek z reserved i tak nie mam :lol:

w bezach bylo tylko tyle tłuszczu co w orzechach :mrgreen:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Malgosimi
A czy nie probowalas skręcic tulejkę z papieru do wypiekow? Jak na nabijaczkę, to twoje esy-floresy piękne są! Nawet nie przypuszczalam ze tak niewygodnie mialas :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to prawda, okropnie niewygodne jest to urzadzenie, a co gorsza ma jakies 10 cm długosci, więc, zeby zrobić kółko wokół ciasta, musiałam ze 3-4 razy nabić. Cała byłam w tym kremie oczywiście :lol: :lol:

Z tulejką spróbuję, jeśli nie uda mi sie znaleźć w miarę szybko tych jednorazowych rękawów - ale jestem zdesperowana, zeby je znaleźć teraz
icon_smile.gif
:mrgreen:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Małgosia,nie wiem tylko czy te folie się nadają do spożywczych rzeczy a szczególnie do tłuszczów-to może być szkodliwe.Lepiej kup worki do mrożenia 3 litrowe Melitty albo Jana Niezbędnego-są prosto zakończone i się nadają idealnie do wyciskania kremu,kiedys ich też używałam
icon_smile.gif
ja też używam Jana Niezbędnego i torebki do mrożenia ,świetne są do lukru na pierniczki ,do topionych czekolad ,wycinasz dziurki wielkości
jakie chcesz

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no tak, ale juz karbowanego szlaczka sie zrobic nie da
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
no tak, ale juz karbowanego szlaczka sie zrobic nie da
icon_smile.gif
Ale ja zanim zaczęli sprzedawać te jednorazowe rękawy foliowe własnie tych worków na mrożonki uzywałam do tylek-po prostu tak jak w rękawie wkładałam koncówkę do środka tyle że mocowałam ją dodatkowo taśmą klejącą z zewnątrz bo worka na mrożonki nie da się naciągnąć bo za cienki jest.Także szukaj rękawów foliowych spokojnie a w międzyczasie używaj worków na mrożonki.

Jak na nabijaczkę, to twoje esy-floresy piękne są!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy