- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
300 g mąki pszennej (we Włoszech typ 00)
3 jajka
1 łyżka oliwy
NIE dodawać soli!
Zagnieść ciasto. Rozwakować, pokroić. Rozwiesić by przeschło. Gotować w duuuużej ilości osolonego wrzątku. 4 litry wody na pół kilo makaronu.
Taki makaron gotuje się zaledwie 2 albo 3 minuty.
Ja robię ciasto w maszynie do chleba. Po godzinie wyrabiania wyjmuję, bo reszta programu do samego wyrabiania, to tylko ogrzewanie ciasta.
Wałkuję maszyną do makaronu. Kroję też maszyną, nastawioną na cieniutki wstążki, czyli tagliolini.
MzM
3 jajka
1 łyżka oliwy
NIE dodawać soli!
Zagnieść ciasto. Rozwakować, pokroić. Rozwiesić by przeschło. Gotować w duuuużej ilości osolonego wrzątku. 4 litry wody na pół kilo makaronu.
Taki makaron gotuje się zaledwie 2 albo 3 minuty.
Ja robię ciasto w maszynie do chleba. Po godzinie wyrabiania wyjmuję, bo reszta programu do samego wyrabiania, to tylko ogrzewanie ciasta.
Wałkuję maszyną do makaronu. Kroję też maszyną, nastawioną na cieniutki wstążki, czyli tagliolini.
MzM