Domowy makaron włoski

Lis 27, 2004
3,568
0
0
300 g mąki pszennej (we Włoszech typ 00)
3 jajka
1 łyżka oliwy
NIE dodawać soli!

Zagnieść ciasto. Rozwakować, pokroić. Rozwiesić by przeschło. Gotować w duuuużej ilości osolonego wrzątku. 4 litry wody na pół kilo makaronu.
Taki makaron gotuje się zaledwie 2 albo 3 minuty.

Ja robię ciasto w maszynie do chleba. Po godzinie wyrabiania wyjmuję, bo reszta programu do samego wyrabiania, to tylko ogrzewanie ciasta.
Wałkuję maszyną do makaronu. Kroję też maszyną, nastawioną na cieniutki wstążki, czyli tagliolini.

MzM

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Troche to tradycja.
Pozy tam maszyny do makaronu nie lubia soli, wiec w instrukcjach jest zawsze napisane zeby nie dodawac. I tak smaku potem nadaje sos.

MzM

Dynka

Member
Wrz 18, 2004
2,917
0
0
Lub posolona, woda z dodatkiem no olwy, masla, ziół urzyta do gotowania!!!! :lol:
Ale posolic ciasto zawsze tez troszke trzeba, bo to nie to samo , no moze nie garściami, Madziu zjadliwe to bylo takie slone????????

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Dynka, co ci wyladowalo na glowie? :shock: :mrgreen:
A makarony wloskie kupne tez sa bez soli. I te zwykle i te jajeczne. Az poszlam sprawdzic na opakowaniu. Soli w nich niet! :roll:

MzM

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja jak robię ciasto na pierogi czy jakiś makaron, to też soli nie daję, jakoś mi to nie przyszło do głowy, ale może ta sól w cieście coś daje, ja się nie znam.

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Oliwa to pewnie po to , zeby sie makaron sie sklejal w czasie gotowania. Chyba wlasnie Wlosi ten trik wynalezli.
icon_smile.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Oliwe dodaje sie do wody, w ktorej gotuje sie makaron jajeczny. Wiekszosc wloskich makaronow to bezjajeczne.
Co do soli, Wlochom jej brak nie przeszkadza. Ostatnim etapem jest wrzucenie makaronu do sosu / jeszcez na ogniu /, podczas ktorego wszystko laczy sie w jedna calosc. Co innego makaron podawany po polsku: makaron sobie, sos sobie, a ser sobie. Wtedy faktycznie brak soli mozna wyczuc.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Robie dziś w maszynie i ciekawe jak wyjdzie czy w smaku bedzie jakaś różnica...

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Zapomniałam napisac :dump:

Wyszło super i bez kłopotu z długim ręcznym zagniataniem. Rewelacja

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ja już ten makaron robię prawie codziennie, jestem chora jak nie mam małego zapasu :lol:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziś też robię, więc będzie świeże zdjęcie ze świeżym makaronem :lol:

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
300 g mąki pszennej (we Włoszech typ 00)
3 jajka
1 łyżka oliwy
NIE dodawać soli!
Witam po świętach;-)

Przeglądam forum w poszukiwaniu przepisów na makaron, bo Mikołaj pod choinkę schował dla mnie maszynkę do wałkowania i cięcia makaronu. Maszynka śliczna, włoska, więc i makaron należałoby dzięki niej wyprodukować przyzwoity. Powiedzcie mi proszę, z jakiej mąki w Polsce robicie makaron? Czy można gdzieś u nas kupić mąkę z pszenicy durum czy mam się nie łudzić? Podany w przepisie przez Magdę typ mąki 00 ma jakiś odpowiednik w Polsce?

pozdrawiam serdecznie
Basia

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy