Buka @ 4 Jan 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1641862A ta strucla mało wyględna.
Z tym się nie zgodzę, mnie się podoba:![]()
![]()
Pamiętam, jak się bałam zawijania na gorąco, gdy piekłam ją pierwszy raz (ponad jedenaście lat temu!), ale zawierzyłam mistrzyni bajaderce, a teraz już wiem, że nic złego się z nią nie dzieje, choć masła do smarowania daję nadal dużo mniej, jak w przepisie, ok. 50 g na cztery strucelki).![]()
kermidt @ 8 Jan 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1642028I po co tak po oczach?
kermidt @ 22 Dec 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1687780Dostaję to ciasto co roku od sąsiadki i najlepszą jego częścią jest nadzienie marcepanowe.Spróbuj upiec je sama z tego przepisu, to zobaczysz, że cała reszta też jest pyszna, pachnąca cytrusami, bakaliami i wanilią.
Mnie bardziej smakuje niż keks, a do tego świetnie się dzieli na zgrabne strucelki do wydania.
Joanna @ 22 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=640644Ja dałam łyżkę kandyzowanych ananasów, rodzynki moczone w koniaku, migdały, orzechy włoskie, sporo suszonej żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wałeczek domowego marcepanu.![]()
Margot, chętnie bym Cię nim poczęstowała. Na pewno by Ci smakowało.![]()
Pokaż załącznik 21037Joanno, ale ty robisz z marcepanem!
Ja z mężem, jesteśmy od niego uzaleznieni![]()
natomiast nie bardzo lubię migdały w miękkich ciastach więc taka forma tym bardziej nam odpowiada.
Joanna @ 22 Dec 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1687779W tym roku zamierzam zrobić tak samo.Ale odwróciłabym proporcje: jedna na wynos, trzy w domu.![]()
Moja rodzina uważa, że to ciasto jest najlepsze ze wszystkich ciast świątecznych. Może jeszcze tylko panettone stanowi konkurencję.Pewnie znów zdążę zrobić dopiero na Trzech Króli, ale będzie.
Z własnej produkcji marcepanem, który z mąki migdałowej jest wprost genialny.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.