Drożdżówka dla maszynistów

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
...lub dla leniwców i zapracowanych :mrgreen:
Składniki:
1/4 kostki świeżych drożdży (2,5 dkg)
0,5 kg mąki
cukier wanilinowy
2-3 łyżki cukru
1/4 kostki masła (kostka 250 g)
250 ml mleka (zamiennie może być szklanka wody i 2 łyżki mleka w proszku)
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
rodzynki, ewentualnie skórka pomarańczowa

Na dno maszyny wlewam mleko, wrzucam jaja i masło. Potem wsypuję mąkę, sól, oba cukry, pokruszone drożdże. W trakcie mieszania sprawdzam czy ciasto nie jest zbyt rzadkie i jeżeli zachodzi potrzeba dosypuje mąki. Dodać rodzynki lub skórkę. Po wyrośnięciu ciasta, a przed fazą pieczenia posypać kruszonką lub posmarować jajkiem. Moja maszyna to AFK- BM3. Piekę na 4 (sweet bread).
Wychodzi bardzo puszysta i szybko znika

 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
chyba wiem co będę jutro robiła
icon_smile.gif
- a oponka na brzuszku rośnie,że hej :mrgreen:
 

Ancia

Member
Gru 25, 2005
13
0
0
Zrobiłam wczoraj. Niestety zdjęcia nie mam bo aparatu nie mam
icon_sad.gif
. Jednak napiszę:
1. Przeeeepyszna
2. Bardzo wyrosła i cudnie pachniała
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Cos dla mnie !!!

Weszlam w ciasta, aby poszukac przepisow na szybkie ciasto dzialkowe, a tu... takie dobrodziejstwo. :banana:
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
A jak się nie jest maszynistą to można ja tradycyjnie upiec w piekarniku? :roll:
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Zrobiłam,bardzo mi wyrosła aż dotknęła szybki --teraz stygnie.Juz się nie mogę doczekać jak smakuje.Dzięki za przepis:).
Już podjadłam wyjmując ją, niam niam pychota-bardzo puszysta.
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
To jakbym piekła w piekarniku to jaką temp proponujecie i ile minut?
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,886
3
38
No to i ja dzisiaj zrobiłam-wyszła pyszna,mało pracy przy niej samo wszystko się robi i piecze.Jedyny błąd z mojej strony to mechanicznie nastawione przyrumienienie na 3 za bardzo się spiekła.Polecam-u mnie z mlekiem i nutellą.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Mam watpliwosc na czym piec. 3 - to u mnie white bread - 3h50 min (3 fazy rozniecie) - dluzej ciut niz program Normal. 4 natomiast to sweet breat 1h52 z jedna fazarosneicia. Ku temu sie sklaniam....
Ze tez nie zajrzalam wczensiej do instrukcji
icon_sad.gif
A teraz chce piec.