Drożdżówka dla maszynistów

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Juz siedzi w maszynie Kiedy wsypujecie kruszonke ? Jak podrosnie mocno ?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Wsypalam ciut wczesniej, ale ... pieknie wyglada i pachnie
Jeszcze 18 minut....
 

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Może być i tak. Może lepiej sie przyklei. Do kruszonki dodaję torebkę cukru wanilinowego. Wtedy jeszcze lepiej pachnie
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
A ja mam po polsku wszystko i w pieczywie słodkim (program nr 4)mam niestety 3 fazy rośnięcia w sumie 3:17 najmniej (dla 500 g).Mam też nr 5 Szybko się zwie 20 min.rozczynania ,12 min rośnięcia i 48 min pieczenia-może na tym mi tak nie wyrośnie?.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Wyjelam z maszymy. Ladnie wypieczona, odstawiajac do odparowania czuc bylo te lekkosc i puch w srodku (taka mama nadzieje, ze to to ).
Czesc kruszonki wpadla, ale nie szkodzi ;) Tez daje duzo wanilii. Skubiac kawalek wydaje mi sie nieco malo slodka, ale to nie problem. Z reszta, jak ostygnie, to dopiero sie okaze naprawde, jaka jest.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jest pyyyyyyyszna !
Troszke (dla mnie) maloslodka, ale polalam lukrem ;) Srodek kapitalny !!!

Dzieki Alinko, dzieki ! :banana:
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Ja zrobiłam po raz kolejny
icon_smile.gif
, dodalam troszke więcej cukru ,mniej drożdzy (żeby mi znowu tak nie urosło),acha i zamiast mleka szklankę wody i dwie łyzki mleka w proszku.Piekłam tym razem na programie nr 5 szybkim 1:20.Wyszła wysoka równo z końcem formemki i bardzo dobra
icon_smile.gif
.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,886
3
38
Wczoraj upiekłam 2 szt.Zrobiłam rozczyn,make dałam tortową Puszystą i wyszła taka bardziej puszysta.Tak czy owak super-na ciepło z mlekiem i jakimś słodkim dodatkiem.
 

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Jeszcze tak puszystej drożdżówki nie małam, tylko kruszonka po przyklejeniu się do szybki maszyny :mrgreen: (tak skubana wyrosła) wlazła do środka i gdzies tam zniknęła w głębokiej odchłani ciasta :mrgreen: Pychotka.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ja dzis kolejna tez zrobilam. Wyrosla jeszcze piekniej. Pewnie drozdze bardziej swieze ;)
A co do kruszonki, to omal o nie jzapomnialam. :oops: przypomnialo mi sie jak drozdzowka juz prawie pukala w szybke :mrgreen:

Pytanie poza ciastem....
Ostatnio mi sie dosc mocna przypiekly boki - jak nigdy, nawet chleb taki nie byl. Dzis jest lepiej. Od czego to zalezy ?
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Ruziu - ja troche cimna w tych drożdzach,czy to są te instant? Na Oetkerze pisze ze 7 g tych instant odpowiada 25 g świeżych. Nie wiem Ruziu jakie Ty masz, ale by można sobie przeliczyć chyba. Oo już doczytałam :oops: te instant to suszone + emulgator E 472c :lol: . Czyli u nas paczuszka cala 7 g.