Drożdżówka dla maszynistów

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja robie z pol kilo maki, ale z olejem

daje 2 lyzeczki, ale mam slabsze drozdze - suche nie instant - tutejsze

Oetkera sa "mocniejsze"
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
wyszla sliczna, najpierw wyrabiala maszyna a potem przeladowalam ja do piekarnika , posypalam malinami i kruszonka, wcinam wlasnie jeszcze ciepla
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
hej!
bo ci brzunio peknie od cieplych drozdzy ;)
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
icon_smile.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
i ja wczoraj ja zrobilam :-D, ze wyszla to sie dziwie 8)
1. upieklam z pol porcji i sama pozarlam ja :oops:
2. lubie z owocami wiec zrobilam z wypestkowanymi mirabelkami (tylko to mialam)
3. zrobiam z kruszonka
4. pieklam na suszonych drozdzach
5. nie wiem czemu, ale na tym 4 programie spod mialam lekko przypieczony.
Dziwie sie, ze mi wyszla, bo... choc wyrosla naprawde pieknie to: nie pozwolilam tej drozdzowce wyrosnac, od razu po wymieszaniu ciasta ciepnelam sliwki, kruszonke i poszlam na film... przyszlam czytam jeszcze raz przepis, biegiem do maszyny i o dziwo ciasto wyrosniete uffff a spodziewalam sie gniota.
 

Darek72

Member
Maj 14, 2008
1
0
0
Witam szanowne panie
( jak widzę jedyny z płci przeciwnej w tym poście)
Wczoraj kupiłem ‘Home Bread Baguette’ juz na wieczór zrobiłem bagietki
( muszę jeszcze nad nimi popracować;) ), na noc wstawiłem chleb ze słonecznikiem, a dziś dzięki Wam piekę drożdżowe ciasto. Jeszcze 1H
bussi.gif
dziękuje
anbetung.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Pewnie juz o tym pisalam, ale powtorze dla nowicjuszy: na 500 g maki wystarczy 8 g swiezych drozdzy. Czasem daje jeszcze mniej. Gdybym dala 25 g, to by mi ciasto wyszlo z maszyny na bank.
 

bladeruner

Member
Lis 11, 2007
2
0
0
I dlatego drogie dzieci nie zapieka się granatów w cieście drożdżowym !!!

ciasto2.JPG


ale i tak w smaku pyszne
mniam.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • ciasto2.JPG
    ciasto2.JPG
    148.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

arielka

Member
Kwi 6, 2005
709
0
0
Bardzo dobry przepis. Upiekłam dziś z jagodami i kruszonką. Wyrobiłam w maszynie, siup na blachę - jagody i kruszonka i do piekarnika. Pyszniutki.
Dziękuję za przepis Al_inko.
icon_wink.gif

Lubię, kiedy proporcje podane są w szklankach i łyżkach.
Od dzisiaj piekę tylko takie drożdżowe
 

Agnieszka.J

Member
Sty 20, 2009
2
0
0
Bardzo fajny przepis. Robiłam już ją kilka razy i zawsze wyszła wyśmienita.
cvety.gif
Szkoda , że na cincin jest tak mało przepisów na pomysły wypieków z automatu do chleba (albo ja nie wyszukałam). Ostatnio dodałam 3 jajka zamiast 2 i sporo rodzynek. Teraz piecze się kolejna. Smakowitości.
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Zachęcona waszymi opisami zrobiłam.. i niewyszła mi
dontknow.gif

Nie mam pojecia co żle zrobiłam, piekłam z całego przepisu drozdzy dałam tyle ile trzeba. Piekłam na programie szybkim 1.4 bo sweet trwa u mnie 2.55. Moja drozdzówa wyrosła tylko do 2/3 formy i buszedł zakalec
cry_1.gif

To była moja 1 drożdzówka
cry_1.gif
chlebek na programie 3h normal wychodzi bez zarzutu.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
moze wlasnie dlatego ze pieklas na szybkim i nie miala czasu dobrze wyrosnac?
osobiscie nigdy nie pieke na szybkim