Drożdżówki fantazyjne

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
CYTATJa ostatnio do dość rzadkich jabłek, które mam w słoikach zesmażone, dodaję mąkę ziemniaczaną, dzięki temu, po upieczeniu drożdżówek w środku mam fajną marmoladkę, nie ma żadnej dziury i drożdżówki nie namakają od tego nadzienia
A dzieki. Tez tak zrobie.
icon_biggrin.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
BeataSz @ 7 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=462081Ja ostatnio do dość rzadkich jabłek, które mam w słoikach zesmażone, dodaję mąkę ziemniaczaną, dzięki temu, po upieczeniu drożdżówek w środku mam fajną marmoladkę, nie ma żadnej dziury i drożdżówki nie namakają od tego nadzienia
Wiem, wiem- na oko. Ale gdybyś przy następnym wypieku zwróciła uwagę ile tej mąki sypiesz

anbetung.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Niby wszystko napisane i można sobie pooglądać, ale...
Jakiej wielkości wykrawacie te prostokąty? I na ile "tasiemek" tniecie ciasto?

Mi tak ładnie nie chcą wyjść i dlatego jęczę
cry_1.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Kawałki ciasta wałkowałam na prostokąty (lub prawie
icon_wink.gif
) około 10:15 cm i przecinałam na 6 paseczków okrągłym nożem do pizzy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Sinistra @ 12 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=466435Niby wszystko napisane i można sobie pooglądać, ale...
Jakiej wielkości wykrawacie te prostokąty? I na ile "tasiemek" tniecie ciasto?

Mi tak ładnie nie chcą wyjść i dlatego jęczę
cry_1.gif
Ja dzielę ciasto na trzy mniej więcej równe wałki i każdy z nich tnę na pięć części, uzyskując tym samym 15 plastrów, które formuję w kulki. Kulki zostawiam na kilkanaście minut do wyrośniecia. Potem każdą kulkę wałkuję na OWALNY placuszek, układam go wzdłuż, górną cześć wypełniam nadzieniem jak na zdjęciu, sklejając ciasto w rodzaj pierożka, a dolną tnę na 6 pasków, które zawijam dookoła , lekko je przy tym rozciągając . Nie kroję ciasta w prostokąty, bo bardziej mi się takie pierożkowato - rogalikowate drożdżówki podobają, niż wałkowate...
icon_smile.gif

Załączniki

• dro_d__wki_fantazyjne_z_serem1.jpg
    dro_d__wki_fantazyjne_z_serem1.jpg
    27.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Dzięki dziewczyny, spróbuję raz jeszcze.

Joanno, wykorzystam Twoją metodę, bo efekty mówią same za siebie

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
BeataSz @ 5 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=460145Została mi jedna brzydka bułeczka,niestety nie najbrzydsza z najbrzydszych, ale za to na obrzydliwym tle, może być
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif

i ostatnia cynamonowa
Cześć towarzystwu!
Podziwiam Wasze produkcje od jakiegoś czasu, niektóre próbuję naśladować bo naprawdę zachwycają, Te dożdżówki są super a w związku z tym, że niedługo święta bardzo chciałabym dzieciakom zrobić ptaszki i zajączki ale nie mogę się dostać do albumu Bajaderki, czy któraś z Was może mi jakoś pomóc i wskazać jak się formuje te cuda?

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Akulka @ 13 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=466555Dorota, witaj na forum
cvety.gif
bussi.gif

Prześledź ten watek (ptaszki) - wiosenne buleczki
I ten (zajączki) - Bajaderki drozdzowe zajaczki z glazurą miodową
Cieszy mnie bardzo miłe powitanie!
Ja w tych wątkach właśnie znalazłam wielką ochotę na skopiowanie wypieków tylko nie umiem otworzyć linka Bajaderki do fotoinstruktażu, może dlatego, że jestem nowa, bo próbowałam na starym i nowym CC ale bez skutku. Jak się tam nie dostanę to będę eksperymentować na pewno, bo już się w ptaszkach zakochałam.
Pozdrawiam serdecznie

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Nie ma za co
icon_wink.gif
Zobaczymy czy się uda, bo Bajaderka rzadko ostatnio tu bywa
icon_sad.gif

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
hazo @ 13 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=466621Tutaj jest fotoreportaż, jak robić ptaszki.
Zrobiłam! wczoraj!
Z tego samego ciasta na drożdżówki na próbę: kilka drożdżówek, kilka ptaszków (!) i kotka :D
Dzieciaki były zachwycone! Troszkę im dałam urosnąć niepotrzebnie po uformowaniu i trochę kształty ptaszków się zlały, a kotkowi trochę brzuszek urósł, ale nic to! Ciasto drożdżówkowe pyszne, a forma bardzo atrakcyjna. Kiedyś w mojej ulubionej ciastkarni kupowałam drożdżówki o podobnym kształcie, tylko były chyba cięte z długiego rulonu bo boki nie były tak sklejone, a nadziane były jakąś taką pyszną masą kokosową, przy czym nie były mdłe. I tak sobie kombinuję, że jakbym je nadziała czymś w rodzaju kokosowej warstwy ciasta nazwanego "bounty" to może byłoby to. Jeśli eksperyment będzie wart pochwalenia się, nie omieszkam tego zrobić.

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Przepraszam, nie umiem załączyć. Muszę poprosić o pomoc fachowca bo mam ale robione kamerką więc są w innym formacie do odtworzenia tylko playerem. Jak się nauczę zapisywać w jpg to załączę w wątku o ptaszkach czyli wiosenne bułeczki. .
Pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy