Drożdżówki z serem

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No właśnie, może to drożdże. A jak ci się zachowywały w rozczynie, urosły? A może w jakimś przeciągu trzymałaś, albo co? No nie wiem, mnie zawsze ładnie rośnie
icon_sad.gif
 

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
wiesz dzis kupilam swieze drozdze i zrobilam i tak jak pisalo w przepisie i nici znuw nie wyszlo :twisted: :evil: co mam robic bo ja nieweim juz chyba musze namuwic meza zeby mi zrobil to ciasto bo jemu wychodzi
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja mam przepis z bardzo podobnymi proporcjami do zrobienia w maszynie. Na weekend planuje z niego placek z brzoskwiniami.

3/4 szkl. mleka
2 jajka
szczypta soli
1/2 szkl oleju
zapach (czesto nie mam)
3 szkl maki
1/2 szkl cukru
2 lyzeczki drozdzy

ciasto jest dosc scisle, wyglada na elastyczne i chyba nie jest duzym problemem podzielic je na buleczki
 

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
widzicie maz mi zrobil i wyszlo tak jak wy muwiliscie ja mam pecha do ciasta drozdzowego
a mam pytanie ta masa sroWa i jajo mam dac cale zoldko i biolko
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja dlatego obowiazek wyrabiania drozdzowego przerzucilam na maszyne.
Mowia, ze do drozdzowego trzeba miec reke. Niby 2 mam, ale nie wychodzi mi.
Nawet w maszynie jak siostra wrzucala skledniki to wiekszy chleb wyrastal :shock: :dump:
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Wczoraj zrobiłam ciasto - dodałam szafranu(który odnalazłam dobrze schowany), z ciasta drożdżówki(okrągłe) bez nadzienia, włożyłam do tortownicy i na noc do lodówki.
icon_razz.gif

Rano posypałam posypką z masła, cukru, mąki i cynamonu i upiekłam. Bułeczki ślicznie się połączyły i wyglądają wspaniale. Są żółciutkie jak wielkanocne kurczaczki(dodaję 3/4 szklanki cukru+troche olejku migdałowego).
Bardzo, bardzo mi smakują.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Beatko, dziekuje za przepis...:anbetung: Buleczki sa pyszniutkie.... :lol: :lol: :lol: :lol: :dance:
Glownie zrobilam z budyniem, - budyn na wierzchu i budyn w drozdzowce... ;)
Dwie drozdzowki zrobilam na probe z kupnym dzemem... hmmm... jak widac na zdjeciu, dzem sie rozlal...- ale to nie szkodzi, bo ogolnie mowiac wyszly bardzo dobre... :lol: :lol: :lol:
Buleczki polecam z czystym sumieniem... Jedno jest pewno...- znowu je kiedys zrobie... ;) :lol: :lol: :lol:

Aha, mam pytanie... Czy te buleczki rowniez z budyniem mozna mrozic?-
- ze z serem mozna, to wiem, ( wspomnialas o tym w ktorejs wypowiedzi... ;) )
A z budyniem? :gruebel: Moge? :gruebel:

 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Caritko! Caritko!

Jak to jest z tym budyniem?
Z torebki robisz? I jaka gestosc?

To moje ukochane. Nie jadlam ich juz ze 4 lata :cry: :cry:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Caritko! Caritko!

To moje ukochane. Nie jadlam ich juz ze 4 lata :cry: :cry:
No i mnie wzielas na litosc...., bidulko... - no i jak ja Ci teraz moge nie powiedziec.... :cry:
;) ;) ;)

Budyn wzielam z torebki... (-jedna torebka na 0,5 l mleka...) dodalam dodatkowo pol lyzki maki ziemniaczanej, ugotowalam i zimny nakladalam na drozdzowki...
Po wystudzeniu, gestosc budyniu przypominala.... hmm... :gruebel: ... nie wiem, do czego mam porownac? :gruebel: moze do ptasiego mleczka? hehe... hmm... sernika na zimno?
Chooolewcia... no nie wiem...- ale, jak dodasz pol lyzki maki na 0,5l mleka, to bedzie w sam raz... ;)
- Aha, budyn doslodzilam wedlug smaku...

No to teraz zabieraj sie za te drozdzowki.... :baa: :lol: :lol: :lol:
;) ;) ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
:bussi:

musze jeszcze polowe budyniu, bo musi byc szybko skonsumowany.
Z mlekiem sojowym zawsze sie woda oddziela.

Zrobie zrobie.
Juz nawet serek kozi mam.
I chyba w maszynie, bo nie mam mieszadel do drozdzowego
jedne jedyne mieszadla w mikserze :shock: :dump:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No to teraz czekam na Twoja relacje z pieczenia ;) :mrgreen:
Aha.... zapomnialam dodac, ze to ciasto mieszalam recami.... ;)
Wiem, to szczyt lenistwa, :roll: ale nie chcialo mi sie wyciagnac miksera :mrgreen:
A ciasto bylo na tyle fajne, ze bardzo przyjemnie sie je mieszalo... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :cheers: :cheers: :cheers: mowie serio...
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
:shakingh:

ja mam dwie lewe do drozdzowego
zaraza jakas
jakby nie maszyna to bym nic z drozdzami nie piekla
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
To moze podrzucic Ci te mieszadla? U mnie i tak bezuzyteczne..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Albo... podrzuc mi ciasto, wymieszam Ci.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
;) ;) ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
:lol: :lol: :lol:

poradze sobie ;)

tak zachwalaja wszystkie te buleczki, ze musze sobie poradzic
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
odpowiedzialam w niebie w gebie, ale i tu

takl moze byc, ja daje 2 łyzeczki i czasem robie zaczyn, a czasem nie

mleko OK