Duszonka słoikowa*

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
To spokojnie możesz jechać na dwa szybkowary.
daumen.gif

Czemu z duszą na ramieniu, przecież to sterylizacja, najpewniejsza w przechowywaniu.
icon_smile.gif

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,607
1,145
113
Też zrobiłam. Trzymałam się drugiej wersji. Pasteryzowałam w szybkowarze. Smakuje domownikom. Następnym razem wykorzystam pierwszy przepis, wówczas ocenię co mnie bardziej smakuje.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Nie ma obawy, żaden nie pękł.
icon_smile.gif
Dla izolacjii od dna połamałam dwie niewielkie płaskie drewniane łopatki i na nich ustawiam słoiki.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
strafe.gif
To za czarnowidztwo.
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,607
1,145
113
Dzisiaj jadłam. Jak dla mnie wszystko we właściwych proporcjach. Dodam, że dałam zmieloną małą golonkę i mam galaretkę.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Heleno, to drugi pozytywny wynik użycia golonki.
daumen.gif
icon_smile.gif

Na razie dojadam zapasy, ale do następnej produkcji też dodam goloneczkę. Trochę więcej kolagenu nie zaszkodzi.
fiesgrins.gif

 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,389
4,584
113
Poszłam na łatwiznę i dodałam żelatynę, więc galaretkę też mam. Obawiam się, że moja maszynka sobie z golonką nie poradzi, już z karkówką miała problem.
Sama duszonka smakuje mi, przypominają mi się smaki z dzieciństwa
icon_smile.gif
Soli dałam tyle, ile w przepisie, dla mnie nie jest za słona, ale ogólnie sypię do potraw dużo soli, więc kto mniej soli, niech lepiej z tą solą uważa.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Anko, często maszynki są niewinne, tylko nóż tępy, a czasem nawet sitko. Może czas na nowe?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,333
1,401
113
Buka, ja jeszcze dopytam - czy mielonkę w słoikach małych (350 mają napisane na dnie) też trzeba pasteryzować 1 godzinę i 2 razy po pół godziny czy może ciut krócej? Mówię o gotowaniu w zwykłym garnku, bo szybkowaru nie mam.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,345
3,600
113
Anka, robiłaś z tego przepisu?:
Buka @ 12 Aug 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1681198Składniki: mięsa niezbyt chude:
2 kg karkówki
1 kg boczku, niezbyt chudego
3 płaskie łyżki soli warzonej, 14-17g/kg
2 łyzeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki pieprzów: czarnego, czerwonego, białego
2 łyżeczki roztartej gorczycy
5 łyżek majeranku
5 ząbków czosnku
Jeśli tak, to ile Ci wyszło słoiczków?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,389
4,584
113
Wyszło mi 13 słoików. Teraz jadę na ćwiczenia, ale sprawdzę pojemność, gdy wrócę.
Edit: 12 o pojemności około 340 ml i jeden taki po majonezie 400 ml. Joanno, robiłam z tego przepisu, o który pytałaś.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,607
1,145
113
Ja też robiłam z przytoczonego przez Joannę przepisu i tez wyszło mi 13 słoiczków. Kupiłam raz 6 sztuk w sklepie stacjonarnym a później sugerując się opisem o większej pojemności dokupiłam jeszcze 8. Okazało się, że nie są większe i nie mieszczą 350 ml. Nie mniej jeden słoik byłby niepełny to upchnęłam w pozostałych i tym sposobem wyszło 13.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
hazo @ 2 Sep 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1681932Buka, ja jeszcze dopytam - czy mielonkę w słoikach małych (350 mają napisane na dnie) też trzeba pasteryzować 1 godzinę i 2 razy po pół godziny czy może ciut krócej? Mówię o gotowaniu w zwykłym garnku, bo szybkowaru nie mam.
Wydaje mi się, że szczególnie te 2 x po półgodziny są istotne ze względu na to, że słoiki wstawiasz zimne, woda może już wrzeć i czas już się liczy, ale zawartość w środku może nie mieć jeszcze tej samej temperatury. A musi mieć, jesli przetrwalniki mają zginąć. Już nic z tym mięsem się nie będzie działo więcej niż do tej pory.
icon_smile.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,389
4,584
113
Buka @ 2 Sep 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1681931Anko, często maszynki są niewinne, tylko nóż tępy, a czasem nawet sitko. Może czas na nowe?
icon_smile.gif
Dałam nóż i sitka mężowi, naostrzy mi w pracy na jakiejś szlifierce. Ale może być winna i maszynka, bo to jest tylko taka będąca elementem robota kuchennego Bosh Mum, to cudów się po niej bym nie spodziewała.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,312
1,576
113
Zgadzam się do maszynki, bo mam tak samo. Na tyle mało używałam,że nie zdążyło się nic stępić, ale jest po prostu słaba.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Chiba, że maszynka słaba od urodzenia, to tak.
fiesgrins.gif

Ile mój Zelmer namielił, a zdrowie ciągle ma, tylko sitko i nóż raz wymienione.