- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Moniak i Atunia mnie pogoniły, to wpisuję, choć to żadne kulinarne odkrycie
Dynia pieczona
Składniki:
1 nieduża dynia (najlepiej Hokkaido, może być też Butternut)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
chilli do smaku
Wykonanie:
Dynię umyć, pokroić ze skórą na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, posypać przyprawami, polać oliwą, wszystko wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec do momentu aż widelec wbity w dynię, będzie wchodził jak w masło.
Sos czosnkowy
Składniki:
1 szklanka śmietany,
6 łyżek majonezu (z czubkiem),
2 - 3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
pieprz do smaku
2 - 4 ząbki czosnku najlepiej startego na pastę (ja microplanem to robię)
Wykonanie:
Wszystko wymieszać i odstawić najlepiej na trochę do lodówki, żeby się przegryzło, ilości są orientacyjne, sok z cytryny i czosnek dodawać stopniowo, bo każdy preferuje inną kwaśność i ostrość.
EDIT
Jeszcze jeden pomysł na pyszną dynię:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1475456

Dynia pieczona
Składniki:
1 nieduża dynia (najlepiej Hokkaido, może być też Butternut)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
chilli do smaku
Wykonanie:
Dynię umyć, pokroić ze skórą na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, posypać przyprawami, polać oliwą, wszystko wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec do momentu aż widelec wbity w dynię, będzie wchodził jak w masło.
Sos czosnkowy
Składniki:
1 szklanka śmietany,
6 łyżek majonezu (z czubkiem),
2 - 3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
pieprz do smaku
2 - 4 ząbki czosnku najlepiej startego na pastę (ja microplanem to robię)
Wykonanie:
Wszystko wymieszać i odstawić najlepiej na trochę do lodówki, żeby się przegryzło, ilości są orientacyjne, sok z cytryny i czosnek dodawać stopniowo, bo każdy preferuje inną kwaśność i ostrość.
EDIT
Jeszcze jeden pomysł na pyszną dynię:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1475456
Ostatnią edycję dokonał moderator: