Dżem marchwiowo-cytrynowy.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
a ja chyba polecę dzisiaj po marchew i cytrynę i będę robić
icon_mrgreen.gif
, a ktoś dodawał do tego może cynamonu albo imbir , bo mi się wydaje, że tez może być dobre
gruebel_2.gif
?
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
asieja
daumen.gif
.Cieszę się że smakuje.
Zawsze robię z wanilią,więc nie wiem jakie będą z innymi przyprawami.Próbujcie
icon_lol.gif
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
Janka @ 13 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=822469asieja
daumen.gif
.Cieszę się że smakuje.
Zawsze robię z wanilią,więc nie wiem jakie będą z innymi przyprawami.Próbujcie
icon_lol.gif
bardzo smakuje
to jeden z moich ulubionych dżemów
nawet dzisiaj użyłam go do ciasteczek
a rano jadłam z nim jogurt bałkański
icon_mrgreen.gif


gatita @ 13 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=822662Dziewczyny, czy trzeba koniecznie przepuscić marchew i cytrynę przez maszynke do mięsa ? A może by tak drobniutko posiekać ?
Jutro zamierzam go zrobić...
chcesz siekac kilogram cytryny i kilogram marchwi?
nie no, rozumiem, że pewnie z mniejszej porcji
ale moim zdaniem to nie to samo,
bo jednak mielisz całe cząstki cytryn, skórkę, to białe
a pokroic to nie bardzo
ja bym jednak użyła maszynki
lecker.gif
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
asieja @ 13 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=822667bardzo smakuje
to jeden z moich ulubionych dżemów
nawet dzisiaj użyłam go do ciasteczek
a rano jadłam z nim jogurt bałkański
icon_mrgreen.gif



chcesz siekac kilogram cytryny i kilogram marchwi?
nie no, rozumiem, że pewnie z mniejszej porcji
ale moim zdaniem to nie to samo,
bo jednak mielisz całe cząstki cytryn, skórkę, to białe
a pokroic to nie bardzo
ja bym jednak użyła maszynki
lecker.gif
O matko, to nie mam innego wyboru
icon_mrgreen.gif
Do roboty !!!
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Dzem.jpg
Dzem_marchewka.jpg

Dżemik zrobiony !!!
Robiłam go w maszynie, wydawał mi sie bardzo rzadki i jeszcze go troszkę odparowałam normalnie w garnku bo bałam sie, że nie stężeje...
Jest pyszny, odrobina goryczki, dodałam trochę kardamonu i imbiru !
Ale następnym razem chyba zaryzykuję i już nie będe go odparowywać bo może ta 1,05 w maszynie zupełnie by mu wystraczyła...
gruebel_2.gif

Nie mieliłam w końcu w maszynce tylko posiekałam takim elektrycznym urządzeniem z nożami Tefala.
 

Załączniki

  • Dzem_marchewka.jpg
    Dzem_marchewka.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 1
  • Dzem.jpg
    Dzem.jpg
    62.1 KB · Wyświetleń: 1

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
a dałaś taką ilośc cukru jak w przepisie?
bo to on tak zagęszcza
jak teraz dżem wygląda?

jak ktoś nie lubi takiego intensywnie cytrynowego,
goryczkowego smaku to może dodac mniejszą ilośc cytryny

z imbirem i kardamonem brzmi ciekawie

a teraz tak sobie pomyślałam,
że my z Mamą nie dawałyśmy wanilii
następnym razem wrzucimy cos aromatycznego do smaku
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Tak, cukru dałam tyle ile trzeba. I tylko nie wiem czy za wcześnie spanikowałam bo trzeba było poczekać aż wystygnie czy rzeczywiście w maszynie gorzej odparowuje....
gruebel_2.gif

Liczy sie jednak efekt końcowy: Pychota !!
Gdzieś mi wcięło zdjęcie dżemu już w słoiku
icon_sad.gif
ale wyglada pięknie i jest bardzo gęsty.
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
gatita @ 16 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=823743Tak, cukru dałam tyle ile trzeba. I tylko nie wiem czy za wcześnie spanikowałam bo trzeba było poczekać aż wystygnie czy rzeczywiście w maszynie gorzej odparowuje....
gruebel_2.gif

Liczy sie jednak efekt końcowy: Pychota !!
Gdzieś mi wcięło zdjęcie dżemu już w słoiku
icon_sad.gif
ale wyglada pięknie i jest bardzo gęsty.
w takim razie cieszę się,
że smakuje
icon_biggrin.gif
 

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
zrobiłam:D
część cytryn zastąpiłam dwoma pomarańczami (bez skórki) i ogolnie zrobilam z 850g marchwi i 750g cytrysow. Dalam 1kg cukru i jak dla mnie to nawet zbyt wiele- dżem jest baaaaaardzo gesty i slodziutki. Dodalam też imbir i kandyzowaną skorkę pomaranczowa- PYCHOTKA! juz nie moge się doczekac rogalikow krucho-drozdzowych z takim nadzieniem:)