Dżem wiśniowo-jagodowy

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
80 dag wisni wydrylowanych
20 dag jagod
1 opakowanie Żelfixu 2:1
50 dag cukru
ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Wisnie i jagody dokladnie umyc i odsaczyc, wisnie wydrylowac (waga podana po wydrylowaniu)
Owoce przelozyc do garnka, dodac Zelfix, mieszajac doprowadzic do wrzenia caly czas mieszajac. Dodac cukier, ponownie zagotowac, od chwili zagotowania gotowac jeszcze 3 min.
Przelozyc 1-2 lyzeczki na talerzyk, odczekac az przestygnie. Jesli masa sie nie zzeluje, dodac lyzeczke kwasku cytrynowego i dokladnie wymieszac.
Goracy dzem przekladac do sloikow wczesniej wyparzonych, wytrzec krawedz z zabrudzen, zamknac sloiki, odstawic do dory dnem na ok. 15 minut, potem postawic normalnie (jak dluzej postoja do gory nogami to nam dzem zakrzepnie do gory nogami :mrgreen: )

Przepis pochodzi z Przyjaciolki sprzed paru lat.

Jak ktos umie to niech robi bez zelfiksu, ja nie umiem wiec nie robie. Ale dzem jest pyszny, polecam, moja rodzina nie chce jesc innego.

pzdr
yenn
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Zrobiłam dzisiaj dżem wiśniowo-jagodowy i jestem zachwycona, użyłam żelfiksu "Konfiturka" Cykorii S.A i dodałam trochę mniej cukru(zresztą i tak mniej więcej robię na oko). :cook:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
baaardzo sie ciesze ze Ci smakowalo

pzdr
yenn
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja tez mam chec na ten dzemik, ale czy nie dalo by sie go zrobic bez uzycia zelfiksu? :shock: Prosze, poradzcie Dobre Duszki!!
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ja tez mam chec na ten dzemik, ale czy nie dalo by sie go zrobic bez uzycia zelfiksu? :shock: Prosze, poradzcie Dobre Duszki!!
a ja to już sama nie wiem co lepsze czy te żelfixy czy kilkudniowe prażenie owoców i co za tym idzie zabijanie witamin zgłupiałam już od nadmiaru wiadomości

Jedno wiem dziś robię ten dżemik Yenn :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja musze powiedziec ze nie umiem robic dzemu z tym trzydniowym smazeniem - ni po prostu zawsze ilekroc probuje to mi wychodzi straszna breja i nadaje sie to tylko do kanalizacji.

poza tym ja nie lubie slodkich dzemow - dzieki temu zelfiksowi to gestnieje zawet bez dodatku duzych ilosci cukru. ja wiem ze to sztuczne i tak dalej - zawsze jest cos za cos, kazdy wybiera to co mu sie "wydaje mniejszym zlem" albo co mu pasuje w danej sytuacji.

jak ktos umie robic dzemy bez zelfiksu to neich sobie sprobuje tych proporcji wisni i jagod po prostu, bo to bardzo dobre jest.

hihi, mam nadzieje ze Ci bedzie smakowalo

pzdr
yenn
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
oj ja mam mieszane uczucie co do sztuczności cukrów żelujących - w takim razie jedzenie ciast z dodatkami cukrów waniliowych, galaretek itg też się do tego samego sprowadza ;) ;) ;)
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
zgadzam sie z Toba, dlatego nie daje sie zwariowac i robie dzemy z zelfiksem, bo tak mi latwiej, wygodniej, i bardziej mi smakuje bo moge dodac mniej cukru.

w koncu na cos trzeba umrzec, co nie? :mrgreen:

pzdr
yenn
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ok, dziewczyny, przekonalyscie mnie
icon_smile.gif
, zrobie z zelfiksem. Skoro tak wszystkie go zachwalacie, to i ja sie pokusze, bo czarne jagody kocham okrutnie :mrgreen:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
no Kochana Moja to jest MISTRZOSTWO ŚWIATA - dżemik wyszedł rewelacyjny - boję się, że do zimy to śladu po nim nie będzie - także planuję powtórkę z rozrywki :lol: :lol: :lol:
dzięki śliczniusie Yenn :bussi: :knuddel: :blume:
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
a ja wiem :zahn:

kupilam pektyne. Czysta pektyna bez zadnych dodatkow. W plynie jest.
Jestem przekonana, ze mozna tez kupic w Polsce. Tu przetwory nie sa modne.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Hihi, bardzo sie ciesze ze CI smakuje :mrgreen:

Jak zrobilas z jednej porcji to koneicznie musisz wiecej bo to co masz to Ci moze do pazdziernika nie starczyc ze o zimie w pelni nie wspomne :mrgreen:

pzdr
yenn
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
A można dać soku z cytrynki zamiast kwasku, i ile?
Właśnie wrzucam do gara owocki :lol:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
kurde, dopiero teraz rpzeczytalam
icon_sad.gif


kasha - dalas tej cytryny? jak wyszlo w ogole?

pzdr
yenn
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Zrobilam :!: Nie dodalam kwasku ani soku z cytryny. Ale i tak jest wybooooorny
9b40f0f0.gif
.
Na pewno konieczna bedzie powtorka
icon_smile.gif
.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
:banana:

pzdr
yenn
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Dałam w końcu kwasek, myślałam, że mi go nie starczy, ale okazało się, że miałam idealnie 2 łyżeczki :lol:

Pierwszy kilogram zrobiłam na żelfixi,e a drugi na cukrze żelującym i na nim dżemik jest mniej sztywny :shock:
Jest pyyycha.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
dziś wieczorkiem robię powtóreczkę - jagódki już zakupiłam :lol: :lol: :lol: ten dżemik to hicior u mnie w domciu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
nooo.. to moge sie isc uchlac ze szczescia ze wreszcie wam smakuje cos mojego :mrgreen:

pzdr
yenn
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy