80 dag wisni wydrylowanych
20 dag jagod
1 opakowanie Żelfixu 2:1
50 dag cukru
ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wisnie i jagody dokladnie umyc i odsaczyc, wisnie wydrylowac (waga podana po wydrylowaniu)
Owoce przelozyc do garnka, dodac Zelfix, mieszajac doprowadzic do wrzenia caly czas mieszajac. Dodac cukier, ponownie zagotowac, od chwili zagotowania gotowac jeszcze 3 min.
Przelozyc 1-2 lyzeczki na talerzyk, odczekac az przestygnie. Jesli masa sie nie zzeluje, dodac lyzeczke kwasku cytrynowego i dokladnie wymieszac.
Goracy dzem przekladac do sloikow wczesniej wyparzonych, wytrzec krawedz z zabrudzen, zamknac sloiki, odstawic do dory dnem na ok. 15 minut, potem postawic normalnie (jak dluzej postoja do gory nogami to nam dzem zakrzepnie do gory nogami )
Przepis pochodzi z Przyjaciolki sprzed paru lat.
Jak ktos umie to niech robi bez zelfiksu, ja nie umiem wiec nie robie. Ale dzem jest pyszny, polecam, moja rodzina nie chce jesc innego.
pzdr
yenn
20 dag jagod
1 opakowanie Żelfixu 2:1
50 dag cukru
ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wisnie i jagody dokladnie umyc i odsaczyc, wisnie wydrylowac (waga podana po wydrylowaniu)
Owoce przelozyc do garnka, dodac Zelfix, mieszajac doprowadzic do wrzenia caly czas mieszajac. Dodac cukier, ponownie zagotowac, od chwili zagotowania gotowac jeszcze 3 min.
Przelozyc 1-2 lyzeczki na talerzyk, odczekac az przestygnie. Jesli masa sie nie zzeluje, dodac lyzeczke kwasku cytrynowego i dokladnie wymieszac.
Goracy dzem przekladac do sloikow wczesniej wyparzonych, wytrzec krawedz z zabrudzen, zamknac sloiki, odstawic do dory dnem na ok. 15 minut, potem postawic normalnie (jak dluzej postoja do gory nogami to nam dzem zakrzepnie do gory nogami )
Przepis pochodzi z Przyjaciolki sprzed paru lat.
Jak ktos umie to niech robi bez zelfiksu, ja nie umiem wiec nie robie. Ale dzem jest pyszny, polecam, moja rodzina nie chce jesc innego.
pzdr
yenn