dziś wieczorkiem robię powtóreczkę - jagódki już zakupiłam![]()
![]()
ten dżemik to hicior u mnie w domciu
![]()
![]()
![]()
![]()
hihotko jak robilas ??
dokladnie z przepisu czy inaczej??
80 dag wisni wydrylowanych
20 dag jagod
1 opakowanie Żelfixu 2:1
50 dag cukru
ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wisnie i jagody dokladnie umyc i odsaczyc, wisnie wydrylowac (waga podana po wydrylowaniu)
Owoce przelozyc do garnka, dodac Zelfix, mieszajac doprowadzic do wrzenia caly czas mieszajac. Dodac cukier, ponownie zagotowac, od chwili zagotowania gotowac jeszcze 3 min.
Przelozyc 1-2 lyzeczki na talerzyk, odczekac az przestygnie. Jesli masa sie nie zzeluje, dodac lyzeczke kwasku cytrynowego i dokladnie wymieszac.
Goracy dzem przekladac do sloikow wczesniej wyparzonych, wytrzec krawedz z zabrudzen, zamknac sloiki, odstawic do dory dnem na ok. 15 minut, potem postawic normalnie (jak dluzej postoja do gory nogami to nam dzem zakrzepnie do gory nogami)
Przepis pochodzi z Przyjaciolki sprzed paru lat.
Jak ktos umie to niech robi bez zelfiksu, ja nie umiem wiec nie robie. Ale dzem jest pyszny, polecam, moja rodzina nie chce jesc innego.
pzdr
yennPrzyłączam się do entuzjastycznych opinii o tym dżemie. Jest pyszny, a przy tym łatwy i szybki do zrobienia. Bardzo serdecznie dziękuje za ten przepis i życzę zdrowia.
Buka @ 2 Jul 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1663341Kupiłam słodkie wiśnie i jagody po 14 i 21 zl/kg. Zabieram się za ten dżem.![]()
Koniec produkcji. Dżem jest tak pyszny, że pewnie zrobię jeszcze jedną porcję. Miałam 2 kg wiśni i 1 kg jagód, z których zjadłam garstkę. Do tego sok z 1,5 cytryny i 35 dkg cukru. Mam prawie 3 litry dżemu, z prawie całymi wiśniami i śladem kształtu jagód.
![]()
![]()
Buka dawałaś żelfix?☺
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.