Eklerki

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
a czy budyń był ciepły czy zimny? Jeśli ciepły, to zapewne dlatego krem "popłynął" .

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
na moje oko był chyba zbyt ciepły i rozpuścił śmietane
gruebel_2.gif

----
jak gotuję budyń na kremy i zostawiam do przestudzenia to przykrywam go folią spożywczą, tak dokładnie - wówczas nie robi się 'skóra' na wierzchu - pewnie o tym wiecie, ale może komuś taka informacja się przyda
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

YenneferX

Member
Sie 20, 2009
14
0
0
Mała_Mi @ 6 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=897851a czy budyń był ciepły czy zimny? Jeśli ciepły, to zapewne dlatego krem "popłynął" .
No właśnie był wystudzony. Stał nawet w lodówce parę minut. Ratowałam się potem śmietan-fixem ale nie pomogło. Nie wiem czy słusznie bo to moje pierwsze eklerki. Zresztą wszystko robię pierwszy raz ze słodkości od chwili kiedy się zarejestrowałam na Waszym forum.
Dziś powtórka eklerek, ciasto zaraz włożę do piekarnika. Boję się znów robić krem i pomyślałam że samą śmietaną nadzieję eklerki.
Co o tym sądzicie? Będzie dobrze ? Gdyby miały postać parę godzin to śmietana spłynie czy zachowa swoją konsystencję ?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Myślę, że z samą bitą śmietaną także będą pyszne
icon_smile.gif
Można dodać do niej śmietan fixu.

Jeśli by miały parę godzin stać, pokusiłabym się o dodatek żelatyny. Najpierw żelatynę bym normalnie w malutkiej ilości wrzątku rozpuściła. Przestudzoną dodałabym do kilku łyżek śmietany. A potem śmietanę z żelatyną wmieszałabym ostrożnie do reszty śmietany.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
A oto foto

1.jpg

Bardzo mi smakuja, juz robilam je kiedys. Sa super i ten krem jaki smaczny:)

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    43 KB · Wyświetleń: 5

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Moni dzieki wielkie za wyciągnięcie tego watku z czeluści zapomnienia
lecker.gif

o matulu jaki ten krem jest pyyyyyyyyszszszszszszsznyyyyyyyy!
cała eklerka oczywiscie tez ale glupio mi sie było zachwycać własnym wypiekiem przed goścmi
icon_lol.gif

Bajaderko jesli to czytasz
anbetung.gif
za kolejny fenomenalny przepis.

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
cinki cos mi sie wydaje ze ja tutaj w firmie totalnie czas marnuje, zamiast leciec do domu i szalec z tymi eklerkami
cook.gif
. Jak one pieknie wygladaja u Was cos niesamowitego juz drukuje przepis
dance.gif

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
no i zrobiłam, ciasto wyszło mi pyszne, jako ze pierwszy raz robiłam tego typu ciasto bałam się czy urośnie... ale pięknie sie napuszyły
anbetung.gif
.... natomiast masa mi nie wyszła jak powinna, ale przypuszczam ze to wina śmietany (Łowicka smietanka kremowa 36UHT), nie ubiła się jak trzeba i pozniej masa byla zbyt plynna- ale pomijając jej płynność smak wyśmienity
icon_smile.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Popatrzylam z ciekawosci, ze moze jakis nowy przepis,a to ten sam , z ktorego ja robie, ostatnio robilam ptysie w sobote, szwagier stal obok, a ja nie nadazalam wypelniac ptysiow bita smietana. Jeszcze nie polozylam a on juz zjadal, zjadl 16 duzych ptysiow w ciagu 5 min. :eek:

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Jeszcze nigdy nie robiłam eklerków-chce je upiec na sobote.lepiej zrobic jutro ,a przełozyc kremem w sobote czy lepiej wszystko w sobote?I jak je przechowujecie(suche) aby nie zmiękły??

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Justyna77 @ 27 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082377Jeszcze nigdy nie robiłam eklerków-chce je upiec na sobote.lepiej zrobic jutro ,a przełozyc kremem w sobote czy lepiej wszystko w sobote?I jak je przechowujecie(suche) aby nie zmiękły??
bylo by wygodniej gdybys zrobila wczesniej, przed przyjsciem gosci tylko nadziejesz i po sprawie, Ja poprostu w worku foliowym przechowuje albo w piekarniku czekaja az mnie natchnie :)najdluzej przechowywalam 3 dni.

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Wyszły i były pyszne, bałam się, że opadną, bo po 10 minutach otworzyłam piekarnik, a później przeczytałam, że nie można, ale na szczęście im to nie zaszkodziło.

Załączniki

• Obraz_564.jpg
    Obraz_564.jpg
    236 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
I ja też już mam eklerki
icon_smile.gif

Są przepyszne
lecker.gif

Te z cukierni niech się chowają.
Dziękuję bardzo za przepyszny przepis

P1060629.JPG

Załączniki

• P1060629.JPG
    P1060629.JPG
    373.1 KB · Wyświetleń: 5

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy