Fakt, suszyc bob to nie problem. I nawet kiedys sprobowalam robic falafel z takim domowym suszonym i powiem tylko tyle, ze kolejnym razem wybralam sie na poszukiwania bobu, takiego etnicznego i skutek byl zaskakujacy. W smaku i w ziarnie samym, ten domowy bob jest pomarszczony i naprawde wysuszony tak, ze az plaski (susze na nasiona na nastepny sezon). Bob etniczny, chyba z Egiptu, nawet suchy jest jedrny i w zupelnie innym kolorze.
yrsa @ 27 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1447216Nabyłam bób, niestety niełuskany (dokładnie taki jak w linku tatter, tylko, że tańszy). Zrobię zatem tak jak Margot.![]()
Dodałam w końcu zdjęcia do pierwszego postu.I do tego sos/dip , nie pamiętam gdzie wyszperany, ale genialny w swej prostocie i smaku:
jogurt gęsty ( grecki, bałkański) wymieszany z tahini i lekko osolony oraz zakropiony sokiem z cytryny.
Falafel i ten sos, eh.... cudo
yrsa @ 27 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1447238Takiego sosu nie jadłam, u mnie króluje jogurt z czosnkiem i koperkiem. Muszę spróbować Twojego, qd. Dzięki za podpowiedź
Polecam sięi oczywiście czekam na recenzję![]()
![]()
yrsa @ 27 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1447216Nabyłam bób, niestety niełuskany (dokładnie taki jak w linku tatter, tylko, że tańszy). Zrobię zatem tak jak Margot.![]()
Dodałam w końcu zdjęcia do pierwszego postu.Yrsa, a gdzie nabyłaś?
.agatka. @ 3 Jul 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1449049Zastanawiam się tylko czy pieczone w piekarniku też by były dobre...Bardzo dobre! Mniej tłuste... i dobre do odgrzania - wówczas na niewielkiej ilości oleju , na patelni.
Graz @ 9 Jul 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1451017mozna zamrażać? bo mi się sypnęło chyba z kilogram ciecierzycy, a jestem sama w tym tygodniu
edit: OMG, jakie to pyszne, lepsze niz kupne, a jestem fankąMożna zamrażać! Tylko do konsumpcji trzeba wyjąć na noc do odmrozenia w lodowce, zeby powoli, bo jak na szybko szybko to sie rozpada.
Zamrażałąm takie pieczone właśnie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.