Falafel*

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Kawo, ja ziarna blenderem traktuję. Wychodzi papka, z pewną ilością grudek. Ale bardziej papka niż kasza. No szkoda, że nie Twoje klimaty, ja akurat kocham takie przyprawy.

Doris, musisz zrobić jeszcze raz
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
No zaczęłam blenderem, ale zupełnie mi nie papkowało. Bo ta ciecierzyca mimo namoczenia taka mocno twarda była.

Będę próbować jeszcze, ale smak zmienię. A znajomi zajadali się, aż im się uszy trzęsły.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Znaczy ja chyba malaksera używam. Mylą mi się te urządzenia. Ale to taka wielka misa i nóż na dole.

Dobrze, że przynajmniej znajomi wiedzą co dobre
zahnlos.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Yrsa zrobię na pewno bo chodza za mną, ale ile dać cynamonu, łyżeczkę od herbaty, pół? Ile dajecie? Jak dajecie cynamon to ziele tez czy wymiennie? Ile ziela?
 

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Zrobiłam. Pięknie pachną. Będziemy jeść z sosem czosnkowym, pitą i surówką. Tylko moje w środku są bardzej żółte.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
A to ciekawe, czemu bardziej żółte. Może miałyśmy inną odmianę ciecierzycy?
 

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Zacznę od tego, że było pyszne. Dwa zostały do zjedzenia na zimno. Ciecierzyca jaką kupiłam była tylko w jednym rodzaju.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
one są najlepsze z najlepszych , ja robię pół na pół z bobom i jeszcze dorzucam odrobinę soczewicy(bo obrany bób jest lżejszy), dodaję tez ta cukinie , to falafel mercedesowy
czytelniczy_165.jpg
 

Załączniki

  • czytelniczy_165.jpg
    czytelniczy_165.jpg
    236 KB · Wyświetleń: 0

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Mmmm, aż mi zapachniało...

Kupiłam sobie niedawno "The Lebanesee Kitchen" Salmy Hage. Jest tam 5 różnych przepisów na falafel
fiesgrins.gif
(z marchewką, z cukinią, z papryką, z chili, no i podstawowy).
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
yrsa @ 5 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1465973Mmmm, aż mi zapachniało...

Kupiłam sobie niedawno "The Lebanesee Kitchen" Salmy Hage. Jest tam 5 różnych przepisów na falafel
fiesgrins.gif
(z marchewką, z cukinią, z papryką, z chili, no i podstawowy).
to ja się uśmiecham o te przepisy, mogę jak królik wszystkie 5 testować , a co, choć chyba lepszego nie będzie ,ale a nóż
icon_mrgreen.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Dopisuję, zrobiłam z bobu wg przepisu Jamiego Olivera z programu 'Jamie at Home'.

Potrzeba:
ze dwie lub trzy garście bobu świeżego
trzy/cztery gałązki kolendry
garść liści mięty
pół łyżeczki kuminu mielonego
pół łyżeczki pieprzy cayenne
jedna mała papryczka chilli posiekana
łyżka mąki
sól

- w malakserze rozdrobniłam zieleninę,
- Jamie używa młodziutkiego bobu, który wyłuskuje bezpośrednio do malaksera ze strączka, ja do takiego nie miałam dostępu, więc zblanszowałam bób, obrałam ze skórki i taki wrzuciłam do malaksera,
- dodałam przyprawy i rozdrobniłam,
- dodałam łyżkę mąki, wymieszałam i uformowałam łyżkami kluseczko-kotleciki,
- usmażyłam na oleju.

Dobre było, mimo że smaki wschodu to nie jest to, za czym jakoś szaleńczo przepadam.

DSCF6133.JPG
 

Załączniki

  • DSCF6133.JPG
    DSCF6133.JPG
    66.4 KB · Wyświetleń: 0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Czy można upiec w piekarniku? Jakoś przeraża mnie to ociekające tłuszczem
icon_razz.gif

Mogę używać tylko oleju z kokosa cena za takie smażenie to byłby obłęd ;-P
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: