QUOTE (Mała_Mi @ 20 Nov 2013, 13:16 ) index.php?act=findpost&pid=1481598Etymologia podobna do Fafernuchów z Mazowsza , których nazwa prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa Pfefferkűchen, czyli ciasteczka pieprzowe. Innymi słowy- ciasteczka korzenne, bo pieprz był kiedyś głownym składnikiem korzennych przypraw do ciast.
I nawet nie wiem, czy Fefernuski nie jest po prostu zdrobnieniem, "fefernuszki" (bez pokrewieństwa z orzechem, bo w sumie w składznie orzechów nie widzę).
Sepleniąca nazwa może wskazywac na jej gwarowe, ludowe pochodzenie.
Skopiowalam wlasnie przepis Janki i zaintrygowaly mnie sama nazwa i brak orzechow w skladzie, podczytalam wiec watek caly, a potem poszperalam w necie i jak sie okazuje popularne w Danii, Niemczech i Holandii (i oczywiscie Ameryce) sa ciasteczka zwane Pfeffernusse i jak pisze Dziunia fefernuski to spolszczona wersja tych samych. Nazwa, jak wyjasniaja zrodla, to blend slowa pfeffer- pieprz (pozniej wszystkie przyprawy piernikowe), ktore odnosi sie do smaku wypieku, a nusse choc oznacza orzech to jednak, odnosi sie nie do skladnika ciastek ale ich wielkosci i sposobie jedzenia. Ciastka sa male jak orzechy i jada sie je raczej garsciami niz indywidualnie. I, jak przypuszczam, chocby z tego tylko powodu, bardzo spodobaja sie moim dzieciom. I mezowi.![]()
![]()
pychotka12 @ 29 Nov 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1551416U mnie był tylko w kauflandzie.To masz farta. Do kauflandu mi nie po drodze z pracy. W owadzie nie było, w interku tez nie. Trzeba będzie ruszyć nóżki do reala, albo podjechać do careffoura, bo tesco pewnie odpada (u mnie są tylko te małe).
JotHa @ 29 Nov 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1551440To masz farta. Do kauflandu mi nie po drodze z pracy. W owadzie nie było, w interku tez nie. Trzeba będzie ruszyć nóżki do reala, albo podjechać do careffoura, bo tesco pewnie odpada (u mnie są tylko te małe).careffourze u mnie jest
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.