- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis wzięty 'z głowy'
Wyszły smaczne grahamki.
Składniki:
2 1/2 szklanki mąka pszenna wrocławska 550
3 szklanki mąka pszenna razowa 1850
1/2 szklanki otręby pszenne
1/2 l wody -- lekko ciepła
1 kostka drożdży -- 100 g
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli -- płaskie
2 łyżki cukru -- płaskie
Do posmarowania:
1/2 szklanki mleka
Do posypania:
sezam,mak,słonecznik lub ziarna dyni
Przesianą mąkę pszenną i razową wsypać do miski,zrobić na środku
wgłębienie,wkruszyć drożdże,wlać 1 szklankę wody,posypać i łyżeczką
cukru.Odstawić na k.15 minut albo aż zaczyn ruszy.Po tym czasie dodać resztę
mąki i oliwę,wyrobić dość luźne ciasto.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na
ok.1 godzinę lub do podwojenia objetości.Lekko wyrobić i formować
bułeczki.Smarować mlekiem i posypywać ziarnami.Odstawić na 1/2 godziny do
wyrośnięcia.Piec w piekarniku w 250 stopniach ok.15 minut.
Uwaga:
Do piekarnika można wstawić blaszkę z wrzątkiem.Bułeczki będą wtedy mniej
wysuszone.
Z tych proporcji wyszło mi 16 małych bułeczek i 8 dużych.Aha,bułki są raczej
z tych ciężkich i wilgotnych co jest pewnie zasługą mąki pełnoziarnistej.
Moje uwagi do tego przepisu
To jest przepis z 2004 roku kiedy to dopiero zaczynałam się 'bawić' w pieczywo.W związku z powyższym można zmniejszyć ilość drożdży nawet o połowę.Można też dodać 1/2 szklanki wody więcej zaleznie od tego ile wody 'wypiją' otręby.Ja często tych bułek nie piekę ale Sini na pewno się podzieli swoimi doświadczeniami w pieczeniu tychże
Składniki:
2 1/2 szklanki mąka pszenna wrocławska 550
3 szklanki mąka pszenna razowa 1850
1/2 szklanki otręby pszenne
1/2 l wody -- lekko ciepła
1 kostka drożdży -- 100 g
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli -- płaskie
2 łyżki cukru -- płaskie
Do posmarowania:
1/2 szklanki mleka
Do posypania:
sezam,mak,słonecznik lub ziarna dyni
Przesianą mąkę pszenną i razową wsypać do miski,zrobić na środku
wgłębienie,wkruszyć drożdże,wlać 1 szklankę wody,posypać i łyżeczką
cukru.Odstawić na k.15 minut albo aż zaczyn ruszy.Po tym czasie dodać resztę
mąki i oliwę,wyrobić dość luźne ciasto.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na
ok.1 godzinę lub do podwojenia objetości.Lekko wyrobić i formować
bułeczki.Smarować mlekiem i posypywać ziarnami.Odstawić na 1/2 godziny do
wyrośnięcia.Piec w piekarniku w 250 stopniach ok.15 minut.
Uwaga:
Do piekarnika można wstawić blaszkę z wrzątkiem.Bułeczki będą wtedy mniej
wysuszone.
Z tych proporcji wyszło mi 16 małych bułeczek i 8 dużych.Aha,bułki są raczej
z tych ciężkich i wilgotnych co jest pewnie zasługą mąki pełnoziarnistej.

Moje uwagi do tego przepisu
To jest przepis z 2004 roku kiedy to dopiero zaczynałam się 'bawić' w pieczywo.W związku z powyższym można zmniejszyć ilość drożdży nawet o połowę.Można też dodać 1/2 szklanki wody więcej zaleznie od tego ile wody 'wypiją' otręby.Ja często tych bułek nie piekę ale Sini na pewno się podzieli swoimi doświadczeniami w pieczeniu tychże